Πέντε νέα μέτρα για το Ασφαλιστικό, τα οποία δεν αφορούν τη διαπραγμάτευση που γίνεται με τους δανειστές, προωθεί το υπουργείο Εργασίας με ένα μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο που πρόκειται να κατατεθεί εντός των προσεχών εβδομάδων στη Βουλή. Τα μέτρα αυτά αφορούν την απλούστευση της πιστοποίησης της αναπηρίας, τον νέο τρόπο υπολογισμού του εφάπαξ, τον συμψηφισμό χρεών – σύνταξης στον ΟΑΕΕ, τους ελέγχους κατά της εισφοροδιαφυγήςκαι στην επαναφορά της σύνταξης του ΟΓΑ των 360 ευρώ στους ανασφάλιστους υπερηλίκους. Ειδικότερα:

1. Νέος τρόπος υπολογισμού εφάπαξ. Το υπουργείο Εργασίας προωθεί έναν νέο τρόπο υπολογισμού των εφάπαξ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα ο οποίος θα φέρει μειώσεις 3% έως 5% . Το μέτρο αυτό αφορά όσους συνταξιούχους έχουν αιτηθεί εφάπαξ από την 1η Σεπτεμβρίου 2013 και έπειτα και οι οποίοι ανέρχονται σε περίπου 55.000. Αντίθετα, όσοι συνταξιούχοι έχουν αιτηθεί εφάπαξ πριν από τις 31 Αυγούστου 2013 θα το πάρουν με βάση τον έως τώρα ισχύοντα τύπο. Με τον νέο μαθηματικό τύπο θα υπολογιστούν τα εφάπαξ των συνταξιούχων που υπέβαλαν αιτήσεις μετά την 1η Σεπτεμβρίου του 2013. Για τους παλαιοτέρους, που υπολείπονται από την κατηγορία των δημοσίων υπαλλήλων οι οποίοι υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης έως τις 31/8/2013, ξεμπλοκάρει επίσης το σύστημα μετά την καθυστέρηση που σημειώθηκε λόγω έλλειψης ρευστότητας. Ετσι αυτή την εβδομάδα θα αρχίσει η καταβολή του εφάπαξ σε 1.000 συνταξιούχους. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίου θα ακολουθήσει η καταβολή άλλων 1.600 εφάπαξ. Ο μέσος όρος των εφάπαξ που θα καταβληθούν ανέρχεται σε 28.500 ευρώ.

2. Συμψηφισμός χρεών – σύνταξης στον ΟΑΕΕ. Το υπουργείο Εργασίας σε συνεννόηση με τον ΟΑΕΕ (Οργανισμός Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών) έχει αποφασίσει να αυξήσει το ποσό των χρεών (από τις 20.000 στις 25.000 ευρώ) το οποίο μπορεί να παρακρατηθεί από τη μελλοντική σύνταξη του οφειλέτη του ΟΑΕΕ. Η νομοθετική ρύθμιση θα δίνει τη δυνατότητα σε όσους χρωστούν συνολικά μέχρι 25.000 ευρώ να βγουν στη σύνταξη συμψηφίζοντας την οφειλή τους σε 40 ή και περισσότερους μήνες.

3. Απλούστευση της πιστοποίησης της αναπηρίας. Ρύθμιση με την οποία θα απλουστεύονται οι διαδικασίες πιστοποίησης της αναπηρίας από τα ΚΕΠΑ (Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας), δηλαδή θα υπάρξει εναρμόνιση των διατάξεων των ασφαλιστικών φορέων, τροποποίηση της διαδικασίας παροχής προνοιακών επιδομάτων αναπηρίας, με έγκαιρη, τρίμηνη ειδοποίηση πριν από τη διακοπή παροχής του επιδόματος.

4. Ελεγχοι κατά της εισφοροδιαφυγής. Περισσότεροι από 500 υπάλληλοι – ελεγκτές του ΙΚΑ βγαίνουν μέσα στις επόμενες εβδομάδες στην αγορά για να εντοπίσουν ανασφάλιστα απασχολουμένους.

Τη συγκρότηση ειδικών κλιμακίων, επιπλέον των μόλις… 24 μόνιμων ελεγκτών που διαθέτει σήμερα η Ειδική Υπηρεσία Ελέγχου Ασφάλισης (ΕΥΠΕΑ) του IKA, προβλέπει νομοθετική ρύθμιση που καταθέτει ο αναπληρωτής υπουργός Δ. Στρατούλης. Με βάση την προωθούμενη τροπολογία, τα ειδικά κλιμάκια θα λειτουργούν υπό την εποπτεία της EYΠEA (που διαθέτει την τεχνογνωσία), ενώ κάθε νέος ελεγκτής, προερχόμενος κυρίως από τα τμήματα εσόδων του IKA, θα λαμβάνει μπόνους 50 ευρώ την ημέρα και έξοδα κίνησης.

5. Επαναφορά της σύνταξης του ΟΓΑ, των 360 ευρώ στους ανασφάλιστους υπερηλίκους. Στο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή θα υπάρξει διάταξη για την επαναχορήγηση της σύνταξης των 360 ευρώ, η οποία σταμάτησε να χορηγείται με την έγκριση του Μεσοπρόθεσμου από την 1-1-2013. Τη σύνταξη αυτή λάμβαναν 42.000 υπερήλικοι, κυρίως παλιννοστούντες Πόντιοι από την πρώην Σοβιετική Ενωση, ομογενείς από την Αλβανία, από την Κωνσταντινούπολη και έλληνες οικονομικοί μετανάστες στο εξωτερικό που επέστρεψαν στην Ελλάδα.