Προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατά της υποχρεωτικής συνταγογράφησης με βάση τη δραστική ουσία δίχως να προτείνει ο γιατρός εμπορική ονομασία, ετοιμάζει η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ).

Το προεδρείο της ΠΕΦ βρίσκεται ήδη σε επαφή με τρία δικηγορικά γραφεία στις Βρυξέλλες για να ετοιμαστεί η προσφυγή, με το αιτιολογικό ότι αυτό συνιστά ανταγωνιστικό μειονέκτημα.

Όπως εξήγησε ο πρόεδρος της ΠΕΦ Θεόδωρος Τρύφων σε εκδήλωση για τα 50 χρόνια της εταιρείας ELPEN, η τρόικα επέβαλλε την υποχρεωτική συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία και τη χαμηλότερη τιμή, χωρίς όμως να έχουν δικαίωμα οι γιατροί να προτείνουν εμπορική ονομασία φαρμάκου.

«Αυτό δεν γίνεται πουθενά στον κόσμο και είναι απαράδεκτο, διότι ο φαρμακοποιός διαβάζοντας τη δραστική, μοιραία θα δώσει το πιο γνωστό φάρμακο το οποίο εξ ορισμού θα είναι πιο ακριβό», είπε.

«Έτσι, όμως, το αποτέλεσμα είναι το αντίθετο από το προσδοκώμενο, διότι οι συνταγές θα καταλήγουν στα επώνυμα, πρωτότυπα σκευάσματα που παραμένουνακριβότερα και μετά τη λήξη του πατέντου».

Ο κ. Τρύφων παρέθεσε επίσης στοιχεία για το μερίδιο αγοράς ανά κατηγορία φαρμάκων σε όγκο και σε αξία.

Σύμφωνα με αυτά, ενώ πριν από την κρίση (το 2009) τα πρωτότυπα φάρμακα που καλύπτονται από διπλώματα ευρεσιτεχνίας (on patent) κατείχαν το 26% της ελληνικής αγοράς, το 2014 κατείχαν το 22%.

Αντίστοιχα, τα πρωτότυπα των οποίων έχει λήξει το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας (off patent), κάλυπταν το 2009 το 57% της αγοράς και το 2014 το 55%.

Τα γενόσημα, όμως, που είναι αντίγραφα των πρωτοτύπων και έχουν την χαμηλότερη τιμή απ’ όλα, κάλυπταν το 2009 το 17% της αγοράς και το 2014 μόλις το 23%.

Τα ποσοστά αυτά επί της ετήσιας φαρμακευτικής δαπάνης σε αξία σημαίνουν ότι τα γενόσημα φάρμακα κατείχαν το 2014 μόλις το 20% της αγοράς, όταν τα on patent που είναι τα ακριβότερα όλων κατέχουν το 52% και τα off patent το 28%.

Αντίστοιχα, το 2009 τα γενόσημα κατείχαν το 16% της αγοράς, τα on patent το 52% και τα off patent το 32%.

Σταθερή ανάπτυξη

Σύμφωνα με τον κ. Τρύφων, οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες επέδειξαναξιοσημείωτη σταθερότητα στα χρόνια της κρίσης, με τις αυξομειώσεις του προσωπικού να μην υπερβαίνουν το 3-4% επί του συνόλου των 11.000 εργαζομένων που απασχολούν.

Μάλιστα υπήρξαν εταιρείες όπως η ELPENπου προχώρησαν σε προσλήψεις και περαιτέρω επενδύσεις, παρότι τα περιθώριά τους είναι πολύ πιο περιορισμένα απ’ ό,τι των πολυεθνικών, ορισμένες εκ των οποίων έχουν προχωρήσει σε σημαντικές μειώσεις προσωπικού.

Η ELPEN λ.χ. αύξησε το ανθρώπινο δυναμικό της από 746 εργαζόμενους το 2010 σε 870 σήμερα, ενώ σε ετήσια βάση το 6% του τζίρου της επενδύεται σε ερευνητικά προγράμματα.

Αντί, όμως, οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες να ανταμείβονται για την στάση τους, υφίστανται μία σειρά άδικων μέτρων που διαμορφώνουν δυσμενείς συνθήκες ανταγωνισμού, είπε ο πρόεδρος της ΠΕΦ.

Και αποκάλυψε ότι σε συνάντηση που θα έχει εντός των ημερών το προεδρείο της ΠΕΦ με τον νέο υπουργό Υγείας, θα του δοθεί πίνακας με τις επενδύσεις και το προσωπικό κάθε ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας.

Η τιμολόγηση

Σε γενικές γραμμές, όταν κυκλοφορεί ένα νέο φάρμακο στην αγορά, προστατεύεται από πατέντο το οποίο διαρκεί αρκετά χρόνια και σημαίνει ότι απαγορεύεται να κυκλοφορήσει άλλο φάρμακο με την ίδια δραστική ουσία (είναι δηλαδή προστατευμένο).

Τα πρωτότυπα αυτά φάρμακα κατά κανόνα έχουν και διατηρούν έως τη λήξη του πατέντου υψηλή τιμή, ενώ μετά τη λήξη τουη τιμή τους αυτομάτως μειώνεται ενώ επιτρέπεται να κυκλοφορήσουν και γενόσημα.

Τα γενόσημα έχουν τιμή ίση με το 32,5% της τελευταίας που είχαν τα πρωτότυπα πριν πάψουν να είναι προστατευμένα, κατά τον κ. Τρύφων, ενώ η τιμή τους μειώνεται περαιτέρω εξαιτίας του rebate και του clawback (είναι δύο εκπτώσεις/επιστροφές που καθιερώθηκαν για να περιοριστούν οι κρατικές δαπάνες υγείας).

Οι μειώσεις αυτές ουσιαστικά σημαίνουν ότι η τιμή του 32,5% επί της τελευταίας των πρωτοτύπων, πέφτει αυτομάτως στο 27%, κατά τον πρόεδρο της ΠΕΦ.