Στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας συζητήθηκε η αίτηση Λιβεριανής εταιρείας που εκμεταλλεύεται στην Ελλάδα επιβατηγό-οχηματαγωγό πλοίο με ελληνική σημαία άνω των 3.000 κόρων και ζητεί να αναιρεθεί η επιβολή έκτακτης εφάπαξ εισφοράς κοινωνικής ευθύνης που επιβλήθηκε το 2010 με το πρώτο Μνημόνιο (νόμος 3825/2010) στους εφοπλιστές (πλοιοκτήτες), όπως επίσης να ακυρωθεί η έκτακτη εφάπαξ εισφορά κοινωνικής ευθύνης (περίπου 300.000 ευρώ) που της επιβλήθηκε από τον Δ.Ο.Υ. Πλοίων.

Αναλυτικότερα, στο Διοικητικό Πρωτοδικείο και Εφετείο Πειραιά η Λιβεριανή εταιρεία έχασε τη δικαστική μάχη και άσκησε αναίρεση στο Συμβούλιο της Επικρατείας η οποία συζητήθηκε σήμερα υπό τον πρόεδρο της Σωτήρη Ρίζο.

Η εταιρεία υποστηρίζει ότι η επιβολή της έκτακτης εισφοράς είναι αντισυνταγματική και παράνομη.

Κατά την ακροαματική διαδικασία ο εισηγητής της υπόθεσης, σύμβουλος Επικρατείας Ηρακλής Τσακόπουλος, υπενθύμισε ότι με παλαιότερη απόφασή του το ΣτΕ (1984) έχει κρίνει ότι είναι επιτρεπτή η επιβολή έκτακτης εισφοράς στου πλοιοκτήτες.

Συγκεκριμένα το ΣτΕ έχει κρίνει ότι η επιβολή έκτακτης εισφοράς δεν αντιβαίνει σε ευρωπαϊκούς και ελληνικούς νομοθετικούς κανόνες, καθώς δεν πλήττει το εισόδημα από την εκμετάλλευση πλοίου, αφού το τελευταίο (πλοίο) «χρησιμοποιείται απλώς ως βάση υπολογισμού του φόρου και ως δείκτης της φοροδοτικής ικανότητας των πλοιοκτητών, οι οποίοι καλούνται να συνεισφέρουν και αυτοί στην υπέρβαση της οικονομικής κρίσης».

Παράλληλα, ο εισηγητής επισήμανε ότι αν δεχθούμε την νομολογία (παλαιότερες αποφάσεις) του δικαστηρίου του 1984, τότε θα πρέπει να δεχθούμε το ίδιο και για την προσφυγή της λιβεριανής εταιρείας.

Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του.