Η πρώτη προσπάθεια ανταρσίας στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ πατάχθηκε εν τη γενέσει της. Δεν είναι ακριβώς έτσι, αλλά τουλάχιστον έγινε μια προσπάθεια να αποφευχθούν τα ίδια φαινόμενα στο μέλλον. Αλλωστε με όσα έχουν ζήσει όλα αυτά τα χρόνια στην Κουμουνδούρου προσπαθούν να μην καούν κι απ’ το γιαούρτι.

Αναφέρομαι στο περιστατικό που συνέβη την προηγούμενη εβδομάδα με την ανακοίνωση του τμήματος Δικαιωμάτων του κόμματος όπου ασκούσε κριτική στην κυβέρνηση τόσο για την υπουργοποίηση του Δημήτρη Καμμένου όσο και του Μάρκου Μπόλαρη.

Και εδώ αρχίζουν τα προβλήματα. Αφενός γιατί η ανακοίνωση βγήκε χωρίς να την γνωρίζουν τα κομματικά όργανα, αφετέρου διότι το συγκεκριμένο τμήμα –όπως σχεδόν και όλα τα άλλα –υπολειτουργεί μετά τη διάσπαση και τις αποχωρήσεις, αφού τα περισσότερα στελέχη που το έτρεχαν βρέθηκαν εκτός ΣΥΡΙΖΑ.

Για όλο αυτό το μπάχαλο και τη σύγχυση που δημιουργήθηκε θεωρήθηκε υπεύθυνη η βουλευτίνα Β’ Αθήνας Βασιλική Κατριβάνου, η οποία έβγαλε και προσωπική ανακοίνωση.

Εξηγήσεις

στο κονκλάβιο

Για την Κατριβάνου κρατήστε δύο πληροφορίες. Οτι ανήκει στην ομάδα των πάλαι ποτέ 53+ και ότι στις κρίσιμες ψηφοφορίες του προηγούμενου διαστήματος ψήφισε «παρών». Στα ψηφοδέλτια των εκλογών του Σεπτεμβρίου βρέθηκε –όπως και άλλοι που δεν στήριξαν τη συμφωνία –χάριν της προσπάθειας να μην οριστικοποιηθεί το ρήγμα με τους 53+.

Στο διά ταύτα τώρα. Την Παρασκευή που μας πέρασε η Κατριβάνου κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις στη διευρυμένη Πολιτική Γραμματεία παρουσία σχεδόν σύσσωμου του κονκλάβιου των κορυφαίων στελεχών, το οποίο δεν είδε με πολύ καλό μάτι την εν λόγω πρωτοβουλία.

Οπως μου μετέφεραν, παρόντες στο όργανο μεταξύ άλλων ήταν ο Νίκος Παππάς, ο Αλέκος Φλαμπουράρης, ο Νίκος Βούτσης, ο Δημήτρης Βίτσας, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Θοδωρής Δρίτσας, ο Αριστείδης Μπαλτάς.

Ψύχραιμος

ο Τσίπρας

Στην εισήγησή του ο Αλέξης Τσίπρας, παρά το γεγονός ότι ήταν αρκετά εκνευρισμένος από αυτή την ενέργεια, άσκησε ψύχραιμη κριτική για την ανακοίνωση που δεν γνώριζε κανείς τονίζοντας πως δεν υπήρχε κανένας λόγος να βγει από τη στιγμή που η κυβέρνηση έδρασε αμέσως και ο Καμμένος αναγκάστηκε να παραιτηθεί.

Κριτική ασκήθηκε και από σχεδόν όλα τα στελέχη, ακόμη και από εκείνα που βρίσκονται πολιτικά κοντά στην Κατριβάνου όπως η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου.

Με την εισήγηση του Αλέξη συμφώνησε και ο υπεύθυνος του τμήματος Δικαιωμάτων, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας Πάνος Λάμπρου, ο οποίος και γνώριζε για την έκδοση της ανακοίνωσης, αναλαμβάνοντας το μερίδιο ευθύνης που του αναλογεί.

Τ’ άκουσε

από τον Παππά

Οπως μου είπαν, ιδιαίτερα αιχμηρός ήταν ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς ο οποίος υποστήριξε πως δεν είναι δυνατόν να επικοινωνεί το κόμμα με ανακοινώσεις των τμημάτων, συμπληρώνοντας ότι πρέπει άμεσα να εφαρμοστεί ένα νέο πλαίσιο λειτουργίας και ο εσωκομματικός διάλογος να μη γίνεται στα μέσα ενημέρωσης αλλά στα όργανα.

Μάλιστα, άφησε και κάποια υπονοούμενα για τη στάση ορισμένων μέσα στο κόμμα που θέλουν να διατηρούν τα δικά τους καπετανάτα. Βλέπετε, στον ΣΥΡΙΖΑ κάποια πράγματα δείχνουν να μην αλλάζουν με τίποτα. Ακόμη και μετά την αποχώρηση όσων θεωρούνταν ανοιχτή πληγή.

Την προστάτευσε

ο Ευκλείδης

Πιο ήπιος εμφανίστηκε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος, παρότι συμφώνησε πως ήταν λάθος η μη συζήτηση στα όργανα για την έκδοση της ανακοίνωσης, υποστήριξε πως δεν πρέπει να δοθεί έκταση στο θέμα. Μάλιστα, μου μετέφεραν ότι υποστήριξε πως σε ένα κόμμα όπου ο καθένας σχεδόν έκανε τόσα χρόνια του κεφαλιού του δεν γίνεται να εγκαλείται η Κατριβάνου, ειδικά όταν εκφράζει το γενικό αίσθημα.

Οπως μου εξήγησαν όσοι γνωρίζουν τη νέα κατάσταση που διαμορφώνεται μετεκλογικά στο εσωκομματικό πεδίο, προφανώς ο Ευκλείδης, ως πρόσωπο που απολαμβάνει τεράστια αποδοχή στον ΣΥΡΙΖΑ και ως αδιαμφισβήτητη ηγετική προσωπικότητα της ομάδας των 53+, ίσως και χωρίς να το επιδιώκει, προσπάθησε να προστατεύσει την Κατριβάνου. Ολα τα δύσκολα το τελευταίο διάστημα στην πλάτη του πέφτουνε. Από τη συμφωνία μέχρι και τα εσωκομματικά.

Πέρασε

στην αντεπίθεση

Πάντως η Κατριβάνου –που σημειώστε και αυτό, έχει σπουδάσει Ψυχολογία και Επίλυση Συγκρούσεων στο Πόρτλαντ των ΗΠΑ! –δεν το έβαλε κάτω. Παρότι αναγνώρισε πως έπρεπε να είναι ενήμερα τα όργανα, υποστήριξε ότι «ζητήματα δημοκρατίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι αυτά που διαφοροποιούν τον ΣΥΡΙΖΑ από τη ΝΔ, ειδικά μετά την ψήφιση του Μνημονίου».

Μάλιστα, μου μετέφεραν πως και εκείνη άφησε αιχμές εναντίον της ηγεσίας, λέγοντας πως ορισμένες φορές φαίνεται να τα υποτιμάει.

Εγώ περιμένω να δω πώς θα κινηθούν από εδώ και στο εξής όσες τάσεις έχουν απομείνει στο κόμμα και αν θα ανταποκριθούν στις προσπάθειες ομογενοποίησης που καταβάλλει η ηγεσία. Γιατί έρχεται συντομότερα από όσο ορισμένοι υπολόγιζαν το συνέδριο. Και εκεί θα φανούν πολλά. Το ερώτημα που βασανίζει την ηγεσία είναι μήπως κάποιοι επιδιώκουν να γίνουν λαφαζάνηδες στη θέση του Λαφαζάνη.