Πλούσιο το πρόγραμμα και των φετινών Νυχτών Πρεμιέρας που αναγκάστηκαν να αλλάξουν τις ημερομηνίες διεξαγωγής τους λόγω εκλογών. Από τις 23 Σεπτεμβρίου έως τις 4 Οκτωβρίου στους κινηματογράφους Δαναός 1 & 2, Odeon Opera 1 & 2, Ιντεάλ, Ταινιοθήκη της Ελλάδος και στο Innovathens της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων.

Μία από τις ενότητες του 21ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας είναι και η «Ευρώπη έτος μηδέν» με ταινίες που δείχνουν τη σκληρή κοινωνική πραγματικότητα στη σύγχρονη Ευρώπη. Ανάμεσά τους και ο Χρυσός Φοίνικας του Φεστιβάλ, Dheepan, του Ζακ Οντιάρ, ταινία λήξης του Φεστιβάλ.

Συνολικά 239 ταινίες θα προβληθούν στις φετινές Νύχτες Πρεμιέρας, όπως και πέρυσι. «Δεν κάναμε περικοπές στις ταινίες» σημείωσε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ, Ορέστης Ανδρεαδάκης, παρουσιάζοντας το πρόγραμμα των Νυχτών Πρεμιέρας.

Οι 102 από αυτές είναι ελληνικές. Παράλληλα θα προβληθούν 20 επεισόδια από την τηλεοπτική εκπομπή Παρασκήνιο, ενώ θα απονεμηθούν τιμητικά βραβεία στους δημιουργούς της εκπομπής Λάκη Παπαστάθη και Τάκη Χατζόπουλο.

Παράλληλα, 67 μικρού μήκους ταινίες συμμετέχουν στο διαγωνιστικό τμήμα των μικρού μήκους ταινιών. Οι ταινίες επιλέχθηκαν από συνολικά 191 αιτήσεις.

Το διεθνές διαγωνιστικό και το διαγωνιστικό Μουσική και Φιλμ επιστρέφουν, ενώ φέτος πραγματοποιούνται αφιερώματα στους Νίκολας Ρεγκ, Σίρλεϊ Κλαρκ, Έιταν Φοξ.

Ο πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΟΠΑΝΔΑ), Χρήστος Τεντόμας, απηύθυνε χαιρετισμό στο Φεστιβάλ και σημείωσε ότι το Φεστιβάλ αποτελεί ένα σύντομο, αλλά γεμάτο ταξίδι κινηματογραφικών ωρών που πυροδοτεί σκέψεις και προκαλεί συγκινήσεις.

Ταινία έναρξης του Φεστιβάλ είναι το Youth του Πάολο Σορεντίνο, αλλά θα υπάρχει και μία ταινία προ-έναρξης. Πρόκειται για το προκλητικό Love του Γκασπάρ Νοέ, το οποίο θα προβληθεί σε ειδική προβολή πριν την έναρξη του Φεστιβάλ, παρουσία του σκηνοθέτη.

Μία άλλη σημαντική πρωτοπορία, είναι ότι το Φεστιβάλ γίνεται φέτος προσβάσιμο σε ανθρώπους με προβλήματα ακοής. Οι περισσότερες ελληνικές ταινίες θα προβληθούν με ελληνικούς υπότιτλους για κωφούς και βαρύκοους, ενώ ο Παντελής Βούλγαρης –παρών στην ανακοίνωση του προγράμματος- παραχώρησε τη Μικρά Αγγλία για μία ειδική προβολή που επιτρέπει την καθολική πρόσβαση. Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της συνεργασίας του Φεστιβάλ με την Κίνηση Καλλιτεχνών με Αναπηρία, η ταινία θα προβληθεί με ακουστική περιγραφή για τυφλούς και άτομα με περιορισμένη όραση, ενώ θα διαθέτει υπότιτλους για κωφούς και βαρύκοους.

Εικαστικοί καλλιτέχνες και θεσμοί κλήθηκαν να συμβάλουν στην διερεύνηση της σχέσης ανάμεσα στις εικαστικές τέχνες και το σινεμά. Ο Δημήτρης Αληθεινός θα παρουσιάσει μία σειρά έργων που θα δείχνουν την ώσμωση των τεχνών, ενώ η Μπιενάλε κλήθηκε να επιλέξει μία ταινία που θα προβληθεί στο Φεστιβάλ. Παράλληλα, θα προβληθεί μία ειδική προβολή για την σπουδαία έκθεση Documenta.

Φέτος, η λέξη που κρύβεται στην αφίσα είναι το «μυστικό». Με αφορμή τη λέξη αυτή, η εικαστικός Κλειώ Γκιζελή πραγματοποιεί εικαστική παρέμβαση με κατασκευές εμπνευσμένες από το Κινητοσκόπιο του Τόμας Έντισον. Οι κατασκευές θα είναι τοποθετημένες στις αίθουσες προβολών και ο θεατής μέσα από ένα «ματάκι» -που παραπέμπει σε κλειδαρότρυπα- θα ανακαλύπτει το μυστικό που κρύβουν. Παράλληλα, η Γκιζελή θα εκθέσει στην Ταινιοθήκη πέντε μικροεγκαταστάσεις που συνδυάζουν μικρογλυπτική με ήχο, φως, animation και κίνηση και αφηγούνται καθημερινές στιγμές φανταστικών χαρακτήρων.