Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξετάζει να αναθέσει περισσότερα καθήκοντα στον Ενιαίο Μηχανισμό Εποπτείας (SSM) των τραπεζών που έχει συστήσει. Στόχος της ΕΚΤ με την κίνηση αυτήν είναι να μην αυξηθεί κι άλλο ο όγκος εργασίας στελεχών της τράπεζας που έχουν ως κύριο καθήκον τη χάραξη της νομισματικής πολιτικής, έλεγαν πηγές που γνωρίζουν το θέμα.

Από τότε που η ΕΚΤ ανέλαβε το έργο της εποπτείας των μεγαλύτερων τραπεζών της ευρωζώνης, αξιωματούχοι της τράπεζας έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το να εξετάζει το 25μελές Διοικητικό Συμβούλιό της κάθε νομική λεπτομέρεια, όσο μικρή και εάν είναι αυτή, δεν αποτελεί βιώσιμη λύση, επισήμαναν οι ίδιες πηγές, που ζήτησαν να μην κατονομαστούν.

Οι συζητήσεις για το θέμα αντικατοπτρίζουν τις μεγάλες προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσει η ΕΚΤ η οποία, έπειτα από 16 χρόνια προσήλωσης στη σταθερότητα των τιμών, τώρα αναλαμβάνει νέες ευθύνες. Οι εξελίξεις μπορεί να δώσουν επίσης πάτημα στους επικριτές της σημερινής δομής της ΕΚΤ, οι οποίοι θα ήθελαν απόσχιση του Ενιαίου Μηχανισμού Εποπτείας των τραπεζών.

Ο SSM εκτιμάται ότι θα πρέπει να λαμβάνει περίπου 6.000 αποφάσεις κάθε χρόνο για τις τράπεζες των 19 χωρών της ευρωζώνης. Οι αποφάσεις αυτές θα αφορούν διάφορα θέματα, από τα κεφάλαια που θα πρέπει να έχει κάθε χρηματοπιστωτικό ίδρυμα μέχρι τη διοίκηση των τραπεζών αυτών.

Μπορεί η λήψη πολλών εκ των αποφάσεων αυτών να μην απαιτούν τη φυσική παρουσία μελών της ΕΚΤ, αλλά το Διοικητικό Συμβούλιό της θα πρέπει να τις γνωρίζει και να υποβάλλει ενστάσεις εάν αυτό κριθεί απαραίτητο.

Η ΕΚΤ ανέλαβε την ευθύνη της τραπεζικής εποπτείας έπειτα από απόφαση των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ενωσης η οποία ελήφθη το 2012. Πρόκειται για τον πρώτο πυλώνα της τραπεζικής ένωσης στην ΕΕ με κύριο στόχο να αποφευχθούν μελλοντικές κρίσεις στον χρηματοπιστωτικό κλάδο. Υπό την ηγεσία της Ντανιέλ Νουί ο SSM εκπληρώνει την εντολή που έχει λάβει με το να βάζει στο μικροσκόπιο τους ισολογισμούς των τραπεζών και να ζητεί από αυτές μεγαλύτερη κεφαλαιακή επάρκεια.

Ακόμη κι έτσι όμως, η εξουσία του SSM σήμερα περιορίζεται από τους υπάρχοντες κανονισμούς. Αυτοί αναφέρουν ότι το σώμα λήψης αποφάσεων στην ΕΚΤ είναι το Διοικητικό και το Εκτελεστικό Συμβούλιο της ευρωπαϊκής τράπεζας. Οι αξιωματούχοι του SSM δεν θέλουν να έχουν συγκρούσεις με το τμήμα της ΕΚΤ που καθορίζει τη νομισματική πολιτική.

© Bloomberg News