20/5/2015

Πιστή στη δέσμευσή της για στήριξη των ασθενών μεσπάνιες παθήσεις, η Actelion συμμετείχε και φέτος στην εκστρατεία ευαισθητοποίησης για τη σπάνια νόσο της Πνευμονικής Aρτηριακής Υπέρτασης, την οποία διοργάνωσε ο Σύλλογος Ασθενών «Πνευμονική Υπέρταση Ελλάδας», με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Πνευμονικής Υπέρτασης, στις 5 Μαίου.)

Με σύνθημα «Πάρε Ανάσα» για τους Ασθενείς με Πνευμονική Υπέρταση, ο Σύλλογος Ασθενών «Πνευμονική Υπέρταση Ελλάδος», πραγματοποίησε μια σειράδράσεων με στόχο την ευαισθητοποίηση καιενημέρωση του κοινού για τη σπάνια αυτή νόσο και τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης. Οι ενημερωτικές δράσεις ξεκίνησαν το Σάββατο 25 Απριλίουσε εμπορικό κέντρο της Αθήνας, ενώ στις 5 Μαίου, Παγκόσμια Ημέρα Πνευμονικής Υπέρτασης περίπτερα ενημέρωσης στήθηκαν στην Πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα και στο Λευκό Πύργο στη Θεσσαλονίκη, όπου έγινε η διανομή ενημερωτικού υλικού για τη νόσο αλλά και της μωβ κορδέλας, την οποία φόρεσε το κοινό για να εκφράσει τη στήριξή του στους ασθενείς μεπνευμονική υπέρταση.

Ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Πνευμονικής Υπέρτασης ολοκληρώθηκε με ενημερωτική εκδήλωση στο Σύνταγμα, ενώ η εορταστική ατμόσφαιρα κορυφώθηκε με τη συμβολική ποδηλατική βόλτα, που πραγματοποιήθηκε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά και είχε σημείο εκκίνησης το ιστορικό μνημείο του ‘Αγνωστου Στρατιώτη. Με τη συμμετοχή φίλων του Συλλόγου Ασθενών με Πνευμονική Υπέρταση το κέντρο της Αθήνας πλημμύρισε με μωβ χρώμα δηλώνοντας την υποστήριξη όλων στους ασθενείς και δίνοντας την ευκαιρία σε πλήθος κόσμου να ενημερωθεί γιατην Πνευμονική Υπέρταση.

Η Πρόεδρος και CEO της Actelion Hellas κ. Ελένη Τέντου, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που για ακόμα μια χρονιά δείχνουμε την ενεργή μας στήριξη σε αυτούς τους σπάνιους και ξεχωριστούς ασθενείς, τους ασθενείς με Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση. Οι ασθενείς αυτοί αξίζουν σεβασμό, ελπίδα κι ένα καλύτερο μέλλον. Αξίζουν την υποστήριξη όλων μας όχι μόνο την Παγκόσμια Ημέρα Πνευμονικής Υπέρτασης αλλά όλο τον χρόνο. Είναι καθήκον μας να τους εξασφαλίσουμε τις προϋποθέσεις για ένα βιοτικό επίπεδο αντίστοιχο με αυτό των ασθενών με Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση στην Ευρώπη και να συνεχίσουμε τις προσπάθειες με ακόμα περισσότερο πάθος και επιμονή για να βρεθεί η θεραπεία σε αυτή τη σπάνια νόσο!»

Η πνευμονική αρτηριακή υπέρταση (ΠΑΥ) είναι μια χρόνια, απειλητική για τη ζωή διαταραχή που χαρακτηρίζεται από αυξημένη πίεση στις αρτηρίες ανάμεσα στην καρδιά και τους πνεύμονες.. Τα συμπτώματα της ΠΑΥ δεν είναι συγκεκριμένα και μπορεί να ποικίλουν από ήπια δυσκολία στην αναπνοή και κόπωση κατά τις καθημερινές δραστηριότητες, έως συμπτώματα δεξιάς καρδιακής ανεπάρκειας και σοβαρούς περιορισμούς στη δυνατότητα άσκησης, και εν τέλει μειωμένο προσδόκιμο ζωής.

