Οσο πιο βαθύ είναι το σκοτάδι τόσο περισσότερο φαίνονται τα άστρα. Η ώρα που ο Πεπ Γκουαρντιόλα πρέπει να αποδείξει ότι η φήμη του δεν οφείλεται στον Λιονέλ Μέσι έφθασε.

Οι δύο τελευταίοι αποκλεισμοί της Μπάγερν στα ημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ, από Ρεάλ Μαδρίτης και Μπαρτσελόνα, με συνολικό σκορ 10-3, απελευθερώνουν τον 44χρονο Καταλανό από τα δεσμά του τρεμπλ που κατέκτησε ο προκάτοχός του Γιουπ Χάινκες και μπορεί πλέον να δράσει ελεύθερα για να ξαναχτίσει τη βαυαρική αυτοκρατορία.

Στην επίσημη παρουσίασή του από την Μπάγερν, μια ζεστή ημέρα του Ιουνίου πριν από δύο χρόνια, ο Γκουαρντιόλα είχε αναφερθεί στο βάρος της επιτυχίας του Χάινκες που ήταν υποχρεωμένος να κουβαλήσει.

Οι παίκτες που κατέκτησαν το τρεμπλ για πρώτη φορά στην ιστορία της Μπάγερν μετατράπηκαν σε ιερές αγελάδες στο Μόναχο και το μόνο που μπορούσε να κάνει ο Γκουαρντιόλα ήταν να διαχειριστεί και όχι να αλλάξει την κατάσταση.

Η τέχνη της προόδου είναι να διατηρείς την τάξη εν μέσω αλλαγής, όπως δίδαξε ο σερ Αλεξ Φέργκιουσον στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ επί τρεις δεκαετίες. Ο καλύτερος μαθητής του Σκωτσέζου ήταν ο Πεπ Γκουαρντιόλα, όπως απέδειξε στη χρυσή τετραετία του στην Μπαρτσελόνα με την οποία κατέκτησε 14 τίτλους, απομακρύνοντας σταδιακά από το Καμπ Νου άσους όπως οι Ροναλντίνιο, Ντέκο και Ιμπραΐμοβιτς χωρίς να δημιουργηθούν ρωγμές στο οικοδόμημα.

Η Μπάγερν ωστόσο δεν του έδωσε ποτέ αυτή την ευκαιρία. Το ρόστερ του βαυαρικού συλλόγου όμως γερνά επικίνδυνα, ενώ είναι πλέον κατανοητό ότι πολλοί από τους παίκτες δεν ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις του. Η ώρα του Γκουαρντιόλα στο Μόναχο έχει φτάσει.

«Τώρα θα γιορτάσω την κατάκτηση της Μπουντεσλίγκα, μετά θα φύγω και στη συνέχεια θα ετοιμαστούμε για την επόμενη σεζόν, που ελπίζω να είναι καλύτερη» ήταν το μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.

Κάποιοι από τους παίκτες το είχαν πάρει πολύ νωρίτερα. Οπως ο Μάριο Γκέτσε, τον οποίο η Μπάγερν έκανε τον πιο ακριβό παίκτη στον κόσμο το καλοκαίρι του 2013 αποκτώντας τον από την Ντόρτμουντ αντί 37 εκατ. ευρώ.

Ο Γκουαρντιόλα χρησιμοποίησε τον χρυσό σκόρερ της Γερμανίας στον πρόσφατο τελικό του Μουντιάλ μόλις 14 λεπτά και στα δύο παιχνίδια με την Μπαρτσελόνα, ενώ έχει εκμυστηρευθεί στον στενό του κύκλο ότι είναι από τους παίκτες που θα φύγουν το καλοκαίρι.

Στη διακεκαυμένη ζώνη βρίσκονται ακόμα ο 31χρονος Ντάντε, που έχει χάσει την εμπιστοσύνη του Γκουαρντιόλα, ο μόνιμα τραυματίας 32χρονος πλέον Φρανκ Ριμπερί, ο 30χρονος Σβαϊνστάιγκερ λόγω των κακών σχέσεων που έχει με τον προπονητή του, ο 36χρονος Κλαούντιο Πιζάρο, ο Τσάμπι Αλόνσο που ήταν προσωπική επιλογή αλλά τα 33 του χρόνια αρχίζουν να τον βαραίνουν και πιθανώς ο Μίλερ, γιατί δεν μπορούν να ταιριάξουν δύο μεγάλα κορμιά –μαζί με τον Λεβαντόφσκι –στην επίθεση.

Η Μπάγερν έχει χρήματα για να καλύψει κάθε επιθυμία του Γκουαρντιόλα. Αυτός με τη σειρά του θα βάλει ενέχυρο τη φήμη του.