Είναι επίσημο: αν σας είναι σχεδόν αδύνατον να χάσετε βάρος, όσο σκληρά κι αν προσπαθείτε, μπορείτε να κατηγορήσετε τον μεταβολισμό σας.

Αμερικανοί επιστήμονες ανακάλυψαν ότι μερικοί άνθρωποι είναι γενετικά προγραμματισμένοι να χάνουν δύσκολα βάρος και έτσι ακόμα και όταν κάνουν αυστηρή διατροφή, ο οργανισμός τους αντιστέκεται στο αδυνάτισμα.

Ωστόσο οι ερευνητές επισημαίνουν πως τα ευρήματά τους, που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση «Diabetes», δεν σημαίνουν ότι πρέπει να εγκαταλείψει κανείς την προσπάθεια. Απλώς, θα πρέπει να έχει υπομονή και να επιμείνει με δίαιτα και άσκηση όσος καιρός κι αν χρειαστεί.

Οι επιστήμονες από τα Εθνικά Ιδρύματα Υγείας (ΝΙΗ) των ΗΠΑ, πραγματοποίησαν τη μελέτη σε 12 παχύσαρκους εθελοντές, των οποίων μέτρησαν τον μεταβολικό ρυθμό πριν και μετά από μία ημέρα νηστείας.

Έτσι διαπίστωσαν πως σε μερικούς από αυτούς, η έλλειψη του φαγητού προκάλεσε επιβράδυνση του μεταβολισμού πολύ εντονότερη απ’ ό,τι στους υπόλοιπους.

Στη συνέχεια, οι εθελοντές ακολούθησαν επί έξι εβδομάδες ένα πολύ αυστηρό πρόγραμμα διατροφής, κατά το οποίο μείωσαν στο μισό την ημερήσια πρόσληψη θερμίδων.

Οι εθελοντές που αρχικά είχαν μεγάλη επιβράδυνση του μεταβολισμού έχασαν πολύ λιγότερο βάρος απ’ ό,τι ανέμεναν οι ερευνητές – και αυτό ίσχυε ανεξαρτήτως φύλου, ηλικία, αρχικού βάρους και του χρόνου και της έντασης που γυμνάζονταν.

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι το βιολογικό προφίλ μπορεί να επηρεάσει την ταχύτητα της απώλειας βάρους, γράφουν οι ερευνητές. Έσπευσαν όμως να επισημάνουν πως δεν ξέρουν αν κάποιος γεννιέται με αργό μεταβολισμό ή αν τον αποκτά εξαιτίας παραγόντων όπως οι επαναλαμβανόμενες δίαιτες.

Σε κάθε περίπτωση, «βιολογία δεν σημαίνει πεπρωμένο», έσπευσε να διευκρινίσει ο επικεφαλής ερευνητής δρ Μάρτιν Ράινχαρντ, από τον Κλάδο Επιδημιολογίας & Κλινικής Έρευνας στο Φοίνιξ της Αριζόνα του Εθνικού Ιδρύματος Διαβήτη & Πεπτικών & Νεφρικών Νόσων (NIDDKD) των NIH. «Η υγιεινή διατροφή και η γυμναστική για πολύ καιρό μπορεί να την νικήσουν».