Το φαγητό μόνο μία ή δύο φορές την ημέρα όχι μόνο δεν αδυνατίζει όπωςπιστεύουν πολλοί, αλλά αντιθέτως ευνοεί την αύξηση του σωματικού λίπους, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Και αυτό διότι η έλλειψη τροφής σε τακτά χρονικά διαστήματα ενεργοποιεί μία σειρά από βιολογικούς μηχανισμούς, οι οποίοι διεγείρουν την αποθήκευσή του – και μάλιστα στην κοιλιά.

Το πολύ λίπος στην περιοχή αυτή, όμως, είναι επικίνδυνο, διότι αυξάνει τον κίνδυνο τύπου 2 διαβήτη και καρδιοπάθειας, προειδοποιούν οι ερευνητές.

Η μελέτη έδειξε ακόμα πως μόλις επανέλθει στο φυσιολογικό η κατανάλωση τροφής, αυξάνεται γρήγορα το σωματικό βάρος στα προ της δίαιτας επίπεδα.

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι τα μικρά και συχνά γεύματα είναι απολύτως απαραίτητα σε όποιον προσπαθεί να χάσει βάρος, προσθέτουν.

Η σχετική μελέτη, που δημοσιεύεται στην «Επιθεώρηση Διατροφικής Βιοχημείας» (JNB), διεξήχθη σε ποντίκια από επιστήμονες του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Οχάιο.

Οι ερευνητές μελέτησαν μία ομάδα ποντικιών που είχε απεριόριστη πρόσβαση στο φαγητό, ενώ σε μία άλλη χορηγούσαν μία φορά την ημέρα όλο το φαγητό που κανονικά θα έτρωγαν, αφήνοντάς τα νηστικά την υπόλοιπη μέρα.

Στην αρχή, χορηγούσαν στα ποντίκια της δεύτερης ομάδας τις μισές από τις κανονικές θερμίδες, οπότε έχασαν βάρος σε σύγκριση με όσα έτρωγαν όσο ήθελαν.

Μετά από τρεις μέρες, όμως, τους αύξησαν τις θερμίδες στο φυσιολογικό και σύντομα τα ζώα είχαν πάρει όλο το βάρος που είχαν αρχικά χάσει, παρότι εξακολουθούσαν να τρώνε μόνο μία φορά την ημέρα.

Ωστόσο με τη διαδικασία αυτή είχε αυξηθεί σημαντικά το λίπος στην κοιλιά τους, ενώ εκδήλωσαν και αντοχή στην ινσουλίνη – μία διαταραχή που θεωρείται πρόδρομος κατάσταση του διαβήτη.

Επιπλέον, είχαν αυξηθεί τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους.

«Τα ευρήματά μας ενισχύουν την άποψη ότι τα πολλά, μικρά γεύματα είναι απαραίτητα για την απώλεια βάρους που θα αντέξει στον χρόνο», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Μάρτα Ανν Μπέλαρυ, καθηγήτρια Διατροφής στο πανεπιστήμιο.

«Αποδεικνύουν επίσης ότι είναι πολύ κακή ιδέα να παραλείπει κανείς γεύματα για να γλιτώσει θερμίδες, διότι το μόνο που επιτυγχάνει είναι να διαταράξει την βιολογία του οργανισμού τους και να ανοίξει τον δρόμο στον διαβήτη και στην αύξηση του σωματικού λίπους, αντί για τη μείωσή του».