8/5/2015

Ξεκίνησε σήμερα τις εργασίες του το 7ο Πανελλήνιο Νοσηλευτικό Συνέδριο στη Θεσσαλονίκη, το οποίο είναι το μεγαλύτερο συνέδριο στο χώρο της υγείας και το μεγαλύτερο στο δημόσιο τομέα με συμμετοχή άνω των 4.000 συνέδρων. Κύριος κορμός του Συνεδρίου είναι τα πάγια αιτήματα του κλάδου των νοσηλευτών.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της ΕΝΕ Δημήτρης Σκουτέλης: «Η Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδος αποτελεί το θεσμικό όργανο των Νοσηλευτών και ιδρύθηκε σύμφωνα με το Νόμο 3252/2004, αποτελεί ΝΠΔΔ και έχει ως μέλη όλους τους Νοσηλευτές που ανέρχονται σε 34.000. Ο κλάδος μας, χαμηλά αμειβόμενος, αποδυναμωμένος και υποβαθμισμένος οικονομικά και επαγγελματικά ελέω μνημονίων, χρειάζεται τις γενναίες και δίκαιες αποφάσεις της κυβέρνησης προκειμένου να αποκατασταθούν όλες οι πληγές που υπέστησαν οι Νοσηλευτές μας.»

Τα ενδεικτικά θέματα που αφορούν τους νοσηλευτές είναι τα εξής:

Προσλήψεις Νοσηλευτών, μιας και οι αθρόες συνταξιοδοτήσεις της τελευταίας πενταετίας αποψίλωσαν σε σημείο τραγικό τις δομές του ΕΣΥ και διόγκωσαν το ήδη υπάρχον πρόβλημα της έλλειψης Νοσηλευτών στα νοσοκομεία και τις δομές του ΕΣΥ και του ΠΕΔΥ.

Δημιουργία κλάδου Νοσηλευτών ΕΣΥ κατά το πρότυπο του κλάδου Ιατρών και Φαρμακοποιών, κάτι που θα λύσει πολλά εσωτερικά προβλήματα της κοινότητας των νοσηλευτών, όπως ειδικό σύστημα αξιολόγησης, ειδικό μισθολόγιο, κάλυψη κενών με το θεσμό της δυνητικής εφημερίας.

Ο κ. Αριστείδης Δάγλας ΓΓ της ΕΝΕ προσέθεσε: «Όπως είναι γνωστό, σε όλα τα ελληνικά δημόσια νοσοκομεία απασχολούνται μερικές χιλιάδες νοσηλευτών των κατηγοριών εκαπίδευσης ΑΕΙ και ΤΕΙ (ΠΕ και ΤΕ), υπαγόμενοι άπαντες οργανικώς στις οικείες νοσηλευτικές υπηρεσίες. Αναμφίβολα πρόκειται περί ενός ομοιογενούς συνόλου υπαλλήλων, ήτοι ενός ολόκληρου κλάδου, που παρέχει τις υπηρεσίες του κάτω υπό ιδιαίτερες συνθήκες απασχόλησης.

Ενόψει των παραπάνω χαρακτηριστικών και προκειμένου να καταστεί ευχερέστερη η γενική ρύθμιση παντός ζητήματος που άπτεται της άσκησης του νοσηλευτικού επαγγέλματος στα δημόσια νοσοκομεία ή της εν γένει υπηρεσιακής κατάστασης των δημοσίων υπαλλήλων – νοσηλευτών, προτείνεται η δημιουργία ενός ειδικού κλάδου Νοσηλευτών.

Την συγκεκριμένη ανάγκη δημιουργίας ειδικού κλάδου νοσηλευτών είχε, εξάλλου, διαβλέψει και ο νομοθέτης του Νόμου 2071/1992, πλην όμως η σχετική εξουσιοδοτική διάταξη του άρθρου 102 του ως άνω Νόμου ουδέποτε εφαρμόστηκε από την κανονιστικώς δρώσα διοίκηση.

Σήμερα πιστεύουμε ακράδαντα, ότι οι συνθήκες έχουν ωριμάσει πλήρως για την δημιουργία του ειδικού κλάδου των νοσηλευτών, δια σχετικής νομοθετικής διάταξης που θα προβλέπει την έκδοση είτε Προεδρικού Διατάγματος, είτε Υπουργικής Απόφασης.».

Κατά την έναρξη του συνεδρίου, ο Ομότιμος Καθηγητής Οικονομικών της Υγείας Γιάννης Κυριόπουλος ανακοίνωσε τη θεσμοθέτηση μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών με τίτλο «Διοίκηση Νοσηλευτικών Υπηρεσιών» κατόπιν της έγκρισης σχετικού αιτήματος της ΕΝΕ στο Σύλλογο των Καθηγητών της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας.

Όπως ανέφερε ο Καθ. Κυριόπουλος: «Η ΕΝΕ μας έδωσε την ευκαιρία να διευρύνουμε τα προγράμματά μας και με τη χρήση νέας τεχνολογίας και εφαρμογών να δημιουργήσουμε εκπαιδευτικά προγράμματα, ειδικά για τους νοσηλευτές, που αποτελούν ένα πολύ δυναμικό και κρίσιμο πληθυσμό επαγγελματιών υγείας και τους αξίζει η καλύτερη δυνατή μετεκπαίδευση.»

Το πρόγραμμα θα είναι διετούς διάρκειας (μερικής απασχόλησης), ώστε να διευκολυνθούν οι εργαζόμενοι νοσηλευτές και θα αρχίσει το επόμενο ακαδημαϊκό έτος 2015-2016.

Ο Πρόεδρος της ΕΝΕ Δημήτρης Σκουτέλης δήλωσε: «Το εν λόγω πρόγραμμα, έρχεται να καλύψει ένα τεράστιο κενό στη μεταπτυχιακή εκπαίδευση των νοσηλευτών και να οργανώσει με τρόπο επιστημονικό, την ειδική γνώση που απαιτείται για τη διοίκηση μιας τόσο ιδιαίτερης υπηρεσίας, όπως είναι η Νοσηλευτική.»

Στο πλαίσιο του συνεδρίου θα γίνουν 380 αναρτήσεις, συνολικά 704 επιστημονικές ανακοινώσεις και πλήθος στρογγυλών τραπεζιών με επίκαιρες επιστημονικές ανακοινώσεις που θα αφορούν μεταξύ πολλών άλλων τηνπαιδική λευχαιμία, τα βλαστικά κύτταρα και την κλωνοποίηση, τη χρήση του Facebook και τις σεξουαλικές πρακτικές εφήβων και ενηλίκων, τον επιπολασμό τηςπαιδικής παχυσαρκίας, το άγχος στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή και το burnout των νοσηλευτών και τις βραδινές βάρδιες.