Μέχρι τις 20 Οκτωβρίου 6,1 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων θα έχουν λάβει τη λυπητερή του ΕΝΦΙΑ, καλούμενοι μάλιστα να πληρώσουν την πρώτη δόση έως το τέλος του μήνα. Εως τις 10 Οκτωβρίου, η καμπάνα της Εφορίας θα χτυπήσει για 500.000 αγρότες, επιχειρήσεις και υπόχρεους σε φόρο πολυτελούς διαβίωσης, οι οποίοι θα έρθουν αντιμέτωποι με εκ των υστέρων αύξηση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος για τα κέρδη του 2014 και αύξηση του συντελεστή από το 10% στο 13% εφόσον έχουν στην κατοχή τους ΙΧ άνω των 2.500 κυβικών, πισίνες, σκάφη και αεροσκάφη και υπέβαλαν πριν από τις 20 Ιουλίου τις δηλώσεις τους.

ΚΑΘΕ ΜΗΝΑ. Τα χτυπήματα της Εφορίας έως το τέλος του έτους είναι ανελέητα, καθώς προστίθενται στη σειρά για πληρωμή κάθε μήνα οι δόσεις του φόρου εισοδήματος και τα τέλη κυκλοφορίας, ενώ αναμένονται οι νέες επιβαρύνσεις στο μέτωπο του ΦΠΑ στα νησιά, ενδεχομένως και στην εκπαίδευση, αν δεν καταφέρει τελικά η κυβέρνηση να βρει ισοδύναμα μέτρα.
Η υπερφορολόγηση απειλεί να εξελιχθεί ακόμα μία φορά σε λανθασμένο πείραμα. Τα προηγούμενα χρόνια οι διαρκείς αυξήσεις φόρων κάθε άλλο παρά αύξησαν τα δημόσια έσοδα, επιτείνοντας μάλιστα τον φαύλο κύκλο της ύφεσης. Και όλα αυτά όταν στην Ελλάδα ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής στο εισόδημα αγγίζει το 48% (42% ο συντελεστής για μισθούς – συντάξεις και 6% η ανώτατη έκτακτη εισφορά) σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ οι φόροι που επιβάλλονται έφτασαν φέτος να αντιστοιχούν στο ένα τρίτο του ΑΕΠ.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι προβλέψεις του Ινστιτούτου Ερευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών σύμφωνα με τις οποίες η πρόσφατη αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ, με τις μαζικές μετατάξεις τροφίμων από τον μειωμένο συντελεστή 13% στον κανονικό 23%, θα επηρεάσει καταλυτικά την κατανάλωση αλλά και τα έσοδα του Δημοσίου από ΦΠΑ το 2016, έρχονται να χτυπήσουν καμπανάκι.

Αν επαληθευτούν οι προβλέψεις του Ινστιτούτου, το επόμενο έτος οι καταναλωτές υπό το βάρος της συρρίκνωσης των εισοδημάτων τους και σε συνδυασμό με τις αυξήσεις τιμών στα ράφια των σουπερμάρκετ λόγω ΦΠΑ, θα καταβάλουν 2%-4% λιγότερα χρήματα σε σχέση με φέτος για τις αγορές τους. Και αυτό σημαίνει απώλεια εσόδων από ΦΠΑ κοντά στα 100 εκατ. ευρώ.

ΟΧΙ ΝΕΟΙ ΦΟΡΟΙ. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, εμμέσως πλην σαφώς, ανέδειξε το θέμα της υπερφορολόγησης στην Ελλάδα.

Σε δηλώσεις του (στον ραδιοσταθμό Παραπολιτικά) περιέγραψε ανάγλυφα τις υποχρεώσεις των φορολογουμένων τους επόμενους μήνες. «Το επόμενο διάστημα αυτό που έχουμε μπροστά μας, ως υπουργείο Οικονομικών, είναι να εισπράξουμε τις δόσεις από τις 100 δόσεις, να εισπράξουμε τις δόσεις από τη φορολογία εισοδήματος, να εισπράξουμε τις δόσεις από τον ΕΝΦΙΑ, να εισπράξουμε τα τέλη κυκλοφορίας, ε, δεν είμαστε τρελοί να πάμε να φορτώσουμε τον κόσμο με ένα σωρό φορολογίες και υπερβολικά ποσά και να μην μπορεί να πληρώσει κανένας τίποτα, γιατί τότε θα αποτύχει όλο το οικοδόμημα» είπε ο υπουργός διαψεύδοντας σενάρια νέων φόρων.

Παρότι το φορολογικό τοπίο δεν θα αργήσει να ξεκαθαρίσει (εξαιτίας των ανελαστικών προθεσμιών του Μνημονίου και συγκεκριμένων δεσμεύσεων για έκτακτη εισφορά, φορολογία ενοικίων, αγροτών κ.λπ.), οι φορολογούμενοι θα πρέπει προς το παρόν να είναι προετοιμασμένοι για αυτά που έρχονται άμεσα.

Σε δέκα ημέρες, έρχονται τα νέα εκκαθαριστικά με την αυξημένη προκαταβολή φόρου από το 27,5% στο 55% για τους αγρότες όπως και τα νέα ραβασάκια για όσους πιάνονται στην τσιμπίδα του αυξημένου φόρου πολυτελούς διαβίωσης.

ΤΑ ΡΑΒΑΣΑΚΙΑ. Το πολύ σε είκοσι μέρες, άλλωστε, θα χτυπήσει την πόρτα και ο ΕΝΦΙΑ. Χωρίς αλλαγές σε σχέση με πέρυσι, με συνολικά προσδοκώμενα έσοδα στο ταμείο 2,650 δισ. ευρώ, τα ραβασάκια αναμένεται να βεβαιώσουν συνολικούς φόρους ακινήτων της τάξεως των 3,2-3,3 δισ. ευρώ.

Η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ θα αρχίσει στις 10 Οκτωβρίου, σύμφωνα με τον προγραμματισμό της ΓΓΔΕ, και στόχος είναι στις 20 του μήνα όλοι οι υπόχρεοι να έχουν λάβει (μέσω ανάρτησης στο Τaxisnet) το εκκαθαριστικό τους. Η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ φέτος θα γίνει σε πέντε μηνιαίες δόσεις, η πρώτη από τις οποίες έως το τέλος Οκτωβρίου και η τελευταία έως το τέλος Φεβρουάριου. Σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης του ΕΝΦΙΑ, δεν προβλέπεται έκπτωση φόρου.