Το δολάριο έχει σημειώσει τη μεγαλύτερη υποχώρηση των τελευταίων 19 μηνών έναντι του ευρώ και άλλων νομισμάτων και αναμένεται ότι θα συνεχίσει να δέχεται πιέσεις.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκονται τα στοιχεία για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας και ιδιαίτερα η πορεία του πληθωρισμού, καθώς η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) μπορεί να θελήσει να δει τις τιμές να αυξάνονται με ακόμη ταχύτερους ρυθμούς.

Η Fed θέλει να δει τον πληθωρισμό να διαμορφώνεται στο 2% προκειμένου να εκπληρώσει τη διπλή εντολή που έχει –τη σταθερότητα των τιμών και την αύξηση της απασχόλησης. Η προοπτική της πρώτης αύξησης των επιτοκίων δανεισμού σε δολάρια από το 2006 οδήγησε το προηγούμενο τρίμηνο την ισοτιμία του αμερικανικού νομίσματος στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας δεκαετίας. Καθώς όμως ο πληθωρισμός παραμένει κάτω από τον στόχο της Fed για 11ο συνεχή μήνα, όλο και περισσότεροι επενδυτές έχουν αρχίσει να ανησυχούν μήπως η άνοδος του δολαρίου ήταν μεγαλύτερη από αυτή που δικαιολογούσε η πορεία της οικονομίας.

«Θα πρέπει να καταγραφεί πολύ σημαντική αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας και του πληθωρισμού για να μπορούμε να δικαιολογήσουμε τα σημερινά επίπεδα στα οποία βρίσκεται το δολάριο» ανέφερε από το Λονδίνο ο επικεφαλής της συναλλαγματικής πολιτικής της UniCredit Bank AG Βασίλειος Γκιωνάκης.

Ο δείκτης Bloomberg Spot Index που καταγράφει την πορεία του δολαρίου έναντι 10 ισχυρών νομισμάτων έχει υποχωρήσει πέντε συνεχείς εβδομάδες. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη υποχώρηση από τον Οκτώβριο του 2013. Την περασμένη εβδομάδα το δολάριο υποχώρησε 2,3% έναντι του ευρώ με την ισοτιμία του ενιαίου νομίσματος να διαμορφώνεται στο 1,1451. Υποχώρησε επίσης 0,4% έναντι του γεν στα 119,25 γεν.

Η διόρθωση του δολαρίου βρίσκεται περίπου στα μισά και το αμερικανικό νόμισμα μπορεί να υποχωρήσει 6% ακόμη, σύμφωνα με την UniCredit.

Το δολάριο έχει χάσει 5% από τα υψηλά που κατέγραψε τον Μάρτιο. Αυτό συνέβη λόγω της δημοσιοποίησης στοιχείων που έδειξαν ότι βασικά στοιχεία της αμερικανικής οικονομίας, όπως οι πωλήσεις λιανικής, η βιομηχανική παραγωγή και οι τιμές καταναλωτή, ήταν κατώτερα από τα αναμενόμενα.

Ο πληθωρισμός, εάν εξαιρεθούν τα τρόφιμα και τα καύσιμα, υποχώρησε τον Απρίλιο στο 1,7% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, σύμφωνα με τις μέσες εκτιμήσεις 35 αναλυτών που έλαβαν μέρος σε έρευνα του Bloomberg.

© Bloomberg News