7/10/2015

Το φετινό θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Παρηγορικής Φροντίδας (10 Οκτωβρίου 2015) εστιάζει στους «αφανείς» ασθενείς, σε αυτούς που δεν έχουν ή δυσκολεύονται να βρουν πρόσβαση στην παρηγορική φροντίδα. Η Ελληνική Εταιρία Θεραπείας Πόνου και Παρηγορικής Φροντίδας ΠΑΡΗ.ΣΥ.Α. ενώνει και φέτος την φωνή της με αυτήν της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας, προωθώντας το πανανθρώπινο μήνυμα και αναλαμβάνοντας δύο σημαντικές πρωτοβουλίες: δημιουργεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα μητρώο ασθενών που υποφέρουν από χρονιο νευροπαθητικό πόνο και οργανώνει πανελλαδική συνάντηση με συλλόγους ασθενών.

Με το σύνθημα “Ηidden lives, Hidden patients” η επιστημονική κοινότητα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τους ασθενείς που αγωνίζονται σε δύσκολες συνθήκες με την ασθένειά τους, μεταξύ των οποίων παιδιά, οι πάσχοντες από HIV αλλά κι εκείνοι που ζουν σε περιοχές του Πλανήτη στις οποίες δεν υπάρχουν οι απαραίτητες δομές.

Το όραμα της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας είναι ένας κόσμος με καθολική πρόσβαση σε δομές ξενώνα και παρηγορικής φροντίδας για ενήλικες και παιδιά, δεδομένου ότι:

– Το 42 % των συνανθρώπων μας δεν έχει καθόλου πρόσβαση σε σύστημα παροχής υπηρεσιών παρηγορικής φροντίδας ενώ μόνο ένα μικρό ποσοστό έχει αυτή τη δυνατότητα.

– Η παρηγορική φροντίδα είναι ενταγμένη στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης μόνο στις 20 από τις 234 χώρες ( 8,5 % ) ενώ περίπου το 80 % του παγκόσμιου πληθυσμού δεν έχει επαρκή πρόσβαση στα απαιτούμενα φάρμακα.

– Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, το 2010 το 66 % του πληθυσμού δεν είχε τη δυνατότητα επαρκούς κάλυψης από ισχυρά οπιοειδή.

– Μόλις το 7,5% του πληθυσμού ζουν σε χώρες που θεωρούνται ότι έχουν επαρκή διάθεση ισχυρών οπιοειδών

·Στην παρηγορική φροντίδα κανείς δεν θα πρέπει να είναι αόρατος

Υπάρχουν «κρυμμένοι ασθενείς» με «κρυμμένες ζωές», για τους οποίους η ανάγκη για παρηγορητική φροντίδα δεν αναγνωρίζεται. Οι ανάγκες των παιδιών σε παρηγορική φροντίδα συχνά παραμελούνται. Εκτιμάται ότι κάθε χρόνο πάνω από 20 εκατομμύρια παιδιά παγκοσμίως θα επωφελούνταν από παρηγορητική φροντίδα

Παρηγορική φροντίδα για όλους

Η παρηγορική φροντίδα θα πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους τους ανθρώπους με ασθένειες που περιορίζουν τη ζωή, ανεξάρτητα από την ηλικία, τη φυλή, την ασθένεια, το φύλο, τη σεξουαλικότητα, ή τον τόπο κατοικίας. Σημειώνεται ότι το 6 % των ανθρώπων που έχουν ανάγκη από παρηγορητική φροντίδα στο τέλος της ζωής είναι παιδιά.

Η επιστημονική κοινότητα μας καλεί όλους να μοιραστούμε τους στόχους για:

– Αύξηση της διαθεσιμότητας των ξενώνων και της παρηγορικής φροντίδας σε όλο τον κόσμο

– Ευρεία συζήτηση και ανάδειξη των ελλείψεων

– Αύξηση της ευαισθητοποίησης και κατανόησης των αναγκών σε ιατρικό, κοινωνικό, πρακτικό και θρησκευτικό επίπεδο των ασθενών και των οικογενειών τους.

– Άντληση κεφαλαίων για τη στήριξη και την ανάπτυξη των υπηρεσιών παρηγορικής φροντίδας σε όλο τον κόσμο.

Ειδικά για τη χώρα μας, η ΠΑΡΗ.ΣΥ.Α θέλει να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες για την μείωση της ανεπαρκούς παροχής υπηρεσιών παρηγορικής φροντίδας.

Οι πρωτοβουλίες της ΠΑΡΗ.ΣΥ.Α

Στο πλαίσιο του 16ου Πανελληνίου Συνεδρίου Περιοχικής Αναισθησίας, Θεραπείας Πόνου & Παρηγορικής Αγωγής, που πραγματοποιήθηκε στην Καβάλα 1-4 Οκτωβρίου 2015, η ΠΑΡΗ.ΣΥ.Α ανακοίνωσε:

1) Μητρώο πασχόντων (Registry) από χρόνιο νευροπαθητικό πόνο.Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, η ΠΑΡΗ.ΣΥ.Α. δημιουργεί ηλεκτρονικό μητρώο ασθενών που πάσχουν από χρόνιο νευροπαθητικό πόνο.

Με το αρχείο αυτό οι γιατροί, από όλη την Ελλάδα, θα μπορούν εύκολα κι άμεσα να αντλούν πληροφορίες για τους ασθενείς τους, να εκτιμούν την έκβασή τους και την επιτυχία ή αποτυχία της θεραπευτικής τους προσέγγισης, τις μεταβολές της κατάστασής τους ,οι ασθενείς να έχουν καλύτερη περίθαλψη και η πολιτεία να μειώσει τις δαπάνες.

2) Συνάντηση με Συλλόγους Ασθενών. Οργανώθηκε συνάντηση της ΠΑΡΗ.ΣΥ.Α με συλλόγους ασθενών από την Ελλάδα ώστε να ξεκινήσει μια ουσιαστική και απαραίτητη συμπόρευση. Στη Συνεδρία της Παρασκευής 2 Οκτωβρίου 2015 (ώρα 13.30-14.30) συμμετείχε και οκαθηγητής Giustino Varrassi, πρόεδρος τηςEuropean League Against Pain (ΕULAP) της οποίας ένα από τα ιδρυτικά μέλη είναι η ΠΑΡΗ.ΣΥ.Α και στόχο έχει τη δημιουργία μιας πανευρωπαϊκής επιστημονικής ομπρέλας προστασίας των ασθενών.