Αυστηρή αποχή από καθετί που θα μπορούσε να εκληφθεί ως επέμβαση στον προεκλογικό αγώνα της Ελλάδας τηρεί το Βερολίνο. Περιμένει την κυβέρνηση που θα προκύψει από τη Δευτέρα για να υλοποιήσει το Μνημόνιο. Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών ξεκαθαρίζει από τώρα στα «ΝΕΑ»: Δεν πρόκειται να δεχθεί οποιαδήποτε συζήτηση για νέα χρηματοδόσηση – γέφυρα σε περίπτωση που υπάρξουν καθυστερήσεις στην εφαρμογή του Μνημονίου.

Σιωπητήριο επέβαλε η Ανγκελα Μέρκελ ενόψει των εκλογών στην Ελλάδα. Μόλις προκηρύχθηκαν έδωσε τη γραμμή ότι οι εκλογές είναι «μέρος της λύσης» του προβλήματος. Και «λύση» είναι η απαλλαγή του Αλέξη Τσίπρα από τα κομματικά «βαρίδια» στην εφαρμογή του Μνημονίου που ο ίδιος υπέγραψε. Το σιωπητήριο εν πολλοίς τηρείται. «Δεν πρέπει να αναμειγνύεται κανένας σε προεκλογικό αγώνα άλλων χωρών» απάντησε χθες ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Γκέοργκ Στράιτερ στην ερώτηση αν και η καγκελάριος θα ακολουθήσει το παράδειγμα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γκρέγκορ Γκίζι, ο οποίος θα πάρει μέρος σε προεκλογική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ στην Αθήνα.

Το διακύβευμα για την Ελλάδα είναι αν θα επιλέξει τον εκσυγχρονισμό της εντός της ευρωζώνης που δεν της παρέχει το εργαλείο της νομισματικής υποτίμησης προειδοποιούσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξή του στην αρχή της εβδομάδας. Αλλά η απόφαση αυτή είναι του ελληνικού λαού και όχι του Σόιμπλε. Για τον γερμανό υπουργό Οικονομικών «ζητούμενο είναι να σχηματισθεί γρήγορα μια κυβέρνηση. Για αυτήν την κυβέρνηση, όπως και για όλες τις προηγούμενες, ισχύει ό,τι έχει συμφωνηθεί για την Ελλάδα» είπε χθες ο εκπρόσωπός του Μάρτιν Γέγκερ. «Το Μνημόνιο», πρόσθεσε, «όπως το διαπραγματεύτηκε και συμφώνησε ο κ. Τσίπρας ισχύει και πρέπει να υλοποιηθεί. Δεν μπορεί να αλλάξει από μια νέα κυβέρνηση».

Για το Βερολίνο είναι δευτερεύον ποια θα είναι η σύνθεση της κυβέρνησης. Ο Σόιμπλε δεν συμμερίζεται τις προειδοποιήσεις Γιούνκερ για μεγάλο συνασπισμό ΣΥΡΙΖΑ/ΝΔ. Ο σημερινός Τσίπρας δεν είναι ο «μπαμπούλας» του περασμένου Ιανουαρίου. Με τον Τσίπρα διαπραγματεύτηκε η Μέρκελ και με τον Τσακαλώτο ο Σόιμπλε το χρονοδιάγραμμα και τους όρους του Μνημονίου. «Ισχύουν και για τη μελλοντική κυβέρνηση, όσο και αν προεκλογικά συζητείται ότι μπορεί να αλλάξουν κάποια πράγματα, εμείς δεν το βλέπουμε έτσι» διαμήνυσε χθες ο εκπρόσωπος του Σόιμπλε σε μια προσπάθεια να ανακόψει τις προεκλογικές προσδοκίες περί επαναδιαπραγμάτευσης.

Το ζήτημα του χρέους παραμένει ανοιχτό και το Βερολίνο περιμένει ότι θα τεθεί στο τραπέζι το επόμενο διάστημα. Προϋπόθεση ωστόσο είναι να προχωρήσει η νέα κυβέρνηση τα προαπαιτούμενα για την πρώτη αξιολόγηση του Μνημονίου. «Ελπίζουμε ότι εντός του φθινοπώρου θα γίνει η αξιολόγηση», είπε ο Γέγκερ, «και εάν ολοκληρωθεί με επιτυχία μπορεί να εξεταστεί και το ζήτημα του χρέους». Χωρίς την πρώτη –και μάλιστα θετική –αξιολόγηση το Βερολίνο δεν πρόκειται να δεχθεί συζήτηση για το χρέος. Για την ουσία της συζήτησης αυτής το Βερολίνο έχει αποκλείσει σε όλους τους τόνους το ονομαστικό κούρεμα. Απομένει η λύση της αναδιάρθρωσης –μείωση επιτοκίων, επιμήκυνση, περίοδος χάρητος.

Η νέα κυβέρνηση δεν θα έχει την πολυτέλεια καθυστερήσεων στην υλοποίηση του Μνημονίου και στην προώθηση κρίσιμων μεταρρυθμίσεων, όπως το Ασφαλιστικό, που κατά την υπογραφή του Μνημονίου το καλοκαίρι αναβλήθηκε για το φθινόπωρο. Με την εναλλακτική χρηματοδότηση να έχει ήδη αποκλειστεί ως ενδεχόμενο, η καθυστέρηση θα ενεργοποιεί αυτόματα τη συζήτηση περί Grexit. Και η συζήτηση αυτή –εάν ξανατεθεί –θα διεξαχθεί σε εντελώς νέα δεδομένα για την ΕΕ με τη μεταναστευτική κρίση να απειλεί τον πυρήνα της ευρωπαϊκής ιδέας, την ελεύθερη διακίνηση των πολιτών της ΕΕ με τη Συνθήκη Σένγκεν.

Αποκλείουν νέα χρηματοδότηση – γέφυρα

Ενα πράγμα πάντως δεν πρόκειται να δεχτεί ο Σόιμπλε: την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας με άλλους τρόπους εκτός Μνημονίου, σε περίπτωση που η Αθήνα καθυστερήσει για οποιονδήποτε λόγο στην υλοποίηση του προγράμματος. «Το ζήτημα μιας νέας χρηματοδότησης-γέφυρας δεν τίθεται πλέον, διότι η Ελλάδα είναι τώρα σε ένα πρόγραμμα», διευκρίνισε στα «ΝΕΑ» υψηλόβαθμο στέλεχος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.