Την επικείμενη επανέναρξη των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού, χαιρετίζει με ανακοίνωση του την Τρίτη, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ και κάνει λόγο για βήμα το οποίο συμφώνησαν ο κύπριος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο νεοεκλεγείς ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας Μουσταφά Ακιντζί και το οποίο «ξυπνά νέα ελπίδα ότι είναι εφικτή η υπέρβαση της διχοτόμησης».

Και οι δύο πλευρές θα ωφεληθούν σημαντικά από μια επανένωση, καθώς το ισχύον καθεστώς δεν είναι ικανοποιητικό για κανέναν, επισημαίνει ο Σταϊνμάγερ και τονίζει ότι η λύση του Κυπριακού προβλήματος θα είχε θετική επίδραση σε ολόκληρη την περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

«Από κοινού με τους ευρωπαίους και διεθνείς εταίρους μας απευθύνουμε έκκληση στις δύο πλευρές να αξιοποιήσουν την παρούσα δυναμική για μια συνολική συμφωνία», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών ευχαριστεί ιδιαίτερα τον ειδικό σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Έσπεν Μπαρτ Άιντε για την ακούραστη προσπάθειά του στον δρόμο προς μια αμοιβαία λύση. «Η Γερμανία θα συνεχίσει να στηρίζει μια λύση του προβλήματος σε στενή συνεννόηση με τους εταίρους», καταλήγει η ανακοίνωση.