Η χαμηλή αποδοτικότητα στη δουλειά είναι απόρροια περισσότερο της έλλειψης ύπνου, παρά άλλων παραμέτρων του τρόπου ζωής, σύμφωνα με μία νέα έκθεση.

Το πόσο πολύ καπνίζει, πίνει ή/και τρώει κανείς, δεν φαίνεται να την επηρεάζει, με εξαίρεση τα πολλά λιπαρά που δίνουν να την μειώνουν.

Ωστόσο ο υπ’ αριθμόν ένα παράγοντας που την υπονομεύει είναι τα οικονομικά προβλήματα, ενώ ρόλο παίζει και το σωματικό βάρος (αρνητικά δρουν το πολύ χαμηλό αλλά και το πολύ αυξημένο) καθώς και η ποιότητα της σχέσης με τους συναδέλφους μας.

Τα ευρήματα προέρχονται από την αξιολόγηση περισσότερων από 21.000 βρετανών εργαζομένων από ερευνητές του Πανεπιστημίου Κέιμπριτζ και του ερευνητικού ιδρύματος Rand Europe, για λογαριασμό της ασφαλιστικής εταιρείας VitalityHealth.

Όπως έδειξε, ο ύπνος για λιγότερες από επτά ώρες κάθε βράδυ είναι επίσης χειρότερος για την αποδοτικότητα στη δουλειά από τα συμπτώματα κατάθλιψης, τον εργασιακό εκφοβισμό (bullying) και προβλήματα υγείας όπως τα μυοσκελετικά ή η υπέρταση.

Εκπρόσωπος του VitalityHealth δήλωσε ότι τα ευρήματα αυτά προκαλούν έκπληξη και πιθανώς οφείλονται στο ότι η μελέτη εστιάσθηκε στις βραχυπρόθεσμες συνέπειες κάθε παραμέτρου που εξετάστηκε.

«Η μελέτη αξιολόγησε τις επιδράσεις στην βραχυπρόθεσμη παραγωγικότητα και όχι στην μακροπρόθεσμη», είπε. «Μερικές συνήθειες, όπως το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ οδηγούν μακροπρόθεσμα σε προβλήματα, γι’ αυτό και δεν αποτυπώθηκαν στην παρούσα μελέτη».