Αλαλούμ και μεγάλες εντάσεις μεταξύ συναλλασσομένων και επιχειρήσεων προκάλεσε η άρνηση αρκετών καταστηματαρχών να δεχθούν συναλλαγές με χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες, προφασιζόμενοι δήθεν βλάβες και τεχνικά προβλήματα. Σε πρατήρια βενζίνης, σε εμπορικά καταστήματα, ακόμη και σε μικρά σουπερμάρκετ πολλοί ήταν εκείνοι που δεν δέχθηκαν να πραγματοποιήσουν συναλλαγές με πλαστικό χρήμα, αψηφώντας τον νόμο και προκαλώντας έντονες αντιδράσεις από τους καταναλωτές.

Ουσιαστικά σε αυτή την περίπτωση οι επιχειρηματίες παραβαίνουν τις συμβατικές τους υποχρεώσεις αλλά και όσα προβλέπει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που εξέδωσε η κυβέρνηση, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στην ομαλή λειτουργία της αγοράς.

Ενδεικτικό είναι ότι χθες πολλοί καταναλωτές που στήθηκαν στην ουρά για να γεμίσουν τα ρεζερβουάρ των αυτοκινήτων τους με καύσιμα βρέθηκαν αντιμέτωποι με την άρνηση αρκετών πρατηριούχων να πληρωθούν με πλαστικό χρήμα. Παράλληλα, αρκετά τσιμπημένες ήταν και οι τιμές σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες, σε μια προσπάθεια ορισμένων να κερδοσκοπήσουν. Υπήρξαν περιπτώσεις πρατηρίων που αύξησαν τις τιμές των καυσίμων ακόμη και 10 λεπτά μόλις σε λίγα εικοσιτετράωρα, προφασιζόμενοι δυσκολίες στις συναλλαγές τους με τις εταιρείες εμπορίας και τα διυλιστήρια.

Προβλήματα αντιμετώπισαν οι καταναλωτές και σε άλλες επιχειρήσεις καθώς σε αρκετές περιπτώσεις αυτές δεν δέχονταν πλαστικό χρήμα. Οσο για τα σουπερμάρκετ, οι μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου πραγματοποίησαν κανονικά τις συναλλαγές με πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες, οι οποίες ήταν σαφώς αυξημένες σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες.

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ. Σημειώνεται ότι, όπως προβλέπει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, συναλλαγές με πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες γίνονται κανονικά εντός Ελλάδας. Δηλαδή μπορεί κανείς να αγοράσει προϊόντα από ελληνικές επιχειρήσεις ή να κάνει πληρωμές με πλαστικό χρήμα, αρκεί να χρεώνεται λογαριασμός στην Ελλάδα. Σε αυτή την περίπτωση, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, η εκκαθάριση γίνεται άμεσα και τα χρήματα μπαίνουν στον λογαριασμό του δικαιούχου. Επιπλέον, σύμφωνα με την ΠΝΠ, το όριο των συναλλαγών είναι αυτό που είχε καθοριστεί πριν από την εφαρμογή της τραπεζικής αργίας.

Μέσω πιστωτικής κάρτας γίνονται και αναλήψεις μέχρι το όριο των 60 ευρώ ημερησίως ανά κάρτα, αλλά σε αυτή την περίπτωση επιβάλλονται τόκοι. Επίσης επιτρέπεται και η υπερανάληψη. Οσο για τις προπληρωμένες κάρτες, αυτές μπορούν να χρησιμοποιηθούν μέχρι του ποσού που είναι διαθέσιμο, αλλά δεν επιτρέπεται η επαναφόρτισή τους.