Οταν εδώ και πολλά χρόνια ένα χημικός της φαρμακοβιομηχανίας Bayer, προσπαθώντας να ανακουφίσει από τον πόνο τον πατέρα του που έπασχε από αρθρίτιδα, παρασκεύασε το ακετυλοσαλικυλικό οξύ – δηλαδή την ασπιρίνη –, δεν φαντάσθηκε ποτέ ότι παρέδιδε στην ανθρωπότητα ένα πολυδύναμο φάρμακο κατά του καρκίνου και των καρδιοπαθειών.

Από τις πρώτες πολυκεντρικές μελέτες σε στεφανιαίους καρδιοπαθείς που έπαιρναν χρονίως ασπιρίνη, φάνηκε ότι προστατεύονταν από ορισμένες μορφές καρκίνου εκείνοι που έπαιρναν ασπιρίνη συγκριτικά με όσους δεν έπαιρναν.

Η στήλη αυτή τότε, με δύο αλλεπάλληλες επισημάνσεις της, κατέληγε στο «αναμείνατε για καλύτερη τεκμηρίωση των αποτελεσμάτων με περισσότερες μελέτες και αυτό γιατί η ασπιρίνη, όπως όλα τα φάρμακα, σκοτώνει και αυτή μέσω των παρενεργειών της». Κυρίως των θανατηφόρων αιμορραγιών που μπορεί η ασπιρίνη να προκαλέσει από το πεπτικό σύστημα.

Σήμερα όμως, μετά τη μετανάλυση 200 μελετών που πραγματοποιήθηκαν από επιστήμονες του Queen Mary του Πανεπιστημίου του Λονδίνου και που δημοσιεύθηκε στο «Annals of Oncology», όχι μόνο τεκμηριώθηκε η ωφελιμιστική επίδραση της ασπιρίνης στην πρόληψη ορισμένων μορφών καρκίνου και των θανάτων που προκαλούν, αλλά εκτιμήθηκαν και οι παρενέργειές της.

Συγκεκριμένα, η μετανάλυση των μελετών έδειξε ότι η ασπιρίνη ελαττώνει τον αριθμό των καρκίνων του στομάχου, του εντέρου και του οισοφάγου και των θανάτων κατά 30-40%.

Οσον αφορά τις παρενέργειες της ασπιρίνης, να ληφθεί υπόψη ότι εάν 1.000 άτομα ηλικίας 60 περίπου ετών παίρνουν 75 mg ασπιρίνης κάθε μέρα για μία δεκαετία θα παρατηρηθούν 16 λιγότεροι θάνατοι από καρκίνο του πεπτικού συστήματος (οισοφάγος, στομάχι, έντερο), ένας λιγότερος από καρδιοπάθειες αλλά και 2 περισσότεροι θάνατοι από αιμορραγίες λόγω παρενεργειών από τη χρόνια λήψη της ασπιρίνης.

Οι άρρωστοι εκείνοι που είναι επιβαρημένοι από το οικογενειακό ιστορικό καρκίνου ή καρδιοπαθειών ή οι ίδιοι πάσχουν από καρκίνο αναμφισβήτητα θα πρέπει να παίρνουν ασπιρίνη 75 mg την ημέρα.

Ομως, οι άρρωστοι με αιμορραγική γαστρίτιδα, έλκος του στομάχου, πολύποδες του εντέρου και αιματολογικές παθήσεις που προδιαθέτουν σε αιμορραγίες είναι εκείνοι οι οποίοι θα πρέπει να θεωρηθούν προβληματικοί για τη μακροχρόνια λήψη ασπιρίνης.

Συμπερασματικά, γιατροί και ασθενείς πρέπει να ξαναδούν την ασπιρίνη με βάση τα νέα δεδομένα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από