Χάσμα στις σχέσεις μεταξύ της γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ και του υπουργού Οικονομικών της χώρας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε διαπιστώνουν και πάλι οι γερμανικές εφημερίδες, σημειώνοντας τη διάσταση απόψεων αναφορικά με το ελληνικό ζήτημα.

Με τον γενικό τίτλο «Το μεγάλο χάσμα Μέρκελ και Σόιμπλε» η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι για την Μέρκελ το ελληνικό ζήτημα έχει γίνει υπόθεση αρχηγών, ότι κάνει υποχωρήσεις πιέζοντας χρονικά, ότι θέλει να διαπραγματευτεί περαιτέρω στις Βρυξέλλες και πως ο ανυποχώρητος γερμανός υπουργός Οικονομικών παραμένει εκτός.

Στο άρθρο επισημαίνεται χαρακτηριστικά η σκληρή θέση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο ελληνικό ζήτημα, που «εμφανίζεται ιδιαίτερα ενοχλημένος από τις ελληνικές αξιώσεις» και ο οποίος αναφέρεται συχνά χωρίς ενδοιασμούς για έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

Επισημαίνεται, μάλιστα, ότι τυχαία έμαθε για τη συνάντηση με τους δανειστές στο Βερολίνο, στην οποία δεν είχε κληθεί. Αντιθέτως, σύμφωνα με την εφημερίδα, η γερμανίδα καγκελάριος φαίνεται να μην συμμερίζεται τη σκληρή στάση του Σόιμπλε απέναντι στην Ελλάδα, την οποία θέλει να κρατήσει με κάθε τίμημα στην Ευρωζώνη.

Σε ανάλογο ύφος, η Die Welt υποστηρίζει ότι για τη Μέρκελ η διάσωση της Ελλάδας είναι κορυφαία προτεραιότητα γι’ αυτό είναι αποφασισμένη, περισσότερο από ποτέ, να συμβάλλει στη διάσωση της χώρας.

Και η Die Welt διαπιστώνει διάσταση απόψεων με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, ενώ αντιθέτως είναι στην ίδια γραμμή με τον αντικαγκελάριο και υπουργό Οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Αυτός είναι και ο λόγος που συζήτησε με τον Γκάμπριελ και όχι με τον Σόιμπλε το θέμα της Ελλάδας στην Καγκελαρία για να υπάρχει κοινή γραμμή στην επικείμενη ψηφοφορία στη Βουλή.

Η αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην Αθήνα είναι κορυφαία προτεραιότητα της, γράφει η εφημερίδα και στο θέμα αυτό χρειάζεται τον Γκάμπριελ περισσότερο από ποτέ.