Ένα online τεστ που αξιολογεί την εβδομαδιαία διατροφή μας και υπολογίζει πόσο ασβέστιο περιέχει δημιούργησαν επιστήμονες από τον Διεθνή Οργανισμό Οστεοπόρωσης (IOF).

Το τεστ προορίζεται για άτομα κάθε ηλικίας και αρχίζει με τη συμπλήρωση τριών απλών ερωτημάτων για το φύλο, την ηλικία και το αν έχει ο χρήστης διαγνωστεί με οστεοπόρωση ή οστεοπενία (είναι πρόδρομος κατάσταση της οστεοπόρωσης).

Ακολουθεί ένας μακρύς κατάλογος τροφίμων, από τον οποίο πρέπει να διαλέξουμε αυτά που καταναλώνουμε κάθε εβδομάδα, αναφέροντας πόσες μερίδες τρώμε από το καθένα. Επειδή, όμως, κάθε τρόφιμο αντιστοιχεί σε συγκεκριμένη ποσότητα, πριν προστεθεί ένας αριθμός οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να κοιτάξουν σε ποια ποσότητα αντιστοιχεί.

Με βάση τις απαντήσεις σε όλ' αυτά, το τεστ υπολογίζει πόσο ασβέστιο θα έπρεπε να καταναλώνουμε και πόσο προσλαμβάνουμε στην πραγματικότητα, ενώ παρέχει και συστάσεις για το τι πρέπει να κάνουμε στη συνέχεια.

Ο Υπολογιστής Πρόσληψης Ασβεστίου, όπως αποκαλείται, δημιουργήθηκε επ' ευκαιρία του 15ου Διεθνούς Συνεδρίου των Συλλόγων Οστεοπόρωσης του IOF, το οποίο θα διεξαχθεί από αύριο Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2015 έως και την Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2015 στην Αθήνα, με την συμμετοχή περισσότερων από 35 συλλόγων ασθενών από όλο τον κόσμο.

Όπως ανακοίνωσε ο Σύλλογος Σκελετικής Υγείας «Πεταλούδα», ο οποίος συνδιοργανώνει το συνέδριο με τον IOF, περίπου 22 εκατομμύρια γυναίκες και 5,5 εκατομμύρια άνδρες, ηλικίας 50-84 ετών, στην Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να πάθουν οστεοπόρωση έως το 2025.

Στην χώρα μας, υπολογίζεται ότι πάσχουν από τη νόσο περίπου 640.000 άνθρωποι ηλικίας άνω των 50 ετών, ενώ σε ετήσια βάση καταγράφονται περίπου 86.000 νέα κατάγματα εξαιτίας της.

Σύμφωνα με τις διεθνείς συστάσεις πρόσληψης ασβεστίου, μικροί και μεγάλοι πρέπει να καταναλώνουν 700-1.300 mg ασβεστίου την ημέρα - η ακριβής ποσότητα παρουσιάζει διακυμάνσεις αναλόγως με το φύλο και την ηλικία.

Οι έφηβοι, καθώς επίσης και οι μεγαλύτεροι σε ηλικία άνθρωποι των οποίων η δυνατότητα απορρόφησης ασβεστίου είναι μειωμένη, έχουν τις μεγαλύτερες ανάγκες σε ασβέστιο.

 

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από