Είναι η πρώτη (καθαρά) συντηρητική από το 1992. Και αυτή θα οδηγήσει τη Βρετανία σε δημοψήφισμα με το ερώτημα της εξόδου της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Στις σκέψεις τού Ντέιβιντ Κάμερον είναι το ερώτημα να τεθεί στους Βρετανούς το 2016. Ο λόγος είναι ότι ο βρετανός πρωθυπουργός δεν θέλει να πέσει το δημοψήφισμα πάνω στις εκλογές που θα πραγματοποιηθούν το 2017 στη Γερμανία και τη Γαλλία. «Θα ανανεώσουμε τη σχέση μας με την Ευρώπη, θα εξασφαλίσουμε μια καλύτερη συμφωνία για τους Βρετανούς» ήταν η υπόσχεσή του.

Ο Κάμερον, πάντως, διατηρεί και στη δεύτερη θητεία του τους συνεργάτες του στα βασικά υπουργεία: ο Τζορτζ Οζμπορν συνεχίζει στο υπουργείο Οικονομικών, η Τερέζα Μέι στο Εσωτερικών και ο Μάικλ Φάλον στο Αμυνας. Θέσεις έδωσε και στους ευρωσκεπτικιστές των Τόρις προκειμένου να τους ελέγχει. Ο Ντέιβιντ Χάμον πάντως, υπουργός Εξωτερικών και στην προηγούμενη κυβέρνηση Κάμερον, θα είναι αυτός που θα προσπαθήσει και πάλι να πείσει τους ευρωπαίους εταίρους του να δεχθούν μια «νέα συμφωνία», η οποία θα επιτρέψει στον Κάμερον να ταχθεί υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ.

Οσο για τον Κρις Γκρέιλινγκ, τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης που είχε συγκρουστεί με το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για το θέμα της ψήφου των κρατουμένων στις φυλακές, αναλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο των σχέσεων με τη Βουλή των Κοινοτήτων –με άλλα λόγια, την πειθαρχία της κοινοβουλευτικής ομάδας των Τόρις. «Σε αυτή τη χώρα», είχε δηλώσει ο Γκρέιλινγκ το 2014, «ο κόσμος δεν θέλει να χρησιμοποιούνται τα ανθρώπινα δικαιώματα για να δικαιολογούνται απαράδεκτες συμπεριφορές».

Ο πόλεμος με το Δικαστήριο δεν έχει τελειώσει πάντως. Στην πρώτη συνεδρίαση της νέας Βουλής, που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα, θα παρουσιαστεί «ο βρετανικός νόμος για τα δικαιώματα του ανθρώπου», σκοπός του οποίου είναι να απαλλάξει το Λονδίνο από την υποχρέωση να συμμορφώνεται στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, οι οποίες εκλαμβάνονται ως απαράδεκτες παρεμβάσεις στη βρετανική κυριαρχία.

Γι’ αυτήν την πρώτη μάχη κατά της Ευρώπης, σημειώνει η «Μοντ», ο Ντέιβιντ Κάμερον δεν δίστασε να τοποθετήσει στο υπουργείο Δικαιοσύνης τον Μάικλ Γκόουβ, έναν συνήθη ύποπτο των προκλήσεων, ο οποίος είχε ταχθεί στο παρελθόν υπέρ της επιστροφής της θανατικής ποινής δι’ απαγχονισμού. Ο Γκόουβ, όπως και ο Ντέιβιντ Χάμον, έχει επίσης δηλώσει κατ’ επανάληψη ότι είναι πολύ πιθανό να ψηφίσει υπέρ του Brexit στο δημοψήφισμα. Ο νέος υπουργός Πολιτισμού Τζον Γουίτινγκντεϊλ είναι πρώην σύμβουλος της Μάργκαρετ Θάτσερ και γνωστός ευρωσκεπτικιστής. Στους σχεδιασμούς του περιλαμβάνεται η μείωση του τέλους που πληρώνουν οι Βρετανοί για το BBC. Η τοποθέτησή του στο υπουργείο θεωρείται από τους αναλυτές κήρυξη πολέμου του Κάμερον στη δημόσια ραδιοτηλεόραση, η οποία θεωρείται από αρκετούς βουλευτές των Τόρις ότι γέρνει προς την πλευρά των Εργατικών.

Μια θέση στην κυβέρνηση, αλλά χωρίς χαρτοφυλάκιο, βρέθηκε και για τον Μπόρις Τζόνσον, τον δήμαρχο του Λονδίνου που ονειρεύεται να διαδεχθεί τον Ντέιβιντ Κάμερον στην ηγεσία των Συντηρητικών. Οπως φαίνεται, ο Κάμερον προτιμά να έχει κοντά του τον δελφίνο του ώστε να τον ελέγχει καλύτερα. Ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης έφερε επίσης στις τάξεις της τον Σαγίντ Γιαβίντ, γιο μεταναστών από το Πακιστάν που αναλαμβάνει το υπουργείο για τον Ιδιωτικό Τομέα. Ενώ ο Ρόμπερτ Χάλφον, άτομο με ειδικές ανάγκες, φίλος των συνδικάτων και θιασώτης της αύξησης του κατώτατου μισθού, τοποθετήθηκε αντιπρόεδρος του Συντηρητικού Κόμματος.

Φοβάται το φάντασμα του Μέιτζορ!

Εχοντας μια πλειοψηφία μόλις έξι βουλευτών, ο Ντέιβιντ Κάμερον θέλει να κάνει τα πάντα για να αποφύγει την τύχη του ομοϊδεάτη του και πρώην πρωθυπουργού Τζον Μέιτζορ, τον οποίο εγκατέλειψαν οι ευρωσκεπτικιστές μετά την εκλογή του το 1992. Από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του έγινε δεκτός προχθές με ενθουσιώδη χειροκροτήματα. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν περπατάει σε τεντωμένο σκοινί.