Η συστηματική κατανάλωση ψαριών να βελτιώσει την ψυχική διάθεση και να μειώσει τον κίνδυνο εμφανίσεως κατάθλιψης, αναφέρουν επιστήμονες από την Κίνα.

Αναλύοντας συνδυαστικά μεταξύ τους τα στοιχεία 26 προγενέστερων μελετών που διεξήχθησαν την περίοδο 2001-2014, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η επαρκής κατανάλωση ψαριών μπορεί να μειώσει κατά μέσον όρο 17% τον κίνδυνο εμφανίσεως κατάθλιψης.

Στις μελέτες, οι 10 εκ των οποίων είχαν πραγματοποιηθεί στην Ευρώπη, είχαν συμμετάσχει συνολικώς περισσότεροι από 150.000 άνθρωποι.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές από το Ιατρικό Κολέγιο του Πανεπιστημίου Qingdao, η προστατευτική δράση των ψαριών ήταν διαφορετική σε άνδρες και γυναίκες.

Στην πραγματικότητα, οι άντρες φαίνεται ότι προστατεύονται περισσότερο από την κατάθλιψη όταν τρώνε ψάρια: η μείωση του κινδύνου σε αυτούς ήταν 20%, ενώ στις γυναίκες 16%.

«Οι μελέτες αυτές συσχέτισαν επίσης την υψηλή κατανάλωση ψαριών με μειωμένη συχνότητα της κατάθλιψης, επομένως ενδέχεται να υπάρχει αιτιολογική σχέση ανάμεσα στα ψάρια και την κατάθλιψη», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Φανγκ Λι, από το Τμήμα Επιδημιολογίας & Στατιστικών Υγείας του πανεπιστημίου.

Εν τούτοις, αυτό παρατηρήθηκε μόνο στις μελέτες που είχαν γίνει στην Ευρώπη, και όχι στις υπόλοιπες που είχαν διεξαχθεί στην Βόρειο Αμερική, την Ασία, την Αυστραλία και τη Νότιο Αμερική.

Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν γιατί η κατανάλωση ψαριών μοιάζει να δρα πιο προστατευτικά στους ευρωπαϊκής καταγωγής ανθρώπους.

Τα ψάρια είναι πλούσια σε ωφέλιμα θρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένων των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, υψηλής ποιότητας πρωτεϊνών, βιταμινών και ιχνοστοιχείων.

Ειδικά τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορεί να βελτιώνουν την ψυχική διάθεση αλλάζοντας τη δομή των μεμβρανών του εγκεφάλου ή τη δράση ορισμένων νευροδιαβιβαστών – των χημικών ουσιών που εκκρίνονται για να επικοινωνούν τα εγκεφαλικά κύτταρα μεταξύ τους.

Μερικοί νευροδιαβιβαστές, όπως η ντοπαμίνη και η σεροτονίνη, πιστεύεται ότι παίζουν ρόλο στην κατάθλιψη, γράφουν οι ερευνητές στην «Επιθεώρηση Επιδημιολογίας & Κοινοτικής Υγείας» (JECH).

Η κατάθλιψη προσβάλλει 350 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και αποτελεί κύρια αιτία αναπηρίας παγκοσμίως, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Οι ειδικοί συνιστούν τουλάχιστον 2 μερίδες ψάρι την εβδομάδα για εν γένει διαφύλαξη της υγείας.