Ένα παυσίπονο που χρησιμοποιείται ευρέως για την αντιμετώπιση της αρθρίτιδας αντέστρεψε τα συμπτώματα της άνοιας σε πειραματόζωα, ανακοίνωσε ομάδα επιστημόνων από τις ΗΠΑ.

Το εύρημα αυτό εγείρει ελπίδες ότι σύντομα ενδέχεται να υπάρχει μία αποτελεσματική θεραπεία για τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Το φάρμακο λέγεται salsalate, είναι ένα παράγωγο του σαλικυλικού οξέος, ανήκει στην οικογένεια των μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων και τυπικά χορηγείται από τους γιατρούς για την αντιμετώπιση του πόνου και της φλεγμονής που προκαλεί η οστεοαρθρίτιδα και άλλες ρευματικές παθήσεις.

Τη νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nature Medicine», πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο (UCSF) και το Πανεπιστήμιο Στάνφορντ.

Οι ερευνητές χορήγησαν το φάρμακο σε ομάδα ποντικιών με μία μορφή άνοιας όμοια με το Αλτσχάιμερ, διαπιστώνοντας ότι αντέστρεφε τις βλάβες που προκαλούσε η συσσώρευση μίας βασικής πρωτεΐνης στον εγκέφαλο.

Η πρωτεΐνη αυτή λέγεται Ταυ (tau) και δημιουργεί πρωτεϊνικά «δεμάτια», καταστρέφοντας έτσι τα κύτταρα του εγκεφάλου.

Οι ερευνητές σημειώνουν στον άρθρο τους πως είναι η πρώτη φορά που ένα φάρμακο φαίνεται να επιδρά στην ήδη συσσωρευμένη πρωτεΐνη Ταυ – και αν αυτό επιβεβαιωθεί σε μελέτες με ανθρώπους, το salsalate ίσως αποτελέσει θεραπεία ακόμα και για τους πάσχοντες απόπροχωρημένες μορφές της νόσου.

«Εντοπίσαμε για πρώτη φορά μία φαρμακευτική παρέμβαση που αντιστρέφει όλες τις πλευρές της τοξικότητας της πρωτεΐνης Ταυ», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Λι Γκαν, αναπληρώτρια καθηγήτρια Νευρολογίας στο UCSF.

«Το πιο σημαντικό είναι ότι τα οφέλη του φαρμάκου επετεύχθησαν μετά την έναρξη της άνοιας, γεγονός που υποδηλώνει ότι ίσως είναι μία αποτελεσματική θεραπευτική επιλογή.

»Εν τούτοις αυτό θα πρέπει να επιβεβαιωθεί σε κλινικές (σ.σ. σε ανθρώπους) μελέτες, καθώς και να καθοριστεί σε ποιες δόσεις είναι ασφαλές και αποτελεσματικό κατά της άνοιας».

Επιπλέον, οι ερευνητές θα πρέπει να βρουν έναν τρόπο να αντιμετωπίζουν και τις βλάβες που προκαλεί στον εγκέφαλομία άλληπρωτεΐνη που επίσης υπερπαράγεται στη νόσο Αλτσχάιμερ, το βήτα-αμυλοειδές.

Σε κάθε περίπτωση, τονίζουν ότι κανένας ασθενής δεν πρέπει να λάβει salsalate εάν πρώτα δεν συμβουλευθεί τον γιατρό του.