Οι άνθρωποι που έχουν ύψος έστω και 10 εκατοστά πάνω από τον μέσο όρο, μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο, επιβεβαιώνει μία νέα μεγάλη μελέτη.

Όπως έδειξε, η μέση αύξηση του κινδύνου για όλες τις μορφές καρκίνου είναι 18% στις γυναίκες και 11% στους άνδρες για κάθε 10 εκατοστά περισσότερα από τον μέσο όρο του ύψους.

Ειδικά, όμως, για τις πιθανότητες εμφάνισης κακοήθους μελανώματος (είναι η πιο επιθετική μορφή καρκίνου του δέρματος), η αύξηση αυτή είναι 30% ανά 10 επιπλέον εκατοστά και για τον καρκίνο του μαστού στις γυναίκες είναι 20% ανά 10 πρόσθετα εκατοστά ύψους.

Οι γυναίκες στη Σουηδία, όπου πραγματοποιήθηκε η μελέτη, έχουν μέσο ύψος 1,70 ενώ οι πιθανότητες καρκίνου του μαστού για κάθε γυναίκα στην χώρα αυτή είναι 10% (σχεδόν όσες στην Ελλάδα).

Αύξηση του κινδύνου αυτού κατά 20% ανά 10 εκατοστά σημαίνει πως οι γυναίκες με ύψος 1,80 έχουν 12% πιθανότητες να παρουσιάσουν καρκίνο του μαστού, ενώ όσες έχουν ύψος 1,90 έχουν 14,4% πιθανότητες.

Αντίστοιχα, το μέσο ύψος των ανδρών στην Σουηδία είναι το 1,80 ενώ γενικά έχουν σχεδόν 50% πιθανότητες να παρουσιάσουν οποιαδήποτε μορφή καρκίνου κάποια στιγμή στη διάρκεια της ζωής τους (στις γυναίκες, ο ολικός κίνδυνος καρκίνου στη διάρκεια της ζωής είναι περίπου 34%).

Τα νέα ευρήματα επιβεβαιώνουν εκείνα προγενέστερων μελετών που συσχετίζουν το ύψος σώματος με τον καρκίνο.

Η νέα μελέτη διεξήχθη από επιστήμονες του Ινστιτούτου Καρολίνσκα και του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης, και θεωρείται η μεγαλύτερη που έχει διεξαχθεί ποτέ για την συσχέτιση ύψους-καρκίνου, καθώς οι ερευνητές εξέτασαν στοιχεία από 5,5 εκατομμύρια συμπατριώτες τους που γεννήθηκαν μεταξύ 1938 και 1991.

Η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Έμελι Μπένυϊ δήλωσε ότι αν και δεν είναι ξεκαθαρισμένες οι αιτίες της συσχέτισης, υπάρχουν αρκετές θεωρίες, όπως ότι επειδή οι ψηλοί άνθρωποι εξ ορισμού έχουν περισσότερα κύτταρα στο σώμα τους, υπάρχουν «περισσότερες ευκαιρίες» για να συμβεί μετάλλαξη σε κάποιο από αυτά και να έτσι να αρχίσει ο καρκίνος.

Ρόλο μπορεί να παίζει και η ευλόγως μεγαλύτερη πρόσληψη ενέργειας (θερμίδων) από τους ψηλούς ανθρώπους, γεγονός που επίσης έχει σχετισθεί παλαιότερα με τον καρκίνο.

Μία άλλη πιθανή εξήγηση σχετίζεται με την διαφοροποίηση των επιπέδων της αυξητικής ορμόνης αναλόγως με το ύψος (οι ψηλοί έχουν περισσότερη, οι κοντοί λιγότερη).

Είναι λ.χ. καλά τεκμηριωμένο ότι οι πάσχοντες από γενετικό νανισμό έχουν πολύ λίγες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο, κατά τον καθηγητή Μελ Γκρήβς, από το Ινστιτούτο Έρευνας του Καρκίνου (ICR) στη Βρετανία, ο οποίος δεν συμμετείχε στη νέα μελέτη.

Πάντως, οι ειδικοί έσπευσαν να καθησυχάσουν τους ψηλούς. «Ο καρκίνος είναι πολυπαραγοντική νόσος και επομένως είναι δύσκολο να προβλέψουμε ποιος θα είναι ο αντίκτυπος των ευρημάτων στον κίνδυνο καρκίνου για κάθε άτομο ξεχωριστά», είπε η δρ Μπένυϊ.

Και πρόσθεσε πως οι παρατηρούμενες αυξήσεις είναι πολύ μικρότερες από εκείνες που επιφέρει το κάπνισμα και ο ανθυγιεινός τρόπος ζωής.

Τα νέα ευρήματα παρουσιάσθηκαν στο Ετήσιο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Παιδιατρικής Ενδοκρινολογίας (ESPE 2015), που διεξάγεται στη Βαρκελώνη, ενώ σύντομα αναμένεται να δημοσιευθούν λεπτομερώς σε ιατρικές επιθεωρήσεις.