Το πανό που εδώ και 22 μήνες είχε μπροστά από την είσοδο του κτιρίου επί της οδού Καραγιώργη Σερβίας και έγραφε «Καθιστική διαμαρτυρία απολυμένων καθαριστριών υπουργείου Οικονομικών», το επόμενο διάστημα θα κατέβει, μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για την επαναπρόσληψή τους.

Ένα χρόνο και τέσσερις μέρες οι καθαρίστριες έμειναν στη σκηνή, στο πεζοδρόμιο της Καραγιώργη Σερβίας, ενός άλλοτε εμπορικού δρόμου, που πλέον έχει γίνει συνώνυμο των «κόκκινων γαντιών».

«Με κρύο, με καύσωνα, με καταιγίδες ήμασταν εδώ, μέρα –νύχτα, με όλες τις καιρικές συνθήκες», λένε, οι γυναίκες, φορώντας μπλουζάκια που έγραφαν «595 καθαρίστριες σε διαθεσιμότητα καθαρίζουμε για σας».

Μάλιστα, κάποιες από αυτές ήρθαν από πόλεις της περιφέρειας, όπως έκαναν και όλο αυτό το διάστημα.

Η Μανταλένα Τριάντη, καθαρίστρια στη ΔΟΥ, μητέρα τριών κοριτσιών, τους 22 αυτούς μήνες ταξίδεψε 17 φορές από το νησί της, την Κέρκυρα, με προορισμό την οδό Καραγιώργη Σερβίας.

«Το 75% του μισθού που παίρναμε ως διαθέσιμες ξοδεύτηκε όλο στις μετακινήσεις. Εάν δεν είχαμε τη στήριξη της οικογένειάς μας δε θα τα καταφέρναμε.

»Έχω τρεις κόρες, οι δύο είναι φοιτήτριες στην Άρτα και την Πάτρα και η μικρή μου τελειώνει την Α’ Λυκείου. Για φανταστείτε πόσα έξοδα έπρεπε να καλύψουμε ως οικογένεια με ένα μισθό.

»Οι μεγάλες μου κόρες εργάζονται για να καλύψουν τα δικά τους προσωπικά έξοδα. Όφειλα να βγω στο δρόμο, είχα χρέος απέναντι στα παιδιά μου και σε όλο αυτό που συμβαίνει στη χώρα μας. Τα παιδιά μου είναι περήφανα για τη μητέρα τους, ο αγώνας μας έχει γίνει γι’ αυτό πρότυπο».

Σχεδόν 30 ταξίδια έχει κάνει τα τελευταία δύο χρόνια η Αντιγόνη Σαλτερή, καθαρίστρια από τη Νάξο. Όλο αυτό το διάστημα άφηνε την οικογένειά της και τα τέσσερα παιδιά της για να είναι παρούσα στον αγώνα των καθαριστριών.
«Οι οικογένειές μας αντιμετώπισαν μεγάλες δυσκολίες όλους αυτούς τους μήνες. Με το μισθό του συζύγου προσπαθούσαμε να τα φέρουμε βόλτα, ενώ αναγκαστήκαμε να κόψουμε και κάποιες από τις δραστηριότητες των δύο παιδιών μας.

»Είχαμε στήριξη από τον περισσότερο κόσμο, ωστόσο υπήρξαν και αρκετοί, οι οποίοι μας έδειχναν με το δάχτυλο, μας έριχναν λάσπη. Για εκείνους ήμασταν οι καθαρίστριες με μισθό 3.500 και 4.000 ευρώ, όπως ψευδώς δήλωναν. Ήμασταν εχθροί και μας έστελναν τα ΜΑΤ για να μας αντιμετωπίσουν», λέει η Κωνσταντίνα Πετρούση.