Σερενάτες, ουβερτούρες, καντσονέτες, χαμπανέρες, μαρς, βαλς, πόλκες, μαζούρκες, τάνγκο και μπολερό είναι τα βασικά υλικά στο ρεπερτόριο της Ορχήστρας Νυκτών Εγχόρδων Αττικα, το εύρος του οποίου εκτείνεται από την Αναγέννηση έως τον 21ο αιώνα περιλαμβάνοντας έργα ελλήνων και ξένων δημιουργών. Εικόνες από την μπελ επόκ και το μπελκάντο και συνθέσεις των Καλάτσε, Σιλβέστρι, Ματσόκι, Γκαλάντι, Ρίκο, Τόστι και άλλων κορυφαίων της ιταλικής εργογραφίας –με οδηγό τις αυθεντικές παρτιτούρες για ορχήστρα μαντολίνων.
Δεν πρόκειται απλώς και μόνο για μια ανάγνωση της ιταλικής φωνητικής τεχνικής του 18ου αιώνα που άφησε ισχυρό αποτύπωμα έως περίπου το 1840, ενώ οι ρίζες του χρονολογούνται από τα μέσα του 17ου αιώνα. Πέρα όμως από τη μουσική ακτινογραφία της συγκεκριμένης περιόδου, φωτίζεται ο τρόπος με τον οποίο γεφυρώνεται το παραδοσιακό με το κλασικό, αφού όπως εξηγεί ο μαέστρος της συναυλίας και ιδρυτής της Ορχήστρας Αρης Δημητριάδης: «Πρόκειται για ένα είδος, η αντοχή του οποίου στον χρόνο το μετέφερε από τον παραδοσιακό χώρο στη σφαίρα του κλασικού. Η ποιότητά του και η απήχησή του από γενιά σε γενιά τού έδωσαν τη διαχρονικότητα που άξιζε. Δεν είναι τυχαίο πως πέρα από τις πρώτες συνθέσεις του Μοντεβέρντι ή αργότερα του Ντονιτσέτι ή του Βέρντι αυτό το υλικό το διαχειρίστηκαν ή το πέρασαν στις δημιουργίες τους και άλλοι μεγάλοι συνθέτες».
Δίνοντας τους βασικούς άξονες του μπελκάντο, ο Αρης Δημητριάδης επιμένει όχι μόνο στη δραματουργική ή στη ρομαντική έκφραση αλλά και στην ομορφιά του ήχου ή στη λάμψη της εκτέλεσης. Σαφώς υπήρχαν αντιδράσεις για το είδος και παρά την κατάχρησή του η συχνή υπερβολή του δεξιοτεχνικού στοιχείου –coloratura –θεωρείται υψηλή τεχνική και η μόνη αρμόζουσα για την ιταλική όπερα, και δη την εξέλιξη της ιταλικής opera seria (σοβαρή όπερα).
ΟΙ ΕΡΜΗΝΕΥΤΕΣ. Για τον Αρη Δημητριάδη ένας άλλος άξονας που δεν πρέπει να αγνοηθεί είναι ο τρόπος με τον οποίο το μπελκάντο τροφοδότησε και τα άλλα είδης μουσικής. Το ερμηνευτικό κομμάτι παραμένει αιώνια πρόκληση για τους λυρικούς τραγουδιστές αφού στις υψηλές τεχνικές απαιτήσεις, όπως λέει, μόνο αυτοί μπορεί να ανταποκριθούν. Τα τραγούδια της συναυλίας θα ερμηνεύσουν η σοπράνο Ναταλία Κάντζια και ο τενόρος και σολίστ της Λυρικής Σκηνής Γιάννης Χριστόπουλος. «Οι δύο ερμηνευτές ήταν σοβαροί λόγοι για να γίνει η συναυλία» λέει ο Α. Δημητριάδης. «Οι τραγουδιστές του μπελκάντο δεν πρέπει μόνο να έχουν την τεχνική αρτιότητα αλλά να φαίνεται ότι το κάνουν με απόλυτα φυσικό τρόπο. Και τα δύο παιδιά νομίζω ότι ανταποκρίνονται απολύτως σε αυτό».
Info
Κήπος του Μεγάρου, Βασ. Σοφίας και Κόκκαλη, στις 9 Σεπτεμβρίου, τηλ. 210-7282.333. Εισιτήρια: 10 ευρώ. Στο διάλειμμα θα παρουσιαστεί το νέο βιβλίο του ελληνοϊταλού συγγραφέα Κονσταντίνο Σάλις (Constantino Salis) «Διπλές ζωές» που έχει ήδη μεταφερθεί στον ιταλικό κινηματογράφο