Η ατμοσφαιρική ρύπανση δεν αυξάνει μόνο τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, αλλά σχετίζεται και με την πρόωρη γήρανση του εγκεφάλου, αναφέρει διεθνής ομάδα επιστημόνων.

Σε μελέτη που πραγματοποίησαν με 943 άνδρες και γυναίκες από τις ΗΠΑ ηλικίας άνω των 60 ετών, διαπίστωσαν πως όσοι είχαν εκτεθεί στα υψηλότερα επίπεδα ορισμένων ρύπων είχαν κατά 50% σχεδόν μεγαλύτερο κίνδυνο «σιωπηλών εγκεφαλικών», αλλά και μειωμένο όγκο εγκεφάλου.

Οπως γράφουν οι ερευνητές στο τρέχον τεύχος της επιθεωρήσεως «Stroke», υπέβαλαν τους εθελοντές τους σε μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου και τους ρώτησαν πόσο κοντά ζουν σε μεγάλους αυτοκινητοδρόμους.

Στη συνέχεια, χρησιμοποίησαν στοιχεία από δορυφόρους για να μετρήσουν τα επίπεδα των μικροσκοπικών αιωρούμενων σωματιδίων με διάμετρο 2,5 μικρόμετρα (ή PM2,5) – ένα είδος ρύπου που εύκολα εισέρχεται βαθιά στους πνεύμονες και στην κυκλοφορία του αίματος.

Οι εθελοντές που ήταν εκτεθειμένοι περισσότερο στα PM2,5 είχαν κατά 46% περισσότερες πιθανότητες να έχουν στον εγκέφαλό τους βλάβες από «σιωπηρά» εγκεφαλικά, δηλαδή από παροδικά, μικρά εγκεφαλικά επεισόδια τα οποία δεν είχαν προκαλέσει ανησυχητικά συμπτώματα και έτσι δεν τα είχαν αντιληφθεί.

Επιπλέον, κάθε αύξηση των επιπέδων των PM2,5 κατά δύο μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα (μg/m3) συνοδευόταν από μείωση του όγκου του εγκεφάλου σε επίπεδα αντίστοιχα με εκείνα που θα αναμένονταν έπειτα από έναν χρόνο φυσικής γήρανσης.

Αυτό, γράφουν οι ερευνητές, είναι πολύ σοβαρό, διότι η συρρίκνωση αποτελεί δείκτη της σχετιζόμενης με την ηλικία ατροφίας του εγκεφάλου, η οποία ως φαίνεται επιταχύνεται με τη ρύπανση.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Ντέιβις, το Ιατρικό Κέντρο Beth Israel και άλλα κέντρα προσθέτουν ότι οι συσχετίσεις αυτές δεν άλλαξαν όταν συνυπολόγισαν τις άλλες παραμέτρους που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την υγεία του εγκεφάλου, όπως τα τυχόν συνυπάρχοντα προβλήματα υγείας, ο τρόπος ζωής και η κοινωνικοοικονομική κατάσταση των εθελοντών τους.

Και καταλήγουν γράφοντας πως τα ευρήματά τους υποδηλώνουν ότι «η ατμοσφαιρική ρύπανση σχετίζεται με ύπουλες αλλαγές στη δομή του γηράσκοντος εγκεφάλου, ακόμα και σε άτομα δίχως άνοια ή γνωστό εγκεφαλικό».