«Κριτική; Οχι δεν περιμένουμε καμία κριτική» έλεγε χθες ο εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ο λόγος για τη Δρέσδη, όπου ο γερμανός υπουργός Οικονομικών είναι οικοδεσπότης των ομολόγων του στο G7, του οποίου η Γερμανία έχει αυτή τη χρονιά την προεδρία. Συζητούν σήμερα και αύριο για την παγκόσμια οικονομία, τους φορολογικούς παραδείσους, την επαρκή κεφαλαιοποίηση των μεγάλων τραπεζών, το λαθρεμπόριο, την ανακοπή της χρηματοδότησης τρομοκρατικών οργανώσεων, την οικονομική βοήθεια στην Ουκρανία. Βεβαίως και για την ελληνική κρίση.

Η Ελλάδα δεν είναι στην επίσημη ατζέντα, αλλά ο Σόιμπλε περιμένει τις ερωτήσεις του αμερικανού, του ιάπωνα και του καναδού συναδέλφων του για την πορεία της Ελλάδας. «Θα απαντήσουμε με υπομονή» είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Γέγκερ. Ο Σόιμπλε απορρίπτει τις αιτιάσεις της Ουάσιγκτον ότι δεν επιδεικνύεται ελαστικότητα στη διαπραγμάτευση με την Ελλάδα. Πιστεύει ότι συνέβη ακριβώς το αντίθετο. Υπήρξε «η μέγιστη δυνατή ελαστικότητα» είπε ο εκπρόσωπός του: το πρόγραμμα δεν εφαρμόστηκε «ένα προς ένα», παρατάθηκε για ένα τετράμηνο, δόθηκε στην ελληνική κυβέρνηση η δυνατότητα να κάνει τις δικές της προτάσεις «που μέχρι σήμερα δυστυχώς δεν έχουν παρουσιαστεί». Αλλά το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς είναι δεδομένο και «μόνο εντός του πλαισίου αυτού» μπορεί να αναζητηθεί μια λύση. Στην τελευταία φάση της διαπραγμάτευσης υπήρξε πρόοδος, αλλά υπάρχει απόσταση ακόμη για μια συμφωνία. «Οι πληροφορίες μας δεν δικαιολογούν την αισιοδοξία της ελληνικής κυβέρνησης» είπε ο Γέγκερ. Και στο ερώτημα αν την ερχόμενη εβδομάδα θα συγκληθεί έκτακτο Eurogroup, η απάντηση είναι: Δεν μας είναι γνωστός τέτοιος σχεδιασμός». Λίγες ώρες αργότερα, ο ίδιος ο Σόιμπλε δήλωνε στο κανάλι ARD ότι «δεν έχει επιτευχθεί κάποια ιδιαίτερη πρόοδος» στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα.

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών αποφεύγει επιμελώς οποιαδήποτε δέσμευση για παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ. Ούτε αποκλείει το σενάριο για περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων. Την πρόταση αυτή κάνει ο αμερικανός οικονομολόγος Κένεθ Ρόγκοφ σε συζήτηση με τον Σόιμπλε, την οποία δημοσιεύει σήμερα η εβδομαδιαία εφημερίδα «Ντι Τσάιτ».

Ο Ρόγκοφ συνιστά στην Ελλάδα να θεσπίσει περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων για διάστημα πέντε έως δέκα ετών προκειμένου να εξυγιάνει την οικονομία της. «Ντε φάκτο, αυτό σημαίνει ότι το ευρώ στην Ελλάδα θα είχε λιγότερη αξία απ’ ό,τι στη Γερμανία ή στη Γαλλία. Για τον λόγο αυτόν και τέτοιου είδους περιορισμοί είναι άκρως αμφιλεγόμενοι» γράφει η εφημερίδα.

Στην ερώτηση αν θεωρεί εφικτή μια τέτοια εξέλιξη, ο Σόιμπλε μεταθέτει την ευθύνη στην Ελλάδα και περιορίζεται στη λιτή απάντηση: «Δεν θέλω να πω επ’ αυτού πολλά. Η απόφαση για ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων είναι ευθύνη αποκλειστικά της χώρας-μέλους». Και αυτό, όπως εξήγησε ο εκπρόσωπός του, δεν αποτελεί σύσταση του Σόιμπλε στην Ελλάδα.

Στη συζήτηση με τον Ρόγκοφ ο γερμανός υπουργός Οικονομικών καλεί την ελληνική κυβέρνηση να λάβει μια οριστική απόφαση για το μέλλον της χώρας στην ευρωζώνη. «Εχουμε πει ότι βοηθάμε, αλλά κι εσείς πρέπει να ορθοποδήσετε οικονομικά. Αυτή είναι η φιλοσοφία του προγράμματος διάσωσης» λέει ο Σόιμπλε. «Η νέα κυβέρνηση λέει: «Θέλουμε να κρατήσουμε το ευρώ, αλλά δεν θέλουμε πλέον το πρόγραμμα». Και αυτά δεν πάνε μαζί».