Πριν από λίγες ημέρες, η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ψήφισε υπέρ της αναγραφής των θερμίδων στις ετικέτες των οινοπνευματωδών ποτών, όπως ακριβώς συμβαίνει υποχρεωτικώς από το 2011 για τα τρόφιμα και τα αναψυκτικά.

Οι ευρωβουλευτές υποστήριξαν με την ψήφο τους τις εκκλήσεις των ειδικών στη δημόσια υγεία οι οποίοι πιστεύουν ότι αν ο κόσμος μάθει πόσες θερμίδες περιέχουν τα ποτά, θα πάψει να τα υπερκαταναλώνει, για να αποφύγει ει μη τι άλλο τα περιττά κιλά.

Η πεποίθηση των ειδικών ότι δεν ξέρουμε πόσες θερμίδες πίνουμε, δεν είναι αβάσιμη, αλλά τεκμηριώνεται από πολλές και διαφορετικές μελέτες. Προσφάτως, λ.χ, επιστήμονες από την Βασιλική Εταιρεία Δημοσίας Υγείας (RSPH) της Βρετανίας ρώτησαν σχετικώς 2.000 εθελοντές για να ανακαλύψουν ότι οι οκτώ στους δέκα είτε δεν είχαν την παραμικρή ιδέα, είτε υποτιμούσαν τις θερμίδες των ποτών που έπιναν.

Και αυτό τη στιγμή που οι άνθρωποι οι οποίοι πίνουν συστηματικά, είθισται να προσλαμβάνουν από το αλκοόλ ποσοστό έως και 10% των ημερήσιων θερμίδων τους!

Πόσες θερμίδες, λοιπόν, μας παρέχει το αλκοόλ; «Είναι το δεύτερο πιο παχυντικό συστατικό της διατροφής μας έπειτα από τα λίπη και έχει περισσότερες θερμίδες ακόμα και από την ζάχαρη», απαντά η διαιτολόγος-διατροφολόγος Αστερία Σταματάκη. «Ανά γραμμάριο παρέχει 7 θερμίδες, όταν τα λίπη παρέχουν 9 θερμίδες, και οι πρωτεΐνες και οι υδατάνθρακες (συμπεριλαμβανομένης της ζάχαρης) 4».

Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; «Ότι τα 250 ml από ένα κρασί με περιεκτικότητα 8% σε αλκοόλ παρέχουν 170 θερμίδες, ενώ αν το κρασί έχει περιεκτικότητα 14% σε αλκοόλ θα παρέχει 230 θερμίδες», λέει η κυρία Σταματάκη. «Με άλλα λόγια, ένα μεγάλο ποτήρι “ελαφρύ” κρασί αντιστοιχεί θερμιδικά σε δύο μπισκότα και ένα ποτήρι “βαρύ” κρασί αντιστοιχεί σε ένα... ντόνατς».

Ποιος όμως μένει στο ένα ποτήρι; Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) μάλλον η μειονότητα των Ελλήνων, αφού μόνο το 34% των ατόμων ηλικίας άνω των 15 ετών στην χώρα μας δεν συνηθίζουν να πίνουν αλκοόλ, ενώ το σχεδόν 53% των υπολοίπων κάνουν υπερκατανάλωση τουλάχιστον μία φορά τον μήνα. Πρόσφατη έρευνα της Κομισιόν, εξάλλου, έδειξε ότι σχεδόν έξι στους δέκα Έλληνες (το 57%) καταναλώνουν αλκοόλ από τρεις φορές την εβδομάδα έως και κάθε μέρα.

Σχεδόν μοιραία, λοιπόν, η ετήσια κατά κεφαλήν κατανάλωση αλκοόλ στην χώρα μας είναι 10,3 λίτρα, τα οποία μας φέρνουν στην 36η θέση του κόσμου.

Βέβαια, λίγο αλκοόλ (ιδίως κρασί) την ημέρα ωφελεί την υγεία, όπως έχουν δείξει πολλές ελληνικές και διεθνείς μελέτες. Τι σημαίνει όμως «λίγο»; «Ένα ποτό την ημέρα για τις γυναίκες και 2 για τους άντρες», λέει η κυρία Σταματάκη. Ως ένα ποτό ορίζονται τα 120 ml κρασί ή 45 ml από «βαριά» ποτά (λ.χ. ουϊσκι, βότκα, τζιν) ή 350 ml (σχεδόν ένα κουτάκι) μπύρα.

Σε μεγάλες ποσότητες, όμως, το αλκοόλ μπορεί να βλάψει σοβαρά την υγεία, διότι σχετίζεται με τουλάχιστον 60 νοσήματα, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται η παχυσαρκία, το έμφραγμα, το εγκεφαλικό, διάφορες μορφές καρκίνου (λ.χ. του μαστού, του παχέος εντέρου, του στόματος, του ήπατος, του οισοφάγου) καιπολλά άλλα.

Για να περιορίσετε την ποσότητα του αλκοόλ και τις θερμίδες που καταναλώνετε, η κυρία Σταματάκη συνιστά να πίνετε σκέτα ποτά, σε μικρότερα ποτήρια, να τα αραιώνετε με σόδα ή λάιτ αναψυκτικά και να πίνετε εναλλάξ ένα ποτό και ένα ποτήρι σόδα, ανθρακούχο νερό ή λάιτ αναψυκτικό.

Να αφήνετε επίσης μία ή καλύτερα δύο ημέρες την εβδομάδα δίχως σταγόνα αλκοόλ.

Ενδεικτικά παραδείγματα*

Ούζο (45 ml) = 130 θερμίδες

Κρασί κόκκινο (120 ml) = 90 θερμίδες

Κρασί λευκό (120 ml) = 85 θερμίδες

Μπύρα (ένα κουτάκι) = 155 θερμίδες

«Δυνατά» ποτά (λ.χ. ουϊσκι, τζιν, ρούμι βότκα κλπ, 45 ml) = 95 θερμίδες

Πίνα κολάντα (140 ml) = 245 θερμίδες

Μοχίτο με πάγο (150 ml) = 160-220 θερμίδες

Ντάκιρι φράουλα (120 ml) = 180 θερμίδες

* οι θερμίδες κατά προσέγγιση

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από