Η Ελλάδα θα τεθεί στο επίκεντρο της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης τη Δευτέρα, όταν παράλληλα στην Αθήνα θα ξεκινάει η συζήτηση στη Βουλή επί των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης.

Όπως αναφέρεται στην επίσημη ατζέντα του Eurogroup, ο έλληνας υπουργός, Ευκλείδης Τσακαλώτος θα ενημερώσει τη σύνοδο για τις πολιτικές προτεραιότητες της νεοεκλεγμένης ελληνικής κυβέρνησης.

Από την άλλη, το Eurogroup σημειώνεται ότι θα συζητήσει την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί αλλά και τον δρόμο που θα ακολουθηθεί από το σημείο εκείνο και έπειτα και προς την κατεύθυνση της υλοποίησης του προγράμματος του ESM που συμφωνήθηκε τον Αύγουστο.

Χθες, ο εκπρόσωπος του Β. Σόιμπλε έστειλε σαφές μήνυμα για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων ώστε η Ελλάδα να ξαναγίνει ανταγωνιστική τονίζοντας ότι η εφαρμογή δεν θα είναι εύκολη και ότι η χώρα πρέπει να κάνει πολλά.

Ήδη, ωστόσο από την Ουάσινγκτον και τη συνάντησή του με την Κριστίν Λαγκάρντ ο Γ. Σταθάκης διαβεβαίωσε για την πρόθεση της κυβέρνησης να τρέξει τις μεταρρυθμίσεις αλλά και να κλείσει την αξιολόγηση και την υλοποίηση των προαπαιτουμένων μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου φέρνοντας στη Βουλή νομοσχέδιο με τις σχετικές εκκρεμότητες.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ σημείωσε κατά πληροφορίες σε όλους τους τόνους ότι πρώτα πρέπει η χώρα να προχωρήσει στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και στη συνέχεια να ανοίξει η συζήτηση για το χρέος.

Επί της ουσίας, στόχος της ελληνικής πλευράς είναι μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου να κλείσει η αξιολόγηση ώστε αμέσως μετά να ξεκινήσει η εν λόγω συζήτηση.