Από την αρχή της κρίσης στην Ελλάδα, το 2010, δύο πρωθυπουργοί έχασαν το αξίωμά τους επειδή αναγκάστηκαν να υιοθετήσουν ένα ανέφικτο πακέτο μέτρων λιτότητας με αντάλλαγμα την παροχή βοήθειας από την τρόικα. Με λυπεί που την ίδια τύχη έχει και ένας τρίτος πρωθυπουργός, ο φίλος και σύντροφός μου Αλέξης Τσίπρας.

Εχοντας παραιτηθεί από υπουργός Οικονομικών μετά την αδίστακτη και ταπεινωτική επιβολή τού νέου προγράμματος από την τρόικα, σχεδιάζω να μη συμμετέχω στις εκλογές, από τις οποίες δεν θα προκύψει ένα Κοινοβούλιο που θα είναι ικανό να υιοθετήσει μια ρεαλιστική ατζέντα μεταρρυθμίσεων για την Ελλάδα. Ούτε μπορώ να στηρίξω την υιοθέτηση του προγράμματος της τρόικας που όλοι ξέρουν ότι θα αποτύχει. Υπάρχει ομοφωνία όχι μόνο από μένα και τον κ. Τσίπρα, αλλά και από τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και αξιωματούχους του ΔΝΤ ότι το νέο πρόγραμμα δεν είναι βιώσιμο.

Ομως δεν θα συνταχθώ με εκείνους που πιστεύουν ότι μια έξοδος από την ευρωζώνη αποτελεί πρόγραμμα για την ανάκαμψη της Ελλάδας.

Τα μεγάλα ερωτήματα στα οποία πρέπει να απαντήσει η Ευρώπη είναι: Τι είδους πολιτική ένωση θέλουμε; Είμαστε προετοιμασμένοι να δράσουμε γρήγορα για να αποφύγουμε τον κατακερματισμό της ευρωζώνης;

Η αναποφασιστικότητα της Ευρώπης είναι αποτέλεσμα βαθιών διαφωνιών μεταξύ Βερολίνου και Παρισιού. Ηταν στα πλαίσια αυτής αντιπαράθεσης που ο κ. Σόιμπλε θεώρησε ότι εάν δεχόταν ένα εναλλακτικό σχέδιο για την Ελλάδα, αντί γι’ αυτό της τρόικας, τότε θα εξασθενούσε η θέση της Γερμανίας απέναντι στη Γαλλία. Είχαμε ένα τέτοιο σχέδιο. Οι προτάσεις μας ξεκίνησαν με μια στρατηγική ανταλλαγής χρέους ώστε να υπάρξουν διατηρήσιμα πλεονάσματα στον προϋπολογισμό. Για να αυξηθούν οι επενδύσεις προτείναμε να αναλάβει επενδυτική τράπεζα στοιχεία ενεργητικού του Δημοσίου. Επίσης θέλαμε να δημιουργήσουμε μια bad bank για να πάρει τα κόκκινα δάνεια από τις ελληνικές τράπεζες.

Τα σχετικά έγγραφα ήταν έτοιμα στις 11 Μαΐου. Ομως το σχέδιο δεν εγκρίθηκε ποτέ από τον δικό μας πρωθυπουργό.Το ότι τόσο λίγοι έμαθαν για το πρόγραμμα αυτό δείχνει την αποτυχία διακυβέρνησης της ευρωζώνης. Σκοπεύω να βοηθήσω στη δημιουργία πανευρωπαϊκού πολιτικού κινήματος για τον εκδημοκρατισμό της Ευρώπης. Φυσικά αυτό θα χρειαστεί χρόνια για να αποδώσει, περιθώριο το οποίο δεν έχει η Ελλάδα. Στο μεταξύ θα συνεχίσω να προωθώ το σχέδιο για την ανάκαμψη της Ελλάδας ως μια πραγματική και βιώσιμη εναλλακτική στο ανέφικτο πρόγραμμα της τρόικας.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης είναι πρώην υπουργός Οικονομικών και καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας