«ΤΑ ΝΕΑ» ζήτησαν από τον Αριστείδη Μπαλτά να απαντήσει σε 4 ερωτήματα για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση:
Για τις εκλογές των μονοπρόσωπων οργάνων των πανεπιστημίων:
Οι φοιτητές είναι ακαδημαϊκοί πολίτες, ψηφίζουν στις εθνικές εκλογές και είναι θέμα αρχής να διατηρούν το δικαίωμα να ψηφίζουν και στο πανεπιστήμιο. Η συμμετοχή τους λοιπόν επανέρχεται σε επίπεδο καθολικής ψηφοφορίας και μάλιστα με τρόπο ώστε ο βαθμός συμμετοχής τους να καθορίζει και τη βαρύτητα της ψήφου τους στα τελικά ποσοστά. Αυτό από τη μία επιφέρει κόστος στην αποχή και, από την άλλη, διατηρεί ανόθευτη τη διαδικασία, εξουδετερώνοντας την παρεμβολή παρατάξεων και φοιτητοπατέρων.
Για την ηλεκτρονική ψηφοφορία:
Η ηλεκτρονική ψηφοφορία στα πανεπιστήμια, που καταργείται, στην ουσία σήμαινε ότι «προσέρχομαι στην κάλπη να ψηφίσω ενδεχομένως με κάποιον “επιλοχία”, φορτικά, στο πλάι μου». Και πάλι δηλαδή στόχος του υπουργείου είναι ακριβώς η πάταξη της κομματοκρατίας στα ΑΕΙ και στις εκλογικές διαδικασίες.
Για τους αιώνιους φοιτητές:
Οι αιώνιοι φοιτητές είναι το αιώνιο ψευδοπρόβλημα. Διότι τι σημαίνει αιώνιος φοιτητής, πέρα από κάποιο όνομα γραμμένο σε έναν υπολογιστή; Ακόμη, η χρηματοδότηση των ΑΕΙ έχει πλέον τόσο περιοριστεί, που δεν παίζει σχεδόν κανέναν ρόλο το πόσους φοιτητές έχει το κάθε πανεπιστήμιο. Το μόνο που κάνουμε είναι να επιτρέπουμε στους υπό διαγραφήν φοιτητές να επανεγγράφονται, δηλαδή να μεταφέρονται από τη λίστα των μη ενεργών στη λίστα των ενεργών φοιτητών, με μοναδικό κόστος το πάτημα ενός πλήκτρου.
Για την κατάργηση των Συμβουλίων Ιδρύματος:
Τα Συμβούλια Ιδρύματος διαπιστωμένα δημιουργούν και προβλήματα λειτουργίας και προβλήματα δημοκρατίας. Αντί να υποβοηθήσουν την αυτονόμηση των πανεπιστημίων από το υπουργείο έκαναν το αντίθετο. Οι προεπιλογές πρυτάνεων –όπως φάνηκε πολλές φορές –προκάλεσαν μεγάλο πρόβλημα δημοκρατίας. Γι’ αυτό και τα εν λόγω Συμβούλια καταργούνται και οι αρμοδιότητές τους μεταφέρονται στα συλλογικά όργανα του πανεπιστημίου, Σύγκλητο και Πρυτανικό Συμβούλιο.