Φόρο φόρο χτίζει το κυβερνητικό επιτελείο τη συμφωνία με τους δανειστές στην προσπάθειά του να διαφυλάξει τις κόκκινες γραμμές του σε εργασιακά και Ασφαλιστικό.

Το Μαξίμου ευελπιστεί ότι η λύση μπορεί να επέλθει έως τα τέλη Μαΐου και εξ αυτού του λόγου επιταχύνει τις νομοθετικές πρωτοβουλίες, ενώ συγχρόνως ξεκινά το ψυχολογικό μασάζ στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και στο κόμμα προετοιμάζοντας το έδαφος για μια συμφωνία που αναπόφευκτα θα περιλαμβάνει μέτρα προσανατολισμένα στη φορολόγηση.

Η κυβέρνηση επαναλαμβάνει ότι δεν θα ληφθούν υφεσιακά μέτρα, αναγνωρίζει ωστόσο ότι η διαπραγμάτευση επικεντρώνεται σε θέματα, όπως για παράδειγμα ο ΦΠΑ, για τα οποία το τοπίο παραμένει ρευστό εφόσον δεν έχει αποφασιστεί ακόμη εάν το ύψος του ενιαίου συντελεστή θα κινηθεί πιο κοντά στο 16% ή στο 20% ή ακόμη ακόμη και στο 23% όπως, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν ζητήσει οι δανειστές.

Προβεβλημένος υπουργός επιβεβαιώνει ότι το θέμα του ΦΠΑ καίει την κυβέρνηση καθώς σκοπός είναι ο συντελεστής στον οποίο θα καταλήξει η διαπραγμάτευση να μην προκαλέσει υφεσιακά προβλήματα. Από την άλλη, η ελληνική πλευρά φαίνεται ότι έχει εγκαταλείψει την πρότασή της για συντελεστή στο 15% γνωρίζοντας ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα πρέπει να λάβει πρόσθετα μέτρα ύψους ενός δισ. ευρώ.
Το Κυβερνητικό Συμβούλιο, που συνεδρίασε και πάλι χθες το απόγευμα στο Μαξίμου, επικεντρώθηκε στα φορολογικά θέματα, με τους αρμόδιους υπουργούς –είχε προηγηθεί σύσκεψη Βαρουφάκη, Βαλαβάνη, Μάρδα –να παρουσιάζουν τις προτάσεις που σχετικά ανώδυνα μπορούν να περάσουν από τη Βουλή.

Εξ αυτού του λόγου το περιεχόμενο της συμφωνίας στοχεύει στην προστασία των κοινωνικών στρωμάτων που υπέστησαν τα μεγαλύτερα πλήγματα όλα τα προηγούμενα χρόνια της κρίσης, κάτι που επαναλαμβάνει διαρκώς και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο Ν. ΠΑΠΠΑΣ. Ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς είπε ότι η κυβέρνηση αναζητεί λύση, όχι απλώς συμφωνία, ενώ εμφανίστηκε (Στο Κόκκινο) κατηγορηματικά αρνητικός σε νέα υφεσιακά μέτρα προς απογοήτευση των «Κασσανδρών» εξωτερικού αλλά και εσωτερικού, όπως τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Παππάς σε σχέση με τον ΕΝΦΙΑ συνήρτησε τις αποφάσεις της κυβέρνησης για κατάργησή του από την πορεία της οικονομίας, λέγοντας ότι προέχει η εξομάλυνση των δεικτών της, ώστε να αποκατασταθεί το κλίμα εμπιστοσύνης και να διαλυθεί η αβεβαιότητα.

Κατά τα άλλα, το Μαξίμου επαναλαμβάνει ότι η διαπραγμάτευση βρίσκεται πλέον στο πιο κρίσιμο σημείο της και μάλιστα κυβερνητικά στελέχη σχολιάζουν ότι «είμαστε τόσο κοντά, όσο μακριά» επιχειρώντας να καταδείξουν ότι όλα κρέμονται από μια κλωστή. Προβεβλημένο κυβερνητικό στέλεχος, εξηγώντας την κατάσταση, είπε στα «ΝΕΑ» ότι οι δανειστές, γνωρίζοντας την οικονομική δυσχέρεια της χώρας, ποντάρουν στο ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει και σε άλλες υποχωρήσεις προτού υπογραφεί η συμφωνία προκειμένου να διασφαλίσει τη ρευστότητα.

Η διαπραγμάτευση σε τεχνικό επίπεδο επαναλαμβάνεται από σήμερα, ωστόσο η κυβέρνηση έχει προαναγγείλει ότι θα εντείνει τις προσπάθειές της σε πολιτικό επίπεδο ποντάροντας σε πρωτοβουλίες του Πρωθυπουργού. Ο Αλέξης Τσίπρας ανανεώνει διαρκώς τις τηλεφωνικές του επαφές με ευρωπαίους αξιωματούχους και όχι μόνο, ενώ προτίθεται να ανοίξει το ελληνικό θέμα και στη Σύνοδο Κορυφής της Ρίγας.

Ο ΧΡΟΝΟΣ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ. Το χρονικό περιθώριο που προσδιορίζει το πρωθυπουργικό επιτελείο για την επίτευξη λύσης είναι έως τα τέλη Μαΐου. Λογικά έως τότε υπάρχουν τα ταμειακά διαθέσιμα για να καταβληθούν μισθοί και συντάξεις. Ομως εκείνο που περιμένει η κυβέρνηση είναι μια απόφαση της ΕΚΤ που θα αυξάνει τα όρια στην έκδοση εντόκων ομολόγων, κάτι που θα λύσει τα χέρια της έστω και ως προσωρινή λύση.
Βεβαίως γνωρίζει ότι σταδιακά θα πρέπει να ξεκινήσει τη διαδικασία εξοικείωσης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ με την προοπτική ψήφισης ορισμένων μέτρων, ακόμη και αν αυτά δεν αγγίζουν τα μεσαία ή χαμηλά εισοδήματα. Το επόμενο διάστημα θα συνεδριάσουν τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που έχει ζητήσει άλλωστε μετ’ επιτάσεως και η εσωκομματική μειοψηφία.

Το Μαξίμου γνωρίζει ότι θα συναντήσει αντιστάσεις σε επιμέρους θέματα, όπως για παράδειγμα στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων το οποίο έχει κλείσει σχετικά νωρίς στη διαπραγμάτευση με την κυβέρνηση να διεκδικεί την εξασφάλιση της συμμετοχής του Δημοσίου σε ευρύτερες κοινοπραξίες. Ομως το θέμα του ΟΛΠ παραμένει αγκάθι, με την Αριστερή Πλατφόρμα να μη δέχεται την ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού.

Ο ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ. Το θέμα άνοιξε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης στο αμέσως προηγούμενο Κυβερνητικό Συμβούλιο, ενώ και χθες από το βήμα της Βουλής έστειλε μηνύματα σχολιάζοντας ότι «αυτή η κυβέρνηση δεν πρόκειται να παραδοθεί, ούτε να κάνει πίσω στις προεκλογικές της δεσμεύσεις ούτε να πάρει μέτρα αντίθετα με τις προγραμματικές της εξαγγελίες».

Ο δε Στάθης Λεουτσάκος δήλωσε στον Βήμα FM ότι διαφωνεί με την παραχώρηση του ΟΛΠ. «Η ανάπτυξη του λιμανιού είναι υπόθεση του Δημοσίου, αλλά οι ιδιωτικοποιήσεις, έτσι όπως τις γνωρίσαμε, θεωρώ ότι είναι μείζον λάθος να υποχωρήσει η κυβέρνηση και να τις προκηρύξει».

Στήριξη στον Στουρνάρα από τον Σούπερ Μάριο

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα «ανησυχεί όλο και περισσότερο για την κόντρα που έχει ξεσπάσει μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της Τραπέζης της Ελλάδος», σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg. Στην περίπτωση που η σύγκρουση αυτή ενταθεί, η ΕΚΤ «εξετάζει μάλιστα το ενδεχόμενο ακόμη και να εκδώσει επίσημη ανακοίνωση που θα προειδοποιεί την κυβέρνηση».

Οπως είναι γνωστό, η κυβέρνηση κατηγορεί τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα ότι προσπαθεί να την υπονομεύσει μέσω διαρροών στα ΜΜΕ, την ώρα που συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις της Αθήνας με τους πιστωτές.