Το πράσινο φως για την τιμολόγηση των φαρμάκων δίνει υπουργική απόφαση που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης. Έτσι, μετά τις εκλογές αναμένεται να εκδοθεί νέο δελτίο τιμών με στόχο την περαιτέρω μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης.

Η απόφαση προβλέπει - όπως άλλωστε ορίζεται και στα προαπαιτούμενα του τρίτου μνημονίου - μειώσεις στις τιμές των σκευασμάτων που έχουν χάσει την πατέντα τους (off patent) και των γενοσήμων φαρμάκων κατά 50% και 32,5% αντιστοίχως.

Οι μειώσεις αφορούν το σύνολο των σκευασμάτων χωρίς χρονικές εξαιρέσεις, δεδομένου ότι σε προγενέστερες αποφάσεις εξαιρούνταν εκείνα τα σκευάσματα που είχαν χάσει την πατέντα τους πριν το 2012.

Ωστόσο, με τη νέα απόφαση μπαίνουν υπό καθεστώς προστασίας τα φάρμακα που έχουν χάσει την πατέντα τους αλλά η τιμή τους δεν ξεπερνά τα 12 ευρώ και τα γενόσημα των οποίων η λιανική τιμή δεν ξεπερνά τα 7,8 ευρώ.

Όπως υπογραμμίζεται το μέτρο αυτό λαμβάνεται «για λόγους προαγωγής της χρήσης των οικονομικότερων θεραπειών και προάσπισης της Δημόσιας Υγείας και προκειμένου να μην διακυβευθεί η επάρκεια των εν λόγω προϊόντων για τις ανάγκες των ασθενών».

Υπενθυμίζεται ότι η απερχόμενη ηγεσία του υπουργείου Υγείας διαβεβαίωνε λίγες ώρες πριν την παραίτητηση της κυβέρνησης ότι είχε προωθήσει τη συγκεκριμένη υπουργική απόφαση. Εντούτοις, δεν δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ με αποτέλεσμα να κληθεί να υλοποιήσει τις μνημονιακές δεσμεύσεις  ο υπηρεσιακός υπουργό Υγείας, Θάνος Δημόπουλος.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από