Μια επιστημονική διαπίστωση που μπορεί να διατυπωθεί χωρίς παρενέργειες από έναν εγκληματολόγο αποκτά διαφορετική διάσταση όταν το ίδιο πρόσωπο κατέχει και την ιδιότητα του υπουργού. Πολύ περισσότερο μάλιστα του υπουργού που οποίου το χαρτοφυλάκιο είναι η προστασία του πολίτη. Ετσι ήταν εύλογη η θύελλα αντιδράσεων και αναταράξεων που προκάλεσε η δήλωση του υπουργού Γιάννη Πανούση, σύμφωνα με την οποία, άνθρωποι σαν τον πατέρα της άγρια δολοφονημένης τετράχρονης Αννυ Μπορίσοβα «είτε αυτοκτονούν ή έχουν κάποιον βίαιο θάνατο από αλλού».

Λίγο μετά την επεισοδιακή μεταγωγή του 27χρονου παιδοκτόνου στα δικαστήρια της Ευελπίδων όπου προπηλακίστηκε από πολίτες, ο καθηγητής Εγκληματολογίας και υπουργός Προστασίας του Πολίτη μιλούσε (στον Real FM) «για ακραία, μη ανθρώπινη συμπεριφορά που δεν μπορεί να αναλυθεί ούτε εγκληματολογικά, ούτε ποινικά, ούτε κοινωνικά. Περνάμε σε μια σκοτεινή πλευρά της ανθρώπινης φύσης η οποία δεν έχει αντικείμενο εξέτασης». Και αφού έκανε αναφορά στον ειδικό «κώδικα τιμής» των εγκλείστων, πρόσθεσε ότι «δεν έχεις τίποτα να πεις» ενώ σημείωσε ότι ένα τέτοιο έγκλημα δεν αντέχεται ούτε από τον ίδιο που το έκανε, ούτε από τη σύζυγο, προεξοφλώντας ότι αργά ή γρήγορα ο παιδοκτόνος είτε θα αυτοκτονήσει είτε θα δολοφονηθεί και εκείνος. Κι αν ο εγκληματολόγος Πανούσης έκανε τις εμπειρικές του διαπιστώσεις –τις οποίες επικαλέστηκε σε νέα δήλωσή του χθες το απόγευμα –την ίδια ώρα ο υπουργός παραδεχόταν την αδυναμία των διωκτικών Αρχών και του σωφρονιστικού συστήματος να εξασφαλίσουν τη σωματική ακεραιότητα του δράστη, αλλά κυρίως μια δίκαιη δίκη.

Ο υπουργός Πανούσης έγινε αντικείμενο επικρίσεων ενώ δεν ήταν λίγοι εκείνοι που παρατηρούσαν ότι κατά κάποιο τρόπο «υποδείκνυε» την εξέλιξη ως προς την τύχη του στυγερού παιδοκτόνου. Η δήλωση Πανούση, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, προκάλεσε έντονη δυσφορία και στο υπουργείο Δικαιοσύνης.

Αιχμές Τατσόπουλου. Χαρακτηριστική των επικρίσεων που δέχθηκε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη ήταν η ανάρτηση του πρώην βουλευτή Πέτρου Τατσόπουλου στο facebook, ο οποίος επισήμανε ότι «το εφιαλτικό σε αυτή τη δήλωση δεν είναι η ίδια η δήλωση. Είναι ο φορέας της δήλωσης. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη –όσο ακόμη, από τα έγκατα του Αδη, δεν αντηχεί γελοία αυτή η ιδιότητα. Ο Πανούσης έχει δίκιο. Πράγματι, ελάχιστοι παιδοκτόνοι επέζησαν από αυτό το άγος, είτε επειδή δεν το άντεξαν οι ίδιοι είτε επειδή τους βοήθησαν διάφοροι καλοθελητές, προκαταβολικά ατιμώρητοι, ώστε να μην το αντέξουν. Οταν όμως κάτι ανάλογο προεξοφλεί ο υπουργός αυτοπροσώπως, ισοδυναμεί με το να δίνει το πράσινο φως στους καλοθελητές με… την άδεια της Αστυνομίας. Προσέξτε. Δεν είμαι αφελής. Δεν ισχυρίζομαι ότι οι προηγούμενες «εκτελέσεις» έγιναν… χωρίς την άδεια της αστυνομίας. Ωστόσο, από τη στιγμή που ο ίδιος ο υπουργός… προφητεύει την εκτέλεση του φερόμενου ως δράστη, μπορούμε να ρίξουμε στα σκουπίδια δίκες, συνηγορίες και κράτη δικαίου. Μπορούμε να επιστρέψουμε στην αυτοδικία και στα λιντσαρίσματα. Είμαι σε θέση να γνωρίζω πως δεν ήταν αυτή η πρόθεση του Γιάννη. Αρκεί μια συγγνώμη για όσα, εγκληματικά επιπόλαια, βγήκαν από το απύλωτο στόμα του».

Η υπεράσπιση. Ο κ. Πανούσης, πάντως, επέμεινε στη θέση του και έσπευσε να υπερασπισθεί εαυτόν υποστηρίζοντας ότι βρίσκει «τουλάχιστον παράλογο, υποκριτικό ή προσχηματικό το να ερμηνεύει κανείς τόσο εύκολα την επιστημονική, εμπειρική και ερευνητική διαπίστωση ενός επιστήμονα ως δήθεν υποκίνηση ή προτροπή για τέλεση εγκλήματος που υποτίθεται ότι υπονοεί ένας υπουργός».