Μασάζ στους ξένους επενδυτές προκειμένου να παραμείνουν στην Ελλάδα κάνει η κυβέρνηση, ενώ ταυτόχρονα μέσω του ΕΣΠΑ επιχειρεί να κινητοποιήσει κεφάλαια σε μια προσπάθεια να αναζωογονήσει την οικονομική δραστηριότητα και να αντισταθμίσει τις υφεσιακές συνέπειες.

Στα γραφεία της αντιπροεδρίας της κυβέρνησης έχει και πάλι ξεκινήσει μετά από καιρό ένας κύκλος επαφών με ξένους επενδυτές και επιχειρηματικούς ομίλους που έχουν ήδη παρουσία στην Ελλάδα, με τελευταίο επισκέπτη χθες, την κινεζική Fosun.

Εκτός από δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος στη Foli Follie, ο κινεζικός όμιλος είναι και από τους βασικούς πρωταγωνιστές της κοινοπραξίας που μαζί με τη Lamda Development έχει πλειοδοτήσει στον διαγωνισμό για το Ελληνικό, ενώ πέρυσι είχε εκφράσει ενδιαφέρον για το αεροδρόμιο Καστέλι στη Κρήτη και την εξαγορά ασφαλιστικής εταιρείας, θυγατρικής της Eurobank, και συγκεκριμένα της Eurolife.

Ανάλογο «πήγαινε- έλα» θα υπάρξει σύμφωνα με πληροφορίες και τα αμέσως επόμενα εικοσιτετράωρα καθώς επίκειται επίσκεψη στην Αθήνα εκπροσώπων αμερικανικών επενδυτικών κεφαλαίων και συνάντησή τους με εκπροσώπους της κεφαλαιαγοράς.

Στο μεταξύ, το οικονομικό επιτελείο προσδοκά ότι με ορίζοντα τον Σεπτέμβριο-Οκτώβριο, και εφόσον ως τότε θα έχει αρχίσει να αποκαθίσταται κάπως το κλίμα εμπιστοσύνης στην οικονομία, θα έχουν διαμορφωθεί και οι προϋποθέσεις ώστε να ξεκινήσει η ενεργοποίηση των πρώτων μετά από πάρα πολλούς μήνες επενδυτικών κεφαλαίων από τα διαρθρωτικά ταμεία (ΕΣΠΑ), σε συνδυασμό με το επενδυτικό πακέτο «Γιούνκερ».

Υποσχέσεις από Βρυξέλλες

Στο μέτωπο των διαρθρωτικών ταμείων, επέστρεψε χθες από τις Βρυξέλλες με υποσχέσεις για «προχρηματοδότηση» ύψους 3 δισ. ευρώ ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης. Πρόκειται για κεφάλαια που αφορούν τόσο το παλαιό όσο και το καινούργιο ΕΣΠΑ. Τα κονδύλια αυτά προβλέπεται να αρχίσουν να διατίθενται, καλώς εχόντων των πραγμάτων, από τον Οκτώβριο, και η κίνηση εντάσσεται στο πλαίσιο της συμφωνίας που επιτεύχθηκε κατά την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής για τις χρηματοδοτικές διευκολύνσεις προς την Ελλάδα από υφιστάμενους πόρους.

Κατά τη συνάντηση του Γ. Σταθάκη με τον αντιπρόεδρο της ΕΕ Β.Ντομπρόβσκις, και την Επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής Κ. Κρέτσου, μπήκαν οι βάσεις ώστε να ξεκινήσει γρήγορα η αποδέσμευση του 5% των αποπληρωμών του προηγούμενου ΕΣΠΑ, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 500 εκατ. ευρώ. Υπό κανονικές συνθήκες, τα κεφάλαια αυτά θα έπρεπε να αποδεσμευτούν σε 4-5 χρόνια, και εφόσον γίνει πρώτα ο τελικός έλεγχος των έργων.

Ταυτόχρονα συμφωνήθηκε να υπάρξει αναδρομική αύξηση του ποσοστού συγχρηματοδότησης του παλαιού ΕΣΠΑ (περίοδος 2007-2013) στο 100% από το 95% που είναι σήμερα, προκειμένου να εξοικονομηθούν περί τα 2 δισ. ευρώ από τον ελληνικό Προϋπολογισμό. Στόχος είναι τα ποσά αυτά να βελτιώσουν ισόποσα τη δημοσιονομική θέση της Ελλάδας, και να μετρήσουν θετικά στο πρωτογενές πλεόνασμα.

Τέλος, αυξάνεται κατά 7% ο συντελεστής προχρηματοδότησης του νέου ΕΣΠΑ για την περίοδο 2014-2020. Πρόκειται για απόφαση που μεταφράζεται σε επιπλέον 1 δισ. ευρώ ως προς τα διαθέσιμα κεφάλαια για τα πρώτα χρόνια του παραπάνω διαστήματος με στόχο τη χρηματοδότηση επενδύσεων για τη πραγματική οικονομία.