Δημόσια νοσοκομεία στο Έσσεξ αρχίζουν να δοκιμάζουν την αποδοτικότητα της χορήγησης διαιτολογίων σε παχύσαρκους ανθρώπους με βάση το γενετικό προφίλ τους.

Πρόκειται για ένα νέο πρόγραμμα, το οποίο πιλοτικά εφαρμόζεται σε 56 εθελοντές, οι οποίοι ήδη έχουν υποβληθεί σε λήψη δειγμάτων σιέλου για να ελεγχθεί το DNA τους για 45 γενετικές μεταλλαγές που πιστεύεται ότι αντιπροσωπεύουν την ικανότητα του οργανισμού να ανταποκρίνεται στη δίαιτα και τη γυμναστική.

Τα αποτελέσματα του τεστ αναμένονται σε ένα μήνα. Μόλις βγουν, οι εθελοντές θα ακολουθήσουν ένα από πέντε προγράμματα διατροφής, στα οποία συμπεριλαμβάνεται η μεσογειακή διατροφή, ένα πρόγραμμα με λίγους υδατάνθρακες και πολλά λίπη (κάτι ανάλογο με τις δίαιτες Άτκινς ή Ζώνη) και ένα άλλο με λίγα λιπαρά.

Κάθε διαιτολόγιο θα προσαρμοστεί ατομικά σε κάθε εθελοντή, αναλόγως με τις δυσανεξίες που τυχόν θα εντοπίσει το τεστ (π.χ. στη λακτόζη ή στη γλουτένη).

Στους εθελοντές θα προταθεί και ένα πρόγραμμα γυμναστικής, το οποίο επίσης θα βασιστεί στα αποτελέσματα του τεστ.

Εάν το πρόγραμμα πετύχει, μπορεί να εξαπλωθεί σε ολόκληρο το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας, σε μία προσπάθεια να αναχαιτισθεί η εξάπλωση της παχυσαρκίας (εκτιμάται ότι έως το 2050 περισσότεροι από τους μισούς Βρετανούς θα είναι παχύσαρκοι).

Το πιλοτικό πρόγραμμα στο Έσσεξ πραγματοποιείται από επιστήμονες της ομάδας ειδικών «Enable East» του βρετανικού ΕΣΥ και χρηματοδοτείται από το Ταμείο κοινωφελών σκοπών του βρετανικού οργανισμού τυχερών παιγνίων (Big Lottery Fund).