Η κατανάλωση έως 400 mg καφεΐνης την ημέρα είναι ασφαλής για άντρες και γυναίκες, αλλά σε περίπτωση εγκυμοσύνης πρέπει να περιορίζεται στα 200 mg την ημέρα, ανακοίνωσε η αρμόδια διατροφική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τα 400 mgκαφεΐνης αντιστοιχούν σε τέσσερα φλιτζάνια καφέ φίλτρου την ημέρα ή σε πέντε εσπρέσο, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα.

Είναι η πρώτη φορά που εκδίδονται στην Ευρώπη τέτοιου είδους, επίσημες συστάσεις.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Προδιαγραφών των Τροφίμων (EFSA) να εκδώσει γνωμοδότηση, για τους δυνητικούς κινδύνους που κρύβει για την υγεία η κατανάλωση καφέ – ιδίως όσον αφορά τα καρδιαγγειακά νοσήματα, τις επιδράσεις στο κεντρικό νευρικό σύστημα (π.χ. διαταραχή του ύπνου, άγχος) και τις επιδράσεις στα έμβρυα.

Την σχετική έρευνα έκανε η Επιτροπή Διαιτητικών Προϊόντων, Διατροφής & Αλλεργιών (NDA) της EFSA, η οποία απεφάνθη ότι είναι απολύτως ασφαλής η κατανάλωση των ποσοτήτων που προαναφέρθηκαν.

«Η πρόσληψη καφεΐνης από όλες τις πηγές σε επίπεδα έως 400 mg την ημέρα (περίπου 5,7 mgανά κιλό σωματικού βάρους την ημέρα, για τον μέσο ενήλικα βάρους 70 κιλών) δεν εγείρει ανησυχίες ασφαλείας για τους υγιείς ενήλικες του γενικού πληθυσμού, εξαιρουμένων των εγκύων», γράφει η NDA στη γνωμοδότησή της.

«Δεν έχουν εγερθεί ανησυχίες όσον αφορά την οξεία τοξικότητα, την κατάσταση των οστών, την καρδιαγγειακή υγεία, τον κίνδυνο καρκίνου ή την ανδρική γονιμότητα από άλλες, ανάλογες επιτροπές σε προγενέστερες αξιολογήσεις της ποσότητας αυτής, ούτε υπάρχουν διαθέσιμα νέα στοιχεία γι’ αυτές ή για άλλες κλινικές εκβάσεις που να δικαιολογούν τροποποίηση αυτών των συμπερασμάτων», προσθέτει.

Σε απλά ελληνικά αυτό σημαίνει πως εφ’ όσον είναι κάποιος υγιής και δεν υπερβαίνει την οριζόμενη ημερήσια ποσότητα καφεΐνης από καφέ, τσάι, σοκολάτες, αναψυκτικά τύπου κόλα ή/και ενεργειακά ροφήματα, η υγεία του δεν κινδυνεύει.

Ωστόσο οι έγκυοι και οι γυναίκες που θηλάζουν τα μωρά τους πρέπει να περιορίζονται στα 200 mgκαφεΐνης την ημέρα.

Όσον αφορά τα παιδιά και τους εφήβους, οι διαθέσιμες πληροφορίες είναι ελλιπείς και έτσι δεν μπορούν να γίνουν συστάσεις, τονίζει η NDA.

Σύμφωνα με την EFSA, η ημερήσια κατανάλωση καφεΐνης από τους Ευρωπαίους παρουσιάζει τεράστιες διακυμάνσεις από χώρα σε χώρα. Στις ηλικίες 18 έως 65 ετών, λ.χ, κυμαίνεται από 37 έως 319 mg, ενώ στις ηλικίες άνω των 75 ετών είναι από 22 έως 417 mg.

Κατά μέσον όρο, η EFSA λέει ότι:

* Ένα φλιτζάνι καφές φίλτρου (200 ml) περιέχει 90 mgκαφεΐνη

* Ένας μονός εσπρέσο (60 ml) περιέχει 80 mgκαφεΐνη

* Ένα κουτάκι ενεργειακό ρόφημα (250 ml) περιέχει 80 mgκαφεΐνη

* Ένα φλιτζάνι μαύρο τσάι (220 ml) περιέχει 50 mgκαφεΐνη

* Ένα κουτάκι αναψυκτικό τύπου κόλα (355 ml) περιέχει 40 mgκαφεΐνη

* Μία μπάρα σκέτη σοκολάτα (50 γρ.) περιέχει 25 mgκαφεΐνη

* Μία μπάρα σοκολάτα γάλακτος (50 γρ.) περιέχει 10 mgκαφεΐνη