Οι άντρες που έχουν ιστορικό άσθματος μπορεί να διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του προστάτη σε σύγκριση με όσους δεν πάσχουν από τη νόσο, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Επιστήμονες από τις ΗΠΑ ανέλυσαν στοιχεία από 47.880 εθελοντές, διαπιστώνοντας ότι ο κίνδυνος αυτός ήταν μειωμένος κατά 36% σε όσους είχαν άσθμα.

Η συσχέτιση αυτή παρέμεινε αναλλοίωτη ακόμα και όταν οι ερευνητές έλαβαν υπ’ όψιν παράγοντες όπως η παρούσα λήψη φαρμάκων για το άσθμα και το αν είχαν διαγνωστεί με αυτό νωρίς στη ζωή ή σε μεγάλη ηλικία.

«Τα ευρήματα αυτά είναι απρόσμενα, διότι προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι ο προστατικός καρκίνος σχετίζεται με το είδος της φλεγμονής που χαρακτηρίζει το άσθμα, το οποίο αποτελεί μία χρόνια, φλεγμονώδη νόσο του αναπνευστικού», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Ελίζαμπεθ Πλατζ, καθηγήτρια Επιδημιολογίας & Πρόληψης του Καρκίνου στην Σχολή Δημοσίας Υγείας Bloomberg του Πανεπιστήμιου Τζωνς Χόπκινς.

Όπως γράφουν η δρ Πλατζ και οι συνεργάτες της στην «Διεθνή Επιθεώρηση Καρκίνου» (IJC), οι εθελοντές τους είχαν ηλικία 40 έως 75 ετών όταν δήλωσαν συμμετοχή στη μελέτη, ενώ ουδείς είχε διαγνωστεί με καρκίνο.

Υπάρχουν αρκετές δυνητικές εξηγήσεις για τα νέα ευρήματα, αλλά μία πιθανή είναι ότι οι πάσχοντες από άσθμα ίσως διαθέτουν υψηλότερα επίπεδα από τα κύτταρα του ανοσοποιητικού που επιτίθενται στα καρκινικά.

Σε κάθε περίπτωση οι ερευνητές τονίζουν ότι τα ευρήματά τους υποδεικνύουν απλώς μία συσχέτιση και όχι μία σχέση αιτίας-αποτελέσματος.