Το νερό είναι απολύτως απαραίτητο για τον οργανισμό μας και η μόνη κίνηση που πρέπει να κάνουμε είναι να βάλουμε ένα ποτήρι κάτω από τη βρύση. Βέβαια, θα αναρωτηθεί κανείς, πόσο νερό πρέπει να πίνω; Κάποτε υπήρχε η αντίληψη ότι χρειαζόμαστε 8-10 ποτήρια νερό την ημέρα. Υστερα από έρευνες οι ειδικοί κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι ανάγκες κάθε ανθρώπου είναι εξατομικευμένες και σχετίζονται με τον οργανισμό, την ηλικία, το ύψος, το βάρος, το φύλο και κυρίως τη δραστηριότητά του. Ενας δρομέας, που συνήθως προπονείται τους καλοκαιρινούς μήνες, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών ιδρώνει πολύ και έτσι έχει αυξημένη απώλεια σε υγρά. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να τα αναπληρώνει, με πρώτο και βασικό το νερό. Στη διάρκεια του αγώνα ή της προπόνησης η ενυδάτωση είναι απαραίτητη. Το σώμα σας θα δείξει πότε είναι αφυδατωμένο καθώς η αίσθηση της δίψας θα είναι πολύ έντονη και θα νιώθετε το στόμα σας να κολλάει. Το πιο εύκολο είναι να έχετε μαζί σας ένα μπουκαλάκι νερό και να το γεμίζετε τακτικά. Μια πιο επαγγελματική λύση είναι ένα σωστό παγούρι υδροδοσίας, ειδικά σχεδιασμένο για τις ανάγκες του αθλητή. Αν θέλετε να πάτε κι ένα βήμα παρακάτω ή αν έχετε σκοπό να διανύσετε πολλά χιλιόμετρα, δοκιμάστε τις ζώνες υδροδοσίας ή ακόμα καλύτερα τα σακίδια πλάτης που έχουν παγούρια και ειδικά συστήματα για εύκολη πρόσβαση. Τα περισσότερα παγούρια χωράνε μέχρι και 750 ml, είναι ελαφριά, συνήθως από πλαστικό χωρίς BPA και διαθέτουν ακροφύσιο για εύκολη χρήση. Συμβουλή: φροντίζετε να τα πλένετε τακτικά στο χέρι ή στο πλυντήριο πιάτων.

Εξυπνη και σταθερή

Η ζώνη XR Sensibelt της Salomon ρυθμίζεται έξυπνα γύρω από το σώμα αντί να κουμπώνει με πλαστική αγκράφα στο κέντρο. Ετσι το διαπνέον υλικό της ζώνης ασφαλίζει σταθερά μειώνοντας τις ταλαντώσεις από το παγούρι 600 ml που κουβαλάτε καθώς τρέχετε. €35, Shop & Trade (τηλ. 210-3408.400)

Χρηστικό

Το μπουκάλι νερού Mizuno Water Bottle έχει χωρητικότητα 750 ml, ειδική λαβή από καουτσούκ EsiGrip™ και ακροφύσιο ελέγχου για μεγαλύτερη άνεση. €13, Mizuno (τηλ. 210- 6855.220)

Σαν γάντι

Το Arc Quick Grip διαθέτει μικρή ενσωματωμένη θήκη για κλειδί αυτοκινήτου, λίγα χαρτομάντιλα και ένα τζελ. Ιδανική πρόταση για long runs με ενδιάμεσους σταθμούς υδροδότησης, για δυναμικό περπάτημα ή πρωινό jogging. €22, Alpamayo Pro (τηλ. 210-3627.032)

Απόλυτη εργονομία

Η ζώνη Fitletic παρέχει πρόσβαση στα μπουκάλια νερού με το ένα χέρι. Οι δύο ειδικές θήκες δέχονται μπουκάλια των 175 και 250 ml. Με το σύστημα Quick-flow Race Cap με μια κίνηση μπορείτε να εκτοξεύσετε το νερό από το μπουκάλι χωρίς να χαθεί σταγόνα. €40 τα 175 ml και €43 τα 250 ml Saucony (τηλ. 210-6740.277)

Λιτό και απέριττο

Το καπάκι στο πλαστικό παγούρι της Puma βιδώνει και ξεβιδώνει πολύ εύκολα. Είναι κόκκινο και έχει το λογότυπο της εταιρείας τυπωμένο σε λευκό χρώμα μπροστά. Εχει χωρητικότητα 750 ml. €12, Puma (τηλ. 211-1088.400)

Για μεγάλες διαδρομές

Μείνετε πάντα ενυδατωμένοι με αυτό το ελαφρύ παγούρι νερού. Είναι από πλαστικό με καπάκι που κλείνει για να μην τρέχει. Χωράει 750 ml για μεγάλες διαδρομές. €7, Reebok (τηλ. 210-9690.070)

Χωρίς χέρια

Σακίδιο πλάτης Marathon Men της Camelbak με υδροδοχείο 2 λίτρων. Τα χέρια είναι ελεύθερα καθώς μπορείτε να πίνετε νερό πανεύκολα μέσω του ειδικού συστήματος υδροδότησης. Είναι ιδανικό για Μαραθώνιο καθώς και για τρέξιμο στο βουνό. €100, Νίκος Μανιατόπουλος ΑΕ (τηλ. 210-9319.933)