Επιστήμονες από τη Γαλλία ανακοίνωσαν ότι δημιούργησαν πλήρως λειτουργικά σπερματοζωάρια, καλλιεργώντας στο εργαστήριο πρόδρομες, ανώριμες μορφές γεννητικών κυττάρων.

Αν το εύρημα αυτό επιβεβαιωθεί από άλλες ερευνητικές ομάδες, μπορεί να βοηθήσει εκατοντάδες χιλιάδες υπογόνιμους άνδρες και σε όλο τον κόσμο.

Οι επιστήμονες από την εταιρεία βιοτεχνολογίας Kallistem, στη Λυόν, που λένε ότι δημιούργησαν τα σπερματοζωάρια, αναφέρουν πως μέσα σε μία διετία θα είναι έτοιμοι για τις πρώτες δοκιμές σε ανθρώπους.

Εάν οι μελέτες τους πετύχουν και η μέθοδός τους διατεθεί ευρέως, ευελπιστούν ότι θα θεραπεύουν 50.000 άντρες τον χρόνο, σε μία αγορά που υπολογίζεται σε 1,7 δισεκατομμύρια λίρες (2,3 δισ. ευρώ), σύμφωνα με τον βρετανικό «Independent».

Η εταιρεία υποστηρίζει ότι βρήκε τον τρόπο να δημιουργεί στο εργαστήριο λειτουργικά σπερματοζωάρια από ανώριμα γεννητικά κύτταρα (επιστημονικά λέγονται σπερματογόνια) που λαμβάνονται από τους όρχεις.

Η Kallistem, που ασχολείται αμιγώς με την αναπαραγωγική βιολογία, λέει ότι η μετατροπή έγινε με δύο καινοτόμες τεχνολογίες, αλλά αρνείται να δημοσιοποιήσει λεπτομέρειες της όλης μεθόδου (σ.σ. την έχει ονομάσει Artisem) πριν τις 23 Ιουνίου, που αναμένει να έχει στα χέρια της το αποκλειστικό δικαίωμα χρήσης της (πατέντα).

Επειδή, επομένως, οι ισχυρισμοί αυτοί δεν έχουν δημοσιευθεί σε κάποια ιατρική επιθεώρηση, δεν έχουν ελεγχθεί από ανεξάρτητες επιτροπές εμπειρογνωμόνων και δεν έχουν επαληθευτεί από άλλο εργαστήριο, πολλοί ειδικοί τους αντιμετωπίζουν με επιφυλάξεις.

Η Kallistem έως τώρα χρηματοδοτούσε με ίδια κεφάλαια τις έρευνές της, αλλά τώρα αναζητά χρηματοδότες για να επιταχύνει τα σχέδιά της για ανάπτυξη και για να επεκτείνει τις δραστηριότητές της στις ΗΠΑ.

Με βάση το πρόγραμμά της, οι προκλινικές έρευνες της μεθόδου της θα διαρκέσουν έως το 2016, ενώ οι κλινικές (σε ανθρώπους) μελέτες θα αρχίσουν το 2017.

Όπως δήλωσε η διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Isabelle Cuoc, η επιστημονική ομάδα της είναι η πρώτη στον κόσμο που επινοεί μέθοδο δημιουργίας σπερματοζωαρίων, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF).

«Πρόκειται για μία σημαντική επιστημονική εξέλιξη, η οποία αυξάνει την αξιοπιστία και την αναπτυξιακή δυναμική μας», είπε. «Στοχεύουμε σε μία παγκόσμια αγορά αξίας αρκετών δισεκατομμυρίων ευρώ, στην οποία αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν άλλοι παίκτες».

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Άλαν Πέισι, ειδικός στην ανδρική γονιμότητα από το Πανεπιστήμιο του Σέφηλντ εξέφρασε τις επιφυλάξεις του.

«Ισχυρισμοί σαν κι αυτόν μπορεί να πλήξουν τα υπογόνιμα ζευγάρια τα οποία τους αντιμετωπίζουν ως ελπίδα, αλλά βλέπουν τις ελπίδες τους να καταρρίπτονται όταν δεν μετατρέπονται σε μεθόδους για το ευρύ κοινό», δήλωσε στην «Daily Mail».