Ένας στους τρεις επαγγελματίες ποδοσφαιριστές πάσχει από κατάθλιψη ή αγχώδη διαταραχή - αριθμός τριπλάσιος από αυτόν του γενικού πληθυσμού, σύμφωνα με μία νέα έρευνα.

Όπως ανακοίνωσε η Παγκόσμια Ένωση Επαγγελματιών Ποδοσφαιριστών (FIFPro), το 38% των 607 εν ενεργεία ποδοσφαιριστών που συμμετείχαν στην έρευνα και το 35% των 219 παλαιμάχων παραδέχτηκαν ότι βασανίζονται από προβλήματα ψυχικής υγείας.

Στον γενικό πληθυσμό, ανάλογα προβλήματα έχει ποσοστό 13% έως 17% των ενηλίκων.

Η έρευνα αποκαλύπτει ακόμα ότι το 23% των νυν και το 28% των πρώην ποδοσφαιριστών ταλαιπωρούνται από διαταραχές ύπνου, το 15% και το 18% αντιστοίχως από αισθήματα αγωνίας, ενώ το 9% των νυν και το 25% των πρώην αντιμετωπίζουν πρόβλημα με το αλκοόλ.

Οι παίκτες προέρχονται από 11 χώρες σε τρεις ηπείρους και οι μισοί παίζουν ή είχαν παίξει στην Super League του εθνικού πρωταθλήματος της πατρίδας τους.

«Πολλοί παίκτες υποφέρουν σιωπηρά και η ευρεία δημοσιοποίηση του προβλήματος ίσως επιτρέψει την έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία τους», δήλωσε ο αρχίατρος της FIFPro δρ Βενσέν Γκουτμπάρζ, που είναι και ο ίδιος παλαίμαχος ποδοσφαιριστής της Γαλλίας.

«Προσπαθούμε να εφαρμόσουμε μία σειρά από μέτρα που θα βοηθήσουν τους παίκτες να αντιμετωπίσουν την κατάστασή τους - κάτι που είναι ανέφικτο να γίνει μέσα σε λίγες εβδομάδες ή μήνες», πρόσθεσε.

Ο δρ Γκουτμπάρζ επισήμανε ότι επειδή η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία, οι νεαροί παίκτες στις απανταχού ακαδημίες ποδοσφαίρου θα πρέπει να εκπαιδεύονται κατάλληλα για «την αληθινή ζωή με το ποδόσφαιρο και μετά από αυτό».

Οι τραυματισμοί

Ένα άλλο πολύ σημαντικό εύρημα της μελέτης είναι ότι οι εν ενεργεία παίκτες που υφίστανται τρεις ή περισσότερους σοβαρούς τραυματισμούς έχουν δύο έως τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν κατάθλιψη, σε σύγκριση με τους συμπαίκτες τους που δεν τραυματίζονται.

Το εύρημα αυτό υποδηλώνει ότι «μετά την εγχείρηση, η ιατρική ομάδα και ο ορθοπεδικός χειρουργός πρέπει να έχουν το νου τους για τυχόν εμφάνιση συμπτωμάτων ψυχολογικής επιβάρυνσης του τραυματία», τόνισε ο δρ Γκουτμπάρζ.

Και εξήγησε, πως η εγρήγορση του ιατρικού τιμ μπορεί να επιτρέψει την έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία των προβλημάτων ψυχικής υγείας, την καλύτερη και ασφαλέστερη επιστροφή των παικτών στα γήπεδα, και την προστασία τους μακροπρόθεσμα από σοβαρότερα προβλήματα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από