Μεγάλη συζήτηση γίνεται αυτό το διάστημα για τις αναπτυξιακές προοπτικές της Κίνας και πλέον το πάνω χέρι αρχίζουν να παίρνουν, όπως όλα δείχνουν, οι πιο απαισιόδοξοι. Ομως πολλοί βασίζουν τις προβλέψεις τους στην εμπειρία άλλων οικονομιών, την ώρα που η Κίνα αλλάζει την αναπτυξιακή πολιτική που είχε ακολουθήσει εδώ και τρεις δεκαετίες.

Η κατάσταση στην Κίνα, βέβαια, είναι σοβαρή καθώς η χώρα δεν αναμένεται να πετύχει τον στόχο ανάπτυξης του 7% για φέτος, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Του χρόνου η ανάπτυξη μπορεί να πέσει στο 6,3%.

Προτιμώ μια πιο ενδιάμεση εκτίμηση, προβλέποντας ότι η μέση δυνητική ανάπτυξη στην Κίνα θα υποχωρήσει έως το 2030 στο 5% με 6%. Η Κίνα θα μπορούσε να αναγνωρίσει ότι σε μια τόσο μεγάλη και απρόβλεπτη οικονομία, η κυβέρνηση δεν μπορεί να βασίζεται σε απευθείας παρεμβάσεις ή μακροοικονομικές πολιτικές. Πρέπει να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις που θα αυξήσουν την παραγωγικότητα και θα αντισταθμίσουν τις πιέσεις για μείωση της ανάπτυξης. Είναι απαραίτητες οι μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά, το χρηματοπιστωτικό σύστημα και τα ακίνητα.

Το τελευταίο κομμάτι του παζλ για την Κίνα είναι ο ρεαλισμός. Σήμερα το Πεκίνο θέλει να διατηρήσει την ανάπτυξη στο 7% πιέζοντας ταυτόχρονα για μεταρρυθμίσεις. Ο κίνδυνος είναι ότι μέχρι να έχουν επιπτώσεις οι μεταρρυθμίσεις οι Αρχές θα πρέπει να βασίζονται στη χορήγηση ρευστότητας αν θέλουν να πετύχουν τους αναπτυξιακούς στόχους. Αυτό μπορεί να αυξήσει τα δομικά προβλήματα. Για να αποφύγει τέτοιους κινδύνους η Κίνα θα μπορούσε να μειώσει τα ερχόμενα χρόνια τον αναπτυξιακό στόχο στο 6%. Με τον τρόπο αυτόν η χώρα θα μπορεί να επιδιώκει την επίτευξη βαθέων μεταρρυθμίσεων που είναι απαραίτητες για να ακολουθήσει η οικονομία ένα πιο ισορροπημένο και διατηρήσιμο μονοπάτι μακροπρόθεσμης ανάπτυξης.

Ο Λι Γιονγκ Ουά είναι καθηγητής Οικονομικών και διευθυντής του Asiatic Research Institute στο Πανεπιστήμιο της Κορέας. Διατέλεσε επικεφαλής οικονομολόγος της Asian Development Bank και ήταν σύμβουλος επί οικονομικών θεμάτων του πρώην προέδρου της Νότιας Κορέας Λι Μιουνγκ Μπακ.