Δώδεκα διαφορετικά σεμινάρια για ισάριθμες πλευρές της ζωής με τον καρκίνο θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν οι γυναίκες ασθενείς στο πλαίσιο μίας πρωτότυπης εκστρατείας που αρχίζει στην Αθήνα.

Η Εταιρεία Ογκολόγων-Παθολόγων Ελλάδος, οι Σύλλογοι Ασθενών «Αγκαλιάζω», «Άλμα Ζωής» και «Κ.Ε.Φ.Ι.», και η Διεπιστημονική Εταιρεία Μουσικοθεραπείας & Έρευνας «Sonora» ένωσαν τις δυνάμεις τους για να προσφέρουν πιλοτικά σε συνολικά 400 γυναίκες την δυνατότητα να μάθουν να διαχειρίζονται καλύτερα την ζωή τους με τη νόσο.

Έτσι, στις 5 Οκτωβρίου αρχίζουν μία σειρά από δωρεάν βιωματικά σεμινάρια που πραγματεύονται θέματα όπως η φροντίδα του δέρματος και των μαλλιών, το μέικ απ και το styling, η διατροφή και η ψυχολογία, η αντιμετώπιση του πόνου και του λεμφοιδήματος, η φυσική δραστηριότητα και συμπληρωματικές θεραπείες όπως η μουσικοθεραπεία και η δραματοθεραπεία.

Τα σεμινάρια θα διεξαχθούν σε πέντε διαδοχικούς κύκλους οι οποίοι θα ολοκληρωθούν έως τις 12 Νοεμβρίου 2015. Σε κάθε μάθημα μπορούν να παρίστανται 25-40 γυναίκες οι οποίες νοσούν ή έχουν νοσήσει από καρκίνο του μαστού ή κάποια άλλη μορφή καρκίνου, καθώς και φροντιστές των γυναικών αυτών.

Αρωγός της όλης εκστρατείας, που τιτλοφορείται «Είσαι γυναίκα. Είσαι δύναμη!», είναι η αγαπημένη ερμηνεύτρια Χάρις Αλεξίου, πρόσωπό της η performing artist Λίντα Καπετανέα ενώ διδάσκοντες θα είναι μεταξύ άλλων η αναπληρώτρια καθηγήτρια Αναισθησιολογίας Αθηνά Βαδαλούκα, ο σεφ Δημήτρης Σκαρμούτσος και ο διατροφολόγος Ευάγγελος Ζουμπανέας.

Η εκστρατεία παρουσιάσθηκε σήμερα σε ειδική εκδήλωση στο Μουσείο Μπενάκη.

«Ως θεράποντες ιατροί, ερχόμαστε αντιμέτωποι με τους φόβους και τις ανησυχίες των γυναικών που βιώνουν τον καρκίνο του μαστού», δήλωσε ο κ. Ιωάννης Μούντζιος, γενικός γραμματέας της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδος.

«Πέρα από την έγκαιρη διάγνωση και την θεραπευτική αντιμετώπιση, η ολιστική προσέγγιση της ασθενούς σε επίπεδο ψυχολογίας, ευεξίας και ποιότητας ζωής μπορεί να συμβάλλει στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της νόσου».

«Η θετική ψυχολογία και η δύναμη που κρύβει μέσα της κάθε γυναίκα αποτελούν σημαντικά όπλα στην αντιμετώπιση της νόσου. Το πρόγραμμα «Είσαι γυναίκα. Είσαι δύναμη!» έχει ως στόχο να βοηθήσει τις γυναίκες να ξαναβρούν τον εαυτό τους και να συνεχίσουν τη ζωή τους ως μητέρες, σύζυγοι, φίλες, εργαζόμενες», είπε η κυρία Αλεξίου.

Από την πλευρά του, ο κ. Στάθης Λιβανός, γενικός διευθυντής του Τμήματος Ογκολογίας της φαρμακευτικής εταιρείας Novartis το οποίο χρηματοδοτεί την εκστρατεία,επισήμανε ότι με το συγκεκριμένο πρόγραμμα η εταιρεία κάνει πράξη τη δέσμευσή της να υποστηρίζει τις γυναίκες με καρκίνο, θέτοντας αυτή τη φορά στο επίκεντρο τις πολυδιάστατες ανάγκες των ασθενών.

Το πρόγραμμα

Τα σεμινάρια θα διεξάγονται κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Πέμπτη (ώρες 17.30’ έως 20.30’) στον Πολυχώρο «7ος» (βρίσκεται στην οδό Καραγεώργη Σερβίας 4, στην Στοά Καλλιγά της Πλατείας Συντάγματος) και κάθε Παρασκευή (ώρες 18.30’ έως 20.30’) στο Δρίσκας Test Kitchen (βρίσκεται στην οδό Λάμψα 19 στους Αμπελοκήπους, πολύ κοντά στον σταθμό του Μετρό στην Πανόρμου).

Κάθε γυναίκα έχει τη δυνατότητα να συμμετέχει δωρεάν σε όσα σεμινάρια ή ενότητες επιθυμεί, αλλά θα πρέπει να δηλώσει συμμετοχή στο www.eventora.com/el/Events/eisaigynaika-eisaidynami διότι ο αριθμός των θέσεων είναι πεπερασμένος και θα τηρείται σειρά προτεραιότητας.

Αναλυτικά το πρόγραμμα των σεμιναρίων έχει ως εξής:

Δευτέρα 5, 12 και 19 Οκτωβρίου, 2 και 9 Νοεμβρίου

  • Μυστικά για τη φροντίδα του δέρματος και των μαλλιών από την Άννα Παγούνη [Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος]
  • Σεμινάριο Δραματοθεραπείας με την Ευαγγελία Παπαθέου [Δραματοθεραπεύτρια, οικογενειακή θεραπεύτρια]
  • Σεμινάριο μόδας & styling με την Αννούσα Μελά [Blogger-Style expert]
  • Συμβουλές για Make-up από την Χαρά Παπανικολάου [Make-up artist]

Τετάρτη 7, 14 και 21 Οκτωβρίου, 4 και 11 Νοεμβρίου

  • Εισαγωγή στη Μουσικοθεραπεία με την Ευαγγελία Παπανικολάου [Μουσικοθεραπεύτρια, θεραπεύτρια GIM]
  • Συζήτηση και συμβουλές για τον Νευροπαθητικό Πόνο με την Αθηνά Βαδαλούκα [Αν. Καθηγήτρια Αναισθησιολογίας, Θεραπείας Πόνου και Παρηγορικής Αγωγής ]
  • Positive thinking” με τον Άγγελο Δερλώπα [επαγγελματίας Coach]

Πέμπτη 8, 15 και 22 Οκτωβρίου, 5 και 12 Νοεμβρίου

  • Εικαστική Ψυχοθεραπεία με την Νιόβη Σταυροπούλου [Εικαστική ψυχοθεραπεύτρια]
  • Ασκήσεις για την καταπολέμηση του Λεμφοιδήματος, από την Αθηνά Τιγγινάγκα [Φυσικοθεραπεύτρια]
  • Προσαρμοσμένο Pilates/Yoga session με την Αϊνόλα Τερζοπούλου [δασκάλα Pilates]

Παρασκευή 16 Οκτωβρίου και 6 Νοεμβρίου

  • Συμβουλές για υγιεινή διατροφή για τον ογκολογικό ασθενή από τον Ευάγγελο Ζουμπανέα [Διατροφολόγος] και την ομάδα του
  • Μαγειρεύοντας νόστιμα και υγιεινά με τον Δημήτρη Σκαρμούτσο [Σεφ]