Σήμερα, η Actelion είναι παγκόσμιος ηγέτης στη θεραπεία της Πνευμονικής Αρτηριακής Υπέρτασης, με 4 φάρμακα σε κυκλοφορία παγκοσμίως και ένα νέο φάρμακο, το οποίο αναμένεται να κυκλοφορήσει άμεσα παγκοσμίως, μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία έγκρισης κυκλοφορίας από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) και τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).

Στην Ελλάδα, αναμένεται να κυκλοφορήσει σύντομα η μακιτεντάνη, ένα νέο καινοτόμο φάρμακο της Actelion που θα αλλάξει ριζικά τη θεραπευτική αντιμετώπιση των Ελλήνων ασθενών με ΠΑΥ.Η μακιτεντάνη έχει λάβει τιμή στην Ελλάδα με το Δελτίο Τιμών Φαρμάκων στις 30 Δεκεμβρίου 2014 και αναμένεται να κυκλοφορήσει σύντομα μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών αποζημίωσης του φαρμάκου και ένταξής του στον Κατάλογο Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων.

Μάλιστα, η μακιτεντάνη απέσπασε τη διάκριση «Καλύτερο Ορφανό Φάρμακο για σπάνια πάθηση» στα πρόσφατα βραβεία Prix Gallien Greece 2015.

Λίγα λόγια για την Actelion

Η Actelion, είναι η μεγαλύτερη Ευρωπαϊκή φαρμακευτική εταιρία βιοτεχνολογίας με διεθνή παρουσία που δραστηριοποιείται στην έρευνα, ανάπτυξη και διάθεση καινοτόμων φαρμάκων που καλύπτουν σημαντικές ιατρικές ανάγκες, οι οποίες μέχρι σήμερα δεν είχαν φαρμακευτική αντιμετώπιση.Χαρακτηρίζεται ως μία φαρμακευτική εταιρεία «νέας» γενιάς καθώς συνδυάζει την καινοτομία, την ταχύτητα και την ευελιξία με την πειθαρχεία και την άριστη δομή λειτουργιών διεθνώς.

H Actelion, έχει ένα δυνατό ιστορικό σημαντικών επιδόσεων σε ό,τι αφορά στην έρευνα και ανάπτυξη, με έξι εγκεκριμένα φάρμακα παγκοσμίως, – ενώ ένα ακόμα νέο είναι σε τελικό στάδιο έγκρισης- για σπάνιες παθήσεις όπως ηΠνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση, τα Δακτυλικά Έλκη που σχετίζονται με Σκληρόδερμα, η νόσος Gaucher τύπου 1, η νόσος Niemann-Pick τύπου C και η σπογγοειδής μυκητίαση σε Τ-λέμφωμα. Την ίδια στιγμή, εννέα καινοτόμα μόρια βρίσκονται στο στάδιο κλινικής ανάπτυξης.

Η Actelion, έχει περισσότερες από 30 θυγατρικές σε χώρες σε όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο Καναδάς, η Βραζιλία, η Αυστραλία, η Ιαπωνία, η Ελβετία και πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην Ελλάδα, για περισσότερα από 12 χρόνια τώρα, η Actelion αναπτύσσει δυναμικά την παρουσία της, και παρά το κατά γενική ομολογία ασταθές περιβάλλον, λαμβάνει ενεργό ρόλο σε πρωτοβουλίες που αφορούν την ενημέρωση των ασθενών, των επαγγελματιών υγείας, αλλά και της Κοινότητας για τις σπάνιες παθήσεις, ενώ παράλληλαανοίγει δρόμους καινοτομίας μεταξύ της Ελλάδας και εξειδικευμένων ερευνητικών κέντρων του εξωτερικού.

http://www.actelion.com