Σε τροχιά ρήξης κινείται πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ, γεγονός που αποτυπώθηκε με τον πλέον εμφανή τρόπο χθες στην Κουμουνδούρου, όπου η προεδρική πλευρά και οι διαφωνούντες δεν κατόρθωσαν να βρουν σημεία συμφωνίας ούτε καν για τις συλλογικές διαδικασίες του κόμματος. Τη συγκρουσιακή διάθεση επιβεβαιώνει και η πολιτική παρέμβαση Λαφαζάνη υπέρ του Βαρουφάκη με κατηγορώ εναντίον όσων επιχειρούν να ποινικοποιήσουν –όπως λέει –το Plan b.
Η πλειοψηφία του κόμματος, αν και είχε τη δυνατότητα να περάσει από την Πολιτική Γραμματεία την επίσημη εισήγηση όπως διατυπώθηκε από τον Αλέξη Τσίπρα για έκτακτο Συνέδριο τον Σεπτέμβριο, στην προσπάθειά της να πείσει την Αριστερή Πλατφόρμα να συναινέσει ως προς τα διαδικαστικά παρουσίασε διά του Νίκου Βούτση εναλλακτική πρόταση για δημοψήφισμα στο κόμμα, η οποία επίσης απορρίφθηκε από τη μειοψηφία.
Η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε για μία ακόμη φορά αναδεικνύοντας την εμφανή αδυναμία να ληφθούν κοινές αποφάσεις, την ίδια ώρα που τρία μέλη της Γραμματείας από τη μειοψηφία (Λεουτσάκος, Παπαδόγιαννη, Νταβανέλος) καταγγέλλουν αντικαταστατικές διαδικασίες και αιτούνται την άμεση σύγκληση του Διαρκούς Συνεδρίου «πριν συναφθεί οποιαδήποτε νέα μνημονιακή συμφωνία ώστε το κόμμα να μη βρεθεί προ τετελεσμένων».
Το νέο ναυάγιο οδηγεί σε σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής αύριο όπου τα μέλη της θα αποφασίσουν ανάμεσα στην πρόταση Τσίπρα για συντεταγμένες διαδικασίες και έκτακτο Συνέδριο τον Σεπτέμβριο ή για άμεσες διαδικασίες με προτάσεις είτε για εσωκομματικό δημοψήφισμα είτε για Διαρκές Συνέδριο τις επόμενες ημέρες.
Αρχικώς η Αριστερή Πλατφόρμα επέμεινε διά του Στάθη Λεουτσάκου πως η Κεντρική Επιτροπή πρέπει να είναι εκείνο το όργανο που θα αποφασίσει εάν η κυβέρνηση θα πρέπει να ψηφίσει τη συμφωνία ή να την ακυρώσει και ως εναλλακτική αντιπρότεινε άμεσες διαδικασίες με Διαρκές Συνέδριο.

Εκ των πραγμάτων αντιτίθεται στην πρόταση περί εσωκομματικού δημοψηφίσματος χαρακτηρίζοντας παραδοξότητα τη διενέργειά του μετά το «μεγάλο Οχι στο λαϊκό δημοψήφισμα». «Δεν υπήρχε περίπτωση να αφήσουμε την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ να πάρει απόφαση για το μέλλον της χώρας» ανέφερε αργότερα κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος εκτιμώντας ότι το δημοψήφισμα θα είναι η λύση που θα προκριθεί από την Κεντρική Επιτροπή.

Σημειώνεται ότι μετά τη 12η Ιουλίου, 109 από τα 201 μέλη του οργάνου με απόφασή τους αντιδρούσαν στο περιεχόμενο της συμφωνίας, όμως ο αριθμός αυτός με βάση τους συσχετισμούς στο κόμμα δεν είναι ενδεικτικός για το εάν η πλειοψηφία έχει χάσει τον έλεγχο της Κεντρικής Επιτροπής. Κορυφαία κυβερνητικά και κομματικά στελέχη εκτιμούν ότι ο σκληρός πυρήνας της Αριστερής Πλατφόρμας έχει αποφασίσει τη διάσπαση και ότι θα επιδιώξει μέσω ενός Διαρκούς Συνεδρίου να διεκδικήσει την κομματική πλειοψηφία, δηλαδή να κερδίσει το κόμμα.

Ο Νίκος Βούτσης, που εκπροσώπησε την κυβέρνηση στη χθεσινή αδιέξοδη συνεδρίαση, επανέλαβε ότι η κυβέρνηση έχει σαφώς δεσμευθεί να ψηφίσει τη συμφωνία εντός του Αυγούστου και σε αυτήν την κατεύθυνση θα συνεχίσει. Στον αντίποδα η μειοψηφία καλεί την κυβέρνηση να σταματήσει αμέσως τις διαπραγματεύσεις που οδηγούν στο τρίτο Μνημόνιο και να προχωρήσει στην εναλλακτική λύση απέναντι στους δανειστές.

ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ. Εφόσον προκριθεί η επιλογή του εσωκομματικού δημοψηφίσματος, τα μέλη και οι φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ θα κληθούν να επιλέξουν πιθανότατα ανάμεσα σε ερωτήματα του τύπου: Επιθυμείτε μία κυβέρνηση της Αριστεράς που θα υλοποιήσει την συμφωνία στο πλαίσιο της ευρωζώνης ή θέλετε την εφαρμογή ενός εναλλακτικού σχεδίου με επιστροφή σε εθνικό νόμισμα; Κυβερνητικές πηγές εκτιμούν ότι η προεδρική πλειοψηφία θα μπορέσει να επικρατήσει είτε σε Διαρκές Συνέδριο είτε σε εσωκομματικό δημοψήφισμα καθώς πρόκειται για μεγάλα κομματικά σώματα που ευνοούν τις αποφάσεις για τη συμφωνία.

«Εχουν πάρει τις αποφάσεις τους»

Προβεβλημένο στέλεχος του κόμματος μετά τη συνεδρίαση εκτιμούσε ότι η Αριστερή Πλατφόρμα έχει αποφασίσει τη διάσπαση και την ευθεία σύγκρουση με το Μέγαρο Μαξίμου, εκφράζοντας την απογοήτευσή του για την τροπή των πραγμάτων στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.