2/10/2015

Ο Δ’ κύκλος ομιλιών του CAFΕ SCIENTIFIQUE, σε συνέχεια της επιτυχίας που σημείωσε τα τελευταία τρία χρόνια, θα ξεκινήσει την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου, και, όπως πάντα, θα είναι ανοικτός για το κοινό.

Από τον Οκτώβριο του 2015, εως και τον Ιούνιο του 2016, ο διεθνώς αναγνωρισμένος θεσμός θα μυήσει το ευρύ κοινό σε σημαντικά επιστημονικά θέματα. Έγκριτοι καθηγητές και ερευνητές από τον ακαδημαϊκό και επιχειρηματικό χώρο, θα μας ξεναγήσουν στην έρευνα που πραγματοποιείται στην Ελλάδα σχετικά με με τις νευροεπιστήμες, την ασφάλεια και την ποιότητα των φαρμάκων, των καλλυντικών και των τροφίμων, την αλληλεπίδρασή μας με τους υπολογιστές, τις εναλλακτικές πηγές ενέργειας, και άλλα πολλά.

Οι ομιλίες θα γίνονται μια φορά το μήνα, ημέρα Παρασκευή, στις 7μμ, στο καφέ του Μουσείου Μπενάκη στην Πειραιώς (Πειραιώς 138 & Ανδρόνικου, 210-345-3111 μετρό Κεραμεικός,), με ελεύθερη είσοδο.

Ειδικότερα, στην 1η εκδήλωση του θεσμού, την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου, θα μιλήσει η κα. Mαριέττα Παπαδάτου-Παστού, Λέκτορας στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με θέμα: «1 εγκέφαλος ή 2 ημισφαίρια;»

Τι γίνεται όταν τα δύο ημισφαίρια του εγκεφάλου μας πάψουν να επικοινωνούν μεταξύ τους; Είμαστε ένας άνθρωπος ή δύο; Γιατί το δεξί ημισφαίριο είναι τόσο σιωπηλο; Γιατί να μην είμαστε όλοι αριστερόχειρες;

Η ασυμμετρία είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση στη φύση. Από τα μικροσκοπικά μόρια μέχρι και το ίδιο το σύμπαν! Οι άνθρωποι είναι και αυτοί ασύμμετροι –σκεφτείτε τη θέση της καρδιάς μας στην αριστερή μεριά, αλλά και τις μικρές διαφορές στις δύο πλευρές του προσώπου μας. Μάλιστα, δεν φαινόμαστε μόνο ασύμμετροι, συμπεριφερόμαστε και έτσι! Εννιά στους δέκα από εμάς είμαστε δεξιόχειρες. Ασύμμετρος είναι και ο εγκέφαλος μας, το πολυπλοκότερο και πιο αξιοθαύμαστο όργανό μας. Τα δύο ημισφαίρια διαφέρουν τόσο ανατομικά όσο και ως προς τις λειτουργίες που υποστηρίζουν. Για παράδειγμα, το αριστερό μας ημισφαίριο είναι αυτό που μας επιτρέπει να μιλάμε και να καταλαβαίνουμε τη γλώσσα. Γιατί όμως το δεξί κερδίζει στα χέρια μας αλλά το αριστερό στους εγκεφάλους μας; Γιατί να μην είμαστε -αντίστροφα- αριστερόχειρες και να μη «μιλάμε» με το δεξί ημισφαίριο;

Η Δρ Παπαδάτου-Παστού σπούδασε ψυχολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και στη συνέχεια εκπόνησε το μεταπτυχιακό της δίπλωμα και τη διδακτορική της διατριβή στο Τμήμα Πειραματικής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Είναι Λέκτορας στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ έχει διατελέσει και Επί Κεφαλής του Τμήματος Ψυχολογίας του Business College of Athens. Η έρευνά της άπτεται σε τομείς της νευροψυχολογίας, της πειραματικής ψυχολογίας, της γνωστικής νευροεπιστήμης και των νευροεπιστημών της συμπεριφοράς. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει αναπτύξει ακόμα και για τη συνεισφορά των νευροεπιστημών στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Υπενθυμίζεται ότι το CAFE SCIENTIFIQUE είναι ένας θεσμός που λειτουργεί με μεγάλη επιτυχία και στο εξωτερικό. Περιλαμβάνει μια σειρά επιστημονικών διαλέξεων ανοιχτών και προσιτών στο κοινό, που δίνει σε όλους τους πολίτες τη δυνατότητα να ενημερωθούν δωρεάν για επιστημονικά θέματα και να γνωρίσουν τους ανθρώπους που ασχολούνται με αυτά.

Ακολουθεί το πρόγραμμα του CAFE SCIENTIFIQUE για τους επόμενους μήνες.

Δ’ κύκλος ομιλιών του CAFE SCIENTIFIQUE 2015-16

* Παρασκευή 16 Οκτωβρίου – «1 εγκέφαλος ή 2 ημισφαίρια;»

Mαριέττα Παπαδάτου-Παστού, Λέκτορας, Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

* Παρασκευή 20 Νοεμβρίου – «Ενοποίηση της Ευρωπαικής Αγοράς Ενέργειας: πώς επηρεάζεται το περιβάλλον και ο λογαριασμός του ρεύματος»

Θανάσης Δαγούμας, Λέκτορας, Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Πειραιώς

* Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου – «Μιλώντας με τον καρκίνο»

Κωνσταντίνος Γκιρτής, Ειδικός Επιστήμονας, Διεύθυνση Αξιολόγησης, Τμήμα Προϊόντων Ανθρώπινης Χρήσης, Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων

* Παρασκευή 29 Ιανουαρίου – «Ταξίδι από τη γη στο ανθρώπινο δέρμα»

Kωνσταντίνος Γαρδίκης, Διευθυντής Επιστημονικών Υποθέσεων, Apivita

* Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου – «Ξέρουμε πώς νιώθεις!» – Οι μηχανές μαθαίνουν να αναγνωρίζουν συναισθήματα

Αμαρυλλίς Ραουζαίου, Ερευνήτρια, Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

* Παρασκευή 11 Μαρτίου – «Κατασκευάζοντας ιστούς: αναγέννηση δοντιών»

Κέλλυ Διαμαντή, Ενδοδοντολόγος, Ερευνήτρια, Οδοντιατρική Σχολή, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

* Παρασκευή 8 Απριλίου – «Το ανθρώπινο μικροβίωμα, ο αθέατος συνοδοιπόρος στην εξέλιξη και την υγεία μας»

Διονύσης Σγούρας, Κύριος Ερευνητής, Εργαστήριο Ιατρικής Μικροβιολογίας, Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ

* Τον Απρίλιο, στο πλαίσιο του Athens Science Festival θα μιλήσει ο Γιάννης Κερκινές, Μεταδιδακτορικός Ερευνητής στο Ινστιτούτο Θεωρητικής και Φυσικής Χημείας στο Εθνικό Ίδρμα Ερευνών με θέμα «Η τέχνη της απάτης, της διαπόμπευσης, αλλά και της σάτιρας στις Επιστήμες».

* Μάιος (Η ακριβής ημερομηνία και σχετικές λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν στο προσεχές διάστημα)

Ξενάγηση στο Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. Δημόκριτος και ειδικότερα, στο Ινστιτούτο Πυρηνικής και Σωματιδιακής Φυσικής.

* Παρασκευή 3 Ιουνίου – «Ποιότητα και ασφάλεια τροφίμων: από την εμπειρία στην αυτοματοποίηση»

Παναγιώτης Σκανδάμης, Επίκουρος Καθηγητής, Εργαστήριο Ποιοτικού Ελέγχου & Υγιεινής Τροφίμων και Ποτών, Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών