Το στρες που προκαλούν τα οικονομικά προβλήματα μπορεί στ’ αλήθεια να προκαλέσει καρδιακή προσβολή, προειδοποιούν καρδιολόγοι από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο (UCSF).

Σε μελέτη που πραγματοποίησαν με γυναίκες μέσης ηλικίας 56 ετών, κατέληξαν στο συμπέρασμα πως τα τραυματικά γεγονότα όπως ο θάνατος ενός αγαπημένου ανθρώπου ή μια σοβαρή ασθένεια αύξαναν κατά 65% τον κίνδυνο εμφράγματος.

Όταν, όμως, συνυπήρχαν με οικονομικά προβλήματα, ο κίνδυνος υπερδιπλασιαζόταν.

Όπως γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Circulation, Cardiovascular Quality and Outcomes» που εκδίδει η Αμερικανική Εταιρεία Καρδιάς (AHA),σκοπός της μελέτης τους είναι να εξετάσουν πως επηρεάζουν την καρδιαγγειακή υγεία των μεσηλίκων και ηλικιωμένων γυναικών διάφορα γεγονότα και προβλήματα της ζωής.

Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει πως αυτού του είδους τα συμβάντα έχουν ξεκάθαρες αρνητικές επιπτώσεις στην καρδιολογική υγεία των ανδρών και των ατόμων που ήδη αντιμετωπίζουν καρδιαγγειακά προβλήματα, αλλά τα στοιχεία για τις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση ήταν έως τώρα λιγοστά.

Η νέα μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «ακόμα και ένα μεμονωμένο τραυματικό γεγονός που συνέβη στο μακρινό ή κοντινό παρελθόν μπορεί να οδηγήσει σε μετατραυματική διαταραχή, που ασκεί αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Μισέλ Άλμπερτ, καθηγήτρια Ιατρικής στο UCSF.

«Επομένως οι συνθήκες της ζωής θα πρέπει να λαμβάνονται υπ’ όψιν κατά την εξέταση μιας γυναίκας που έχει υποστεί έμφραγμα του μυοκαρδίου».

Στο πλαίσιο της μελέτης, οι εθελόντριες απάντησαν σε 12 ερωτήματα για αρνητικά γεγονότα της ζωής την τελευταία πενταετία πριν την είσοδό τους στη μελέτη και σε τρία ερωτήματα για τα τραυματικά γεγονότα καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους.

Ως τραυματικά γεγονότα της τελευταίας πενταετίας θεωρήθηκαν θάνατος, ασθένεια ή σοβαρό ατύχημα προσφιλούς προσώπου, απόλυση, νομικά προβλήματα, ανεργία, απιστία και αιφνίδια σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

Ως τραυματικά γεγονότα όλης της ζωής θεωρήθηκαν μια απειλητική για τη ζωή ασθένεια, σοβαρό ατύχημα του παιδιού ή του συζύγου, και ο σωματικός τραυματισμός από μία σοβαρή προσωπική επίθεση.

Οι ερευνητές συνέκριναν 267 γυναίκες που είχαν πάθει έμφραγμα με 281 υγιείς συνομήλικές τους, διαπιστώνοντας ότι τα τραυματικά γεγονότα από μόνα τους αύξαναν κατά 65% τον κίνδυνο για έμφραγμα, αλλά όταν συνυπήρχαν οικονομικά προβλήματα, ο κίνδυνος αυξανόταν κατά 2,6 φορές.

Επειδή, πάντως, η μελέτη αποκαλύπτει μία συσχέτιση και όχι μία σχέση αιτίας-αποτελέσματος, το θέμα πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω, λένε.