Ενα πολυνομοσχέδιο 79 σελίδων και 75 άρθρων που επιστρέφει την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση σε όσα ίσχυαν πριν από περίπου 30 χρόνια και επιφέρει σημαντικές αλλαγές στις υπόλοιπες εκπαιδευτικές βαθμίδες, αλλά και σε όσα αφορούν τους εκπαιδευτικούς, τα φροντιστήρια και τα ιδιωτικά σχολεία, φέρνει το υπουργείο Παιδείας για διαβούλευση τις επόμενες ημέρες.
Με το νομοσχέδιο καταργούνται τα συμβούλια των πανεπιστημίων και προκηρύσσονται νέες πρυτανικές εκλογές μέχρι τον Ιούλιο του 2016, στις οποίες θα συμμετάσχουν ξανά και οι φοιτητές με ποσόστωση. Επανέρχονται το πανεπιστημιακό άσυλο και οι λεγόμενοι αιώνιοι φοιτητές, αλλά καταργείται η ηλεκτρονική ψηφοφορία στις εκλογές. Αναβαθμίζονται σε μάστερ τα πτυχία των Πολυτεχνείων και καταργείται η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, για να αντικατασταθεί από «κριτική αποτίμηση δράσης των σχολείων» –που δεν προβλέπει επιβράβευση ή ποινή.
Αλλάζουν τα πάντα στο θεσμικό πλαίσιο της έρευνας σε πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα, ενώ θεσμοθετείται αντισταθμιστική εκπαίδευση στα σχολεία, η οποία θα παρέχεται σε Σχολικά Κέντρα Αντισταθμιστικής Εκπαίδευσης που θα δημιουργηθούν. Στην έννοια της αντισταθμιστικής εκπαίδευσης υπάγονται η ενισχυτική διδασκαλία των μαθητών γυμνασίου, η πρόσθετη διδακτική στήριξη των μαθητών λυκείου, η κατ’ ιδίαν διδασκαλία σε κρατουμένους και η διδασκαλία που παρέχεται στα τμήματα Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που λειτουργούν στο πλαίσιο εγκεκριμένων οργανισμών θεραπείας. Καταργούνται οι Σχολές Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΕΚ) και τα τμήματα κατάρτισής τους εντάσσονται στα πλησιέστερα δημόσια ή ιδιωτικά ΙΕΚ.
Περιλαμβάνονται όμως και ορισμένες διατάξεις που δείχνουν σαν να κλείνουν το μάτι στις καταλήψεις σε σχολεία και σχολές! Στα πανεπιστήμια προβλέπεται ότι «κάθε εξάμηνο περιλαμβάνει τουλάχιστον δεκατρείς πλήρεις εβδομάδες διδασκαλίας. Ο αριθμός των εβδομάδων για τη διενέργεια των εξετάσεων και οι λεπτομέρειες παράτασης εξαμήνου ορίζονται στον εσωτερικό κανονισμό του ιδρύματος». Με τον προηγούμενο νόμο προβλεπόταν ότι παράταση εξαμήνου δεν μπορούσε να υπερβαίνει τις δύο εβδομάδες. Με τη νέα διατύπωση αίρεται ο περιορισμός –που κάπως περιόριζε τη διάθεση για μακρές καταλήψεις στους φοιτητές.

Τι αλλάζει για τους εκπαιδευτικούς

Για τους εκπαιδευτικούς προβλέπονται τα εξής:

* Οι ενιαίοι πίνακες προσωρινών αναπληρωτών συνεχίζουν να τροφοδοτούνται από 1.9.2010 με στοιχεία προϋπηρεσίας. Ειδικά, κατά την προσμέτρηση αυτή, ο χρόνος πραγματικής εκπαιδευτικής υπηρεσίας αναπληρωτών και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών που έχει διανυθεί κατά το χρονικό διάστημα 2010-2014 σε δυσπρόσιτες ή απομακρυσμένες σχολικές μονάδες δεν υπολογίζεται στο διπλάσιο. Οι ενιαίοι πίνακες προσωρινών αναπληρωτών εκπαιδευτικών τροφοδοτούνται από το ανωτέρω χρονικό διάστημα με τα στοιχεία προϋπηρεσίας από το σχολικό έτος 2015-2016.
* Εκπαιδευτικοί οι οποίοι προσλαμβάνονται με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου διαγράφονται από τους πίνακες αναπληρωτών για το σχολικό έτος που διανύεται κατά την ανακοίνωση της πρόσληψης, εφόσον δεν αναλαμβάνουν για οποιονδήποτε λόγο υπηρεσία εντός πέντε ημερών από την ανακοίνωση της πρόσληψής τους ή παραιτούνται κατά τη διάρκεια του διδακτικού έτους.
* Το Προεδρικό Διάταγμα 28 του 2014 (ΦΕΚ Α 48/28-02-2014) καταργείται. Αφορούσε υποχρεωτικές μεταθέσεις υπεράριθμων.
* Οι αποσπάσεις των εκπαιδευτικών σε υπηρεσίες και φορείς του υπουργείου Παιδείας διαρκούν ένα σχολικό έτος και μπορούν να ανανεώνονται κατ’ έτος, ύστερα από σχετική εισήγηση περί της υφιστάμενης υπηρεσιακής ανάγκης.
* Εκπαιδευτικοί που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα με τον Ν. 4172/2013, εφόσον τους κατεβλήθη το 75% του μισθού τους, δεν υποχρεούνται σε επιστροφή των χρημάτων που έλαβαν.

Τι θα ισχύσει για τους αποφοίτους Λυκείου

Οι απόφοιτοι γενικών και επαγγελματικών λυκείων του σχολικού έτους 2014-15 και προηγούμενων σχολικών ετών έχουν το δικαίωμα, αν το επιθυμούν, να διαγωνιστούν με το καταργηθέν σύστημα εισαγωγής κατά τα δύο επόμενα σχολικά έτη (2015-16 και 2016-17) προκειμένου να εγγραφούν στο 10% των θέσεων των τμημάτων της Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Εναλλακτικά, έχουν το δικαίωμα κατά τα δύο επόμενα σχολικά έτη να επιλέξουν να συμμετέχουν στις Εξετάσεις για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση σύμφωνα με το νέο σύστημα εισαγωγής. Στην περίπτωση αυτή: α) οι υποψήφιοι δεν έχουν δικαίωμα εγγραφής σε κάποιο ειδικό ποσοστό θέσεων και β) οφείλουν να καταθέσουν μέχρι την 25η Φεβρουαρίου ενυπόγραφη αίτηση στη σχολική μονάδα από την οποία αποφοίτησαν, όπου θα δηλώνουν στους υποψηφίους ποιας Ομάδας Προσανατολισμού επιθυμούν να καταταχθούν και σε ποια μαθήματα πρόκειται να διαγωνιστούν.

Πανεπιστήμια

Ποια πτυχία αναβαθμίζονται σε μάστερ

Οπως είχαν αποκαλύψει «ΤΑ ΝΕΑ» σε δύο ρεπορτάζ το προηγούμενο διάστημα, το υπουργείο Παιδείας προχωρά τελικά στην αναβάθμιση των πτυχίων που χορηγούν οι πολυτεχνικές σχολές (5ετείς σπουδές) σε μάστερ.

Για το ζήτημα αυτό, μάλιστα, πριν από λίγες εβδομάδες η χώρα μας – διά της εκπροσώπου του Πολυτεχνείου Αθήνας Τώνιας Μοροπούλου – είχε καταθέσει αίτημα στο συμβούλιο υπουργών κρατών που εφαρμόζουν τη λεγόμενη Συνθήκη της Μπολόνια για ενιαίο ευρωπαϊκό χώρο ανώτατων σπουδών να αναθεωρηθεί η συμφωνία ως προς αυτό ακριβώς το σημείο, ώστε να μπορούν τα ελληνικά ιδρύματα να χορηγούν μάστερ χωρίς να μεσολαβεί πρώτος τίτλος σπουδών (Bachelor) όπως στα αγγλοσαξονικά πολυτεχνεία.

Αναμένονται ωστόσο αντιδράσεις από τα ΤΕΙ. Το πολυνομοσχέδιο προβλέπει ότι:

Τα διπλώματα που απονέμονται κατόπιν επιτυχούς ολοκλήρωσης προγράμματος σπουδών με χρόνο φοίτησης ίσο ή μεγαλύτερο από πέντε έτη αναγνωρίζονται ως Ενιαίο και Αδιάσπαστο Δίπλωμα Μεταπτυχιακού Επιπέδου (Integrated Master: Master of Science) στη βασική ειδικότητα του τμήματος ή της μονοτμηματικής σχολής και κατατάσσονται στο 7ο επίπεδο του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων.

Τα δικαιώματα που πηγάζουν από τον ανωτέρω τίτλο δεν δύνανται να τύχουν αναδρομικής χρήσης ιδίως προς αμφισβήτηση κατακυρώσεων διαγωνισμών ή επιδικάσεως αναδρομικών επιδομάτων, μισθών ή αποζημιώσεων.

Τα πτυχία ή διπλώματα που απονέμονται κατόπιν επιτυχούς ολοκλήρωσης προγράμματος σπουδών με χρόνο φοίτησης ίσο με τέσσερα έτη κατατάσσονται στο 6ο επίπεδο του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων και είναι ισοδύναμα με πτυχία Bachelor.

Μετεγγραφές

Τα, πιο αυστηρά, κριτήρια και τα μόρια

Οι μετεγγραφές περιορίζονται αισθητά, σε ποσοστό 15% του συνολικού αριθμού των εισακτέων

n Η χορήγηση του δικαιώματος μετεγγραφής πραγματοποιείται κατά φθίνουσα σειρά του συνόλου των μορίων που ο δικαιούχος σωρεύει από τα κάτωθι κριτήρια:

α) Το κατά κεφαλήν εισόδημα του δικαιούχου και των μελών της οικογένειάς του, για το τρέχον οικονομικό έτος, δεν υπερβαίνουν αυτοτελώς και τα δύο το ποσό των 3.000 ευρώ (Μόρια 5).

β) Δεν υπερβαίνουν αυτοτελώς το ποσό των 6.000 ευρώ (Μόρια 4).

γ) Δεν υπερβαίνουν αυτοτελώς το ποσό των 8.000 ευρώ (Μόρια 3).

δ) Ο δικαιούχος είναι ορφανός και από τους δύο γονείς (Μόρια 2).

ε) Ο δικαιούχος είναι μέλος πολύτεκνης οικογένειας (Μόρια 2).

στ) Ο δικαιούχος είναι μέλος τρίτεκνης οικογένειας (Μόριο 1).

ζ) Ο δικαιούχος με αδελφό ή αδελφή που φοιτά σε διαφορετική πόλη της μόνιμης κατοικίας των γονέων τους ή ανήκει στην κατηγορία των πολύδυμων τέκνων που συμμετείχαν, το ίδιο σχολικό έτος, στις Πανελλαδικές (Μόριο 1).

η) Ο δικαιούχος έχει γονείς, τέκνα, αδέλφια ή σύζυγο με αναπηρία 67% και άνω (Μόριο 1).

θ) Ο δικαιούχος είναι ορφανός από τον ένα γονέα ή τέκνο άγαμης μητέρας (Μόριο 1).

n Δεν εμπίπτουν στο ποσοστό του παρόντος άρθρου οι κατηγορίες:

α) Τα τέκνα των θυμάτων της τρομοκρατίας και β) φοιτητές που έχουν αναπηρία 67% και άνω.

Πότε θα αργούν τα φροντιστήρια

Οι ημέρες διακοπών και αργιών των Φροντιστηρίων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Κέντρων Ξένων Γλωσσών καθορίζονται ως εξής:

Α. Διακοπών:

Ι) Χριστουγέννων, από την 24η Δεκεμβρίου μέχρι και την 3η Ιανουαρίου

ΙΙ) Πάσχα, από τη Μεγάλη Πέμπτη μέχρι και την Τρίτη του Πάσχα

Β. Αργιών:

Ι) όλες τις Κυριακές

ΙΙ) τις θρησκευτικές γιορτές των Τριών Ιεραρχών και του Αγίου Πνεύματος

ΙΙΙ) τις εθνικές επετείους της 28ης Οκτωβρίου και της 25ης Μαρτίου

IV) τη 17η Νοεμβρίου

V) την Καθαρή Δευτέρα

VI) την 1η Μαΐου

VII) την κατά τις ισχύουσες διατάξεις ημέρα αργίας για την έδρα κάθε φροντιστηρίου και κέντρου ξένων γλωσσών λόγω τοπικής θρησκευτικής ή εθνικής γιορτής

VIII) τη γιορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου

Αποποινικοποιούνται οι σχολικές καταλήψεις

Καταργείται πράξη νομοθετικού περιεχομένου που είχε θεσπιστεί επί Αρσένη το 2000 και προέβλεπε φυλάκιση τουλάχιστον έξι μηνών για καταληψίες σχολείων. Δηλαδή αποποινικοποιούνται οι σχολικές καταλήψεις, κάτι που αποτελούσε αίτημα και των εκπαιδευτικών καθώς πολλοί μαθητές είχαν μπλέξει με τη Δικαιοσύνη στο παρελθόν.