Η πρώιμη ενός κλασικού χημειοθεραπευτικού φαρμάκου μπορεί να παρατείνει κατά σχεδόν 2 χρόνια τη ζωή των πασχόντων από προχωημένο καρκίνο του προστάτη, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Το φάρμακο λέγεται δοσεταξέλη και κανονικά χορηγείται όταν αποτύχει η ορμονοθεραπεία για τη νόσο.

Ωστόσο νέα ευρήματα, που θα παρουσιαστούν σε λίγες ημέρες στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας (ASCO 2015), δείχνουν ότι αν χορηγηθεί νωρίτερα από αυτό, μπορεί να παρατείνει τη ζωή των ασθενών από τους 43 στους 65 μήνες.

Οι ειδικοί λένε ότι τα ευρήματα αυτά, που προέρχονται από μελέτη στη Βρετανία και την Ελβετία, είναι πιθανό να αλλάξουν την καθημερινή πρακτική στην αντιμετώπιση των προχωρημένων (μεταστατικών) μορφών της νόσου.

Στη μελέτη συμμετείχαν 2.962 άνδρες, ορισμένοι εκ των οποίων έλαβαν έξι δόσεις δοσεταξέλης κατά την έναρξη της θεραπείας για τον καρκίνο τους.

Οι ασθενείς αυτοί έζησαν κατά μέσον όρο 10 μήνες περισσότερους απ’ ό,τι οι υπόλοιποι, οι οποίοι ακολούθησαν την κλασική αγωγή που προβλέπει πρώτα λήψη ορμονικής θεραπείας.

Ειδικά, όμως, οι ασθενείς με απομακρυσμένες μεταστάσεις (εκτός πυέλου, δηλαδή) είδαν αύξηση της μέσης επιβίωσης κατά 22 μήνες.

Ο δρ Νίκολας Τζέιμς, καθηγητής Κλινικής Ογκολογίας και διευθυντής της Μονάδας Έρευνας του Καρκίνου στο Πανεπιστήμιο Warwick, στο Κόβεντρι, εκτίμησε πως όλοι οι ασθενείς με καρκίνο του προστάτη που έχει εξαπλωθεί μακριά από την θέση ανάπτυξής τους, θα πρέπει να λαμβάνουν δοσεταξέλη αμέσως μετά τη διάγνωση.

«Το να βλέπουμε παράταση της επιβίωσης κατά 22 μήνες με μία θεραπεία που ελήφθη ένα ή περισσότερα χρόνια νωρίτερα, είναι πάρα πολύ μεγάλο όφελος», τόνισε.

«Στον καρκίνο του προστάτη είθισται η δοσεταξέλη να χορηγείται στα πιο προχωρημένα στάδια της νόσου, αλλά τώρα πια ξέρουμε ότι θα πρέπει να χορηγείται πολύ νωρίτερα, αμέσως μόλις αρχίσει η ορμονοθεραπεία», συνηγόρησε ο δρ Μάλκολμ Μέισον, καθηγητής και επικεφαλής του Τομέος Ογκολογίας & Παρηγορητικής Φροντίδας του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ, ο οποίος συμμετείχε στη νέα μελέτη.

Οι δύο ειδικοί τόνισαν ότι η προσθήκη της δοσεταξέλης στην αγωγή των ασθενών είναι εύκολη, διότι το συγκεκριμένο φάρμακο είναι παλιό, χορηγείται ευρέως και το κόστος του δεν είναι υψηλό.

Οι ερευνητές λένε πως συνεχίζουν τις έρευνές τους, διότι θέλουν να δουν αν το φάρμακο μπορεί να παρατείνει σημαντικά τη ζωή και σε ασθενείς των οποίων ο καρκίνος δεν έχει εξαπλωθεί όταν γίνεται η διάγνωση